Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Halvårets bästa TV summerat

Halvårets bästa TV summerat

Jonatan Blomberg | Lista
06 juli 2016
Jonatan Blomberg | Lista
06 juli 2016

Välkommen till Halvårets TV!

Filmtopp rankar våren bästa tv-serieavsnitt. Saknar du något på listan?

Det är onsdag, ännu en gång! Under de senaste 26 veckorna har jag sammanfattat den gångna veckans bästa TV-avsnitt. Det första halvåret av 2016 ligger nu bakom oss. Det är i sommartider som dessa då hobbykomikerna ger sig tillkänna och gärna påminner om "att det faktiskt är JULi" och att "det betyder att vi är närmare julafton detta år än julafton förraåret".

Under årets första sex månader har jag följt 104 olika TV-serier, sett klart 81 fulla säsonger och totalt avverkat närmare 1075 enskilda TV-avsnitt. Nu vill jag dela med mig av de avsnitt som varit absolut bäst under året hittills.

För er som nu undrar vad som var bäst under den föregående veckan så kan jag meddela att det var en trög TV-vecka så när som på att den nya säsongen av Marco Polo släpptes på Netflix. Givetvis kan ni ta del av en spoilerfri recension av hela säsongen genom att trycka här.

Vi kör igång och listar det gångna halvårets bästa avsnitt – direkt under kriterierna.

För att kunna ta en placering på listan över halvårets bästa avsnitt behöver följande kriterier uppnås:

  • Jag ska ha hunnit se avsnittet. Ganska uppenbart.
  • Vara värd betyget 5 av 5.
  • Avsnittet ska ha haft sitt premiärdatum någon gång mellan 1 januari - 30 juni året 2016.
  • Jag må följa ett 100-tal serier under året, men vissa fantastiska serier missar även jag. Skulle du ha sett något underbart under veckan som sedan inte dyker upp här så får du gärna skriva en rad och tipsa mig – så ger jag det en chans!

Topp 10 – plats 10 till 6

Vi börjar med fem avsnitt som nästan tog sig in bland den absoluta toppen men inte nådde riktigt hela vägen fram.

10. Blindsided

Avsnitt 3. Säsong 1.

The Girlfriend Experience.

9. Part 16

Avsnitt 3. Säsong 2.

Bloodline.

8. Seven Minutes in Heaven

Avsnitt 9. Säsong 2.

Daredevil.

7. Advanced Pretend 

Avvsnitt 3. Säsong 2.

Togetherness

6. Lacrime e Sangue

Avsnitt 2. Säsong 2.

Gomorrah

5. Mulder & Scully Meet the Were-Monster

TV: Serie: The X-Files

Distributör: FOX

Distributör i Sverige: Viaplay

Säsong: 10

Avsnitt: 3

Kommentar: Det tredje avsnittet för säsongen är helt fantastiskt underhållande. Rhys Darby (What We Do in The Shadows) gästspelar och levererar ett lysande framträdande.

Även om den nya säsongen av The X-Files lämnade oerhört mycket att önska så var säsongens tredje avsnitt årets första 5 av 5-avsnitt och alltså fortfarande ett av de avsnitt jag genast kommer att tänka på när jag tänker tillbaka på året. De sista 20 minuterna av avsnittet kunde jag inte sluta le, det gick bara inte. För min del är detta en fullpoängare, inget annat!

4. The Animals

TV-serie: Orange is the New Black

Distributör: Netflix

Distributör i Sverige: Netflix

Säsong: 4

Avsnitt: 12

Kommentar: De tre avslutande avsnitten för säsong fyra utgör tillsammans en av mina bästa TV-upplevelser det här året. Magiskt. Om jag däremot ska välja ut ett enskilt avsnitt bland dem så står det tolfte avsnittet för ett emotionellt crescendo som är näst intill oslagbart.

Den fjärde säsongen av OITNB är en av de bäst sammansatta och kompletta TV-upplevelser jag haft. Allting fungerar. För min del handlar det framförallt om att tonen i berättandet har ändrats. Om tidigare säsonger har kunnat beskrivas som en komediserie med inslag av drama så är den fjärde säsongen det motsatta: en drama serie med komiska (mörka) inslag. Tack och lov för det. Full pott!

3. The Beach

TV-serie: The Night Of

Distributör: HBO

Distributör i Sverige: HBO Nordic

Säsong: 1

Avsnitt: 1

Kommentar: Smygpremiären av The Night Of  har egentligen sin officiella premiär den tionde juli men har lyckas slå sig in bland årets hittills absolut bästa TV-avsnitt. Jag är enormt peppad på resten av säsongen som alltså hoppar igång redan nästa vecka. Det är också det enda enskilda avsnitt som fått en egen fullängsrecension. Ett litet utdrag från fullängdsrecensionen:

Det första avsnittet stoltserar med 75 underbara, utdragna minuter. För att sätta förväntningarna på dess rätta plats ska det klargöras att The Night Of helhjärtat omfamnat fenomenet Slow-TV. Långa scener där karaktärerna under tystnad förmedlar otaliga känslor. Ni har säkert hört någon säga att ”en bild säger mer än tusen ord”, här ställer varje bildruta tusen frågor och förmedlar lika många känslor.

Resten av recensionen hittar du om du trycker här.

2. Episode #1.3

horace-and-pete-5
Foto: LuisCK.net

TV-serie: Horace and Pete

Distributör: LuisCK.net

Distributör i Sverige: LuisCK.net

Säsong: 1

Avsnitt: 3

Kommentar: Säsongens tredje avsnitt är till en början en enda lång monolog av en karaktär vi inte ens vet vem det är. Vi vet inte heller varför hon berättar vad hon gör eller ens med vem hon pratar. Det går inte att sluta titta. Fullkomligt trollbunden av det fantastiskt välskrivna manuset blev jag.

Louis CK är en av mina favoritkomiker. Som TV-älskare har han givit oss mycket att älska i sina tidigare produktioner och nu är han tillbaka med en ny serie, Horace and Petesom utspelar sig i en bar med samma namn. Luis CK spelar Horace medan Pete spelas av ingen mindre än Steve Buscemi.

De äger baren tillsammans med sin syster Sylvia (Edie Falco). Scenerna är antingen inspelade nere i baren på ett Cheers-liknande sätt eller i den lilla lägenheten ovanför baren där Horace bor och syskonen växte upp tillsammans.

Det är däremot fortsatt en smula knöligt att få tag på avsnitten från Sverige eftersom de köps styckvis direkt via Louis CKs egna hemsida. Förhoppningsvis kommer någon svensk streamingtjänst plocka upp rättigheterna och göra serien tillgänglig för fler inom kort.

1. A Blade of Grass

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

TV-serie: Penny Dreadful

Distributör: Showtime

Distributör i Sverige: HBO Nordic

Säsong: 3

Avsnitt: 4

Kommentar: Fantastiskt avsnitt. Vackert. Rörande. Fruktansvärt. Med säsongens mest avskalade avsnitt får vi spendera tiden med Eva Green och Rory Kinnear i en madrasserad cell. Utöver deras fantastiska rollprestationer får vi endast bekanta oss med Patti LuPones karaktär under korta stunder.

Eva Green är som vanligt helt fantastisk som Vanessa Ives, med sin rispiga röst och trasiga yttre (galet bra sminkning) så är jag helt såld från första bildrutan. Rory Kinnear som spelar en version av sin vanliga karaktär, innan han dog och fortfarande var en vanlig familjefar – är helt otrolig i det här avsnittet. Utan att avslöja för mycket så är det framförallt han som får anstränga sig under avsnittets gång. I vanlig ordning är det dock Eva Green som slutligen får gåshuden att sprida sig över hela min kropp under avsnittets crescendo!

Den tredje säsongen av Penny Dreadful blev också den sista. Avslutet var planerat och det handlar alltså inte om att serien lades ned utan att seriens skapare ansåg sig ha berättat klart sin historia. 

Det var allt...

Det var allt för denna gången. Nästa vecka är jag tillbaka med en vanlig summering av den gångna veckans bästa TV. Vi ses då!

NÄSTA ARTIKEL