Michael Fassbender i Shame.

Vi rankar Michael Fassbenders fem bästa roller

Rasmus Torstensson
02 april 2023 kl. 08:48

Vilken är din favoritprestation av Fassbender?

I dag fyller Michael Fassbender 48 år. Vi firar filmstjärnan med att lyfta fram hans fem bästa roller!

Fassbender i Inglourious Basterds
Foto: United International Pictures

Med framstående roller i filmer som 12 Years a Slave, X-men och Inglourious Bastards har Michael Fassbender på senare år etsat sig fast i den breda filmpublikens närminne. Fassbender, i mitt tycke en av sin generations främsta, har också framtiden säkrad med roller i Ridley Scotts Alien: Covenant, Tom Sherbournes The Light Between Oceans ihop med Alicia Vikander samt filmatiserningen av spelet Assasins Creed.

Michael Fassbenders fem bästa roller

5. Frank (Frank, 2014)

12650549_10206869528953975_1744146168_n
Foto: Nonstop Entertainment

En av de saker jag gillar bäst med Fassbender är hans bredd när det kommer till att välja roller. I denna indiepärla gestaltar han popsångaren och bandledaren Frank som av någon anledning alltid går omkring med papier-macé-huvud på sig. Att lyckas uttrycka sig och förmedla känslor med ansiktet förtäckt med ett papphuvud är långt ifrån enkelt. Lyckas är däremot precis vad Fassbender gör, eftersom han med hjälp av röstläge och kroppsspråk i stor grad kompenserar ansiktsuttryck. Mycket modigt att gå ifrån storskaliga hollywoodproduktioner som X-men till att göra något i liten skala för yrkeskonstens skull.

4.  Lt. Archie Hicox (Inglourious Basterds, 2009)

12666487_10206869530034002_1390764623_n
Foto: United International Pictures

Quentin Tarantinos mästerverk Inglourious Bastards innehåller en av 2000-talets mest ikoniska karaktärer, den smarta men ack så hemska Nazisten Hans Landa, briljant spelad av Christoph Waltz. Hur som helst spelar även Fassbender mycket bra i en liten biroll. I rollen som spionen Lt. Archie Hicox blir han sänd ifrån Storbritannien till Paris för att hjälpa The Basterds att iscensätta operationen som går ut på att mörda alla högt uppsatta Nazistledare.

Han medverkar i en av filmens bästa scener som utspelar sig på en pub. För att smälta in låtsas Lt. Archie Hicox vara en Nazistisk Officier, men vad han inte räknat med är att stället är fullt av firande nazister. När dessa börjar ifrågasätta Hicoxs skumma tyska dialekt uppstår en enorm spänning. Scenen varar i över 20 minuter och man sitter som på nålar hela tiden. Fassbender har en stor roll i denna scenen och minsta överspel ifrån hans sida hade gjort att mycket spänning gått förlorad. Men han balanserar perfekt mellan nervositet och frustration och är en stor anledning till att scenen fungerar bra.

3. Bobby Sands (Hunger, 2008)

12674480_10206869534554115_687723433_n
Foto: Atlantic Film

I regissören Steve McQueens debutfilm spelar Fassbender den brittiske IRA-anhängaren Bobby, som fängslas för sin politiska hängivenhet. För att protestera mot detta inleder han en hungerstrejk i syfte att dra uppmärksamhet ifrån såväl media som den irländska republikanska rörelsen. Att som skådespelare realistiskt skapa en hungerstrejkande karaktär låter på förhand som en fysisk och psykiskt komplex utmaning. Men med facit i hand ser man att Fassbender lyckats med hela paketet. Rent fysiskt har han tappat flera kilo och ser stundtals undernärd ut. Det är dock på det psykiska planet som han främst vinner min uppskattning; han skildrar träffsäkert vilka uppoffringar en människa kan vara beredd att göra i tron på något som är större än sig själv.

2. Edwin Epps (12 Years a Slave, 2013)

12674545_10206869535594141_163358813_n
Foto: AB Svensk Filmindustri

Det kanske mest kända och framgångsrika samarbetet mellan Fassbender och Steve McQueen är dock filmen 12 Years a Slave, där Fassbender har en betydande biroll. Även om han inte har huvudrollen är det i mitt tycke just Fassbender som lämnar störst avtryck. Som den sadistiske slavägaren Epps tar han över varenda scen han är med i. I filmen slits han emotionellt i trasor eftersom han, emot sina egentliga ideal, fattat tycke för slavflickan Patts. Något hans minst lika vidriga och elaka hustru inte har mycket till övers för. Med en enorm närvaro, kombinerat med sin djupa och eldiga blick, lyckas han på ett strålande sätt porträttera en djävulsk människa som mot sin vilja börjar rannsaka sin persona. Samtidigt försöker han trycka ner dessa känslor djupt inom sig vilket bara utmynnar i mer sadistiskt våld. Fassbender blev rättvist Oscarsnominerad för sin insats och filmen vann en Oscar för bästa film.

1. Brandon (Shame, 2011)

12596298_10206869540274258_1915213784_n
Foto: Nonstop Entertainment

Om 12 years a Slave är McQueen och Fassbenders största kommersiella succé är det i Shame som deras sammarbete leder till Fassbenders hittills starkaste prestation. Hans Brandon är en man som vid första anblicken verka ha allt en man önskar sig - ett välbetalt jobb, fin lägenhet och förmågan att charma i princip vilken kvinna han vill. Under ytan döljer sig dock en mörk hemlighet; han är sexmissbrukare i det grövsta laget. Parallellt med varje steg han tar i sitt missbruk, ökar skuldkänslorna och hatet gentemot sig själv. Att det inte är en verklig missbrukare utan en skådespelare, går nästan inte att urskilja. Fassbender förmedlar ångesten och smärtan på ett briljant vis.

Vad Fassbender och McQueen lyckas med, är att på ett mästerligt sätt framhäva de extrema svårigheterna med att hantera ett tungt missbruk. Det är en prestation som verkligen definierar skådespel som konstform. För rollen blev Fassbender nominerad till en Golden Globe men ingen Oscar, ett rån enligt mig då han i min bok inte bara borde blivit nominerad utan också vunnit.

Vilka är dina favoritroller av Michael Fassbender?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL