Batman bilar

Vilken Batmobil är egentligen bäst? Filmtopp rangordnar Batmans vrålåk genom tiderna!

Fredrik Edström
18 juni 2023 kl. 18:00

Läderlappens ballaste bilar genom tiderna

"The Flash" bjöd på en skön nostalgidusch när vi äntligen fick återse Michael Keatons Batman och inte minst hans urcoola arsenal av gadgets och fordon. Därför tar vi idag tillfället i akt och rangordnar samtliga av Batmans vrålåk genom tiderna.

Fick du också smaka på nostalgins ljuva sötma i veckan? Det fick jag, med besked. Jag parkerade stjärten i biomörkret och tog mig an The Flash och äntligen fick jag se Michael Keatons Batman på vita duken. En storslagen upplevelse att återse läderlappen i sin f.d. Burton-kostym och inte minst hans mustiga Batcave som huserar erans vrålcoola manicker och fordon. Min inre tonåring nöp mig hårt och trodde knappt det var sant.

Detta fick mig givetvis att fundera kring Batman och alla hans coola prylar nere i grottan, inte minst hans bilar. Få cinematiska karaktärer är så intimt förknippade med sina vrålåk som just Batman, med undantag för James Bond och möjligtvis Dom Toretto på senare år. Läderlappen har varit med oss i filmisk form sedan 1966 och genomlidit fler modeflugor än de flesta och hans fyrhjulingar är inget undantag. Därför vill jag idag ta tillfället i akt och rangordna Batmans coolaste vrålåk genom tiderna. Jag håller mig till läderlappens spelfilmer så om du saknar animerade filmer så vet du varför. 

Batmobilen i Batman v Superman
Foto: Warner Bros.

8. Batmobilen i Batman v Superman (2016)

Sista platsen norpas av Batmans tank-liknande bil från Batman v Superman, nästan uteslutande för att detta var den enda jag inte hade något som helst klart minne av. Jag var tvungen att googla och då slog det mig att Batmans vrålåk i BvS är en stilistisk kompromiss mellan Nolans arv och Snyders buttra tolkning. Är den här batmobilen frånstötande eller utgör den ett artistiskt brott mot mänskligheten genom sin stilistiska fumlighet? Nej. Den är bara anonym, trist och lite "meh".

Tumbler Batman
Foto: Warner Bros.

7. "The Tumbler" från Nolan-trilogin (2005) - (2012)

Nej, jag försöker mig inte på att vara någon sorts edge-lord här och påstå att Nolans filmer är undermåliga, men i sin strävan efter förhöjd realism följer också en del torftiga designval. Jag gillar tanken på Tumbler. Rent logiskt borde Batman föredra en riktig murbräcka till bil framför en klumpig, fyra meter lång limousine med fladdermusvingar, men särskilt läckert är den ju inte. Tumblern är rimlig, logisk och lite ful, helt enkelt.  

batman och Robin bil
Foto: Warner Bros.

6. "Disco-bilen" från Batman & Robin (1997)

Nu lämnar vi den förhöjda realismens rike och störtdyker rakt ner i den flamboyanta världen som Joel Schumacher förvisade vår fladdermus ner i. Batman & Robin är i folkmun känd som filmens som nästan förintade läderlappen som cinematisk varelse och listan över synderna är många. Dock anser jag att bilen inte riktigt kvalar in på synd-listan. Ja, neonfärgerna är bedrövliga och visst, det är skrattretande bombastiskt, men jag gillar någonstans den totala urladdningen och den totala avsaknaden av återhållsamhet. Disco-bilen (som jag kallar den) är en ganska festlig koloss. 

Batmobile 1966
Foto: 20th Century Fox

5. Batmobilen från Batman: The Movie (1966)

Nu är det dags att jazza loss ordentligt. Adam West batmobil är en ikonisk pärla och dess uppenbarelse är som att dricka direkt ur barndomens brunn. Bilen passar den lökiga tonen perfekt och är dessutom ett fruktansvärt snyggt fordon.  Jag utmanar samtliga läsare att inte börja sjunga på det episka ledmotivet vid blotta åsynen av denna vackra tidskapsel.

The batman
Foto: Warner Bros. 

4. "Muscle-bat" från The Batman (2022)

Ja, jag döpte precis batmobilen i Mat Reeves The Batman till "muscle-bat" för det är ju det den är? En svart muskelbil, helt enkelt. Dock gillar jag den. Jag är mycket svag för Reeves lågmälda och icke-sensationella tolkning av läderlappen och bilen, även om den kanske är lite väl simpel, passar utmärkt till detta. Värt att lägga till är att den nyttjas i en alldeles ypperlig, pulshöjande biljakt som fick mig att förälska mig i vrålåket. Enkelt och vansinnigt effektiv design.

Batman och robil bil
Foto: Warner Bros.

3. "Bröstkorgsbilen" från Batman: Forever (1995)

Förlåt, nu är jag igång med att döpa bilarna till konstiga namn igen, men det är så min hjärna fungerar, ok? Som parvel tyckte jag alltid att motorhuven på Val Kilmers Batmobil såg ut som en ljusblått skinande bröstkorg. Det fanns något vackert i det. Inte nog med det så hade min granne lagt vantarna på en gigantisk leksak föreställande den här bilen och min avundsjuka var smärtsamt påtaglig. Min knasiga barndom till trots, detta är ännu en designmässig läckerbit i en film som tyvärr enklast kan beskrivas som högljutt medioker. 

batman 89
Foto: Warner Bros. 

2. Batmobilen från Batman (1989)

Nu kan vi snacka ikoniskt. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att Batmobilen från Tim Burtons rullar tillhör filmhistoriens mest ikoniska, spännande och coola skapelser. Designen är vrålcool, passar Keatons Batman som handen i handsken och framförallt legitimerade produktionsdesignen från Batman superhjältefilmer som något av artistiskt värde, där fantasi och verklighet tilläts mötas på ett unikt vis. Dock håller jag bilen från Burtons uppföljare, Batman: Returns, ännu högre.

Batman returns
Foto: Warner Bros.

1. Batmobilen från Batman: Returns (1992)

Vi snackar marginella skillnader, men bilen i Returns har en glansig lack, istället för originalets matta. En ren smaksak, såklart, men jag avgudar, älskar och dyrkar designen på läderlappens bil i Batman: Returns

Där var min lista slut. Vad tror du, kommer vi någonsin få en lika cool Batmobil som Tim Burtons?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL