Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
TV-serier för regniga sommardagar

TV-serier för regniga sommardagar

Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 maj 2016
Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 maj 2016

Saknar du vägledning till vad du ska roa dig med när det är för kallt att hänga utomhus i sommar? Jag hjälper dig! Nedan följer en lista på TV-serier du kan njuta av när regnet piskar ned.

Breaking Bad

Breaking Bad
Foto: AMC

Genre: Drama

Handling: Breaking Bad handlar om familjefadern Walter White som plötsligt diagnostiseras med en obotlig form av lungcancer. Walter är en man i medelåldern som försörjer sig genom att undervisa i kemi på gymnasiet och arbeta extra på en av de lokala bensinstationerna. För att försäkra sig om att familjen kommer att klara sig efter hans bortgång beslutar han sig för att bege sig in i den kriminella droghandeln och börjar tillsammans med en före detta elev tillverka metamfetamin.

Varför du ska se den: Bryan Cranston gör i rollen som Walter White en fenomenal tolkning av en desperat man vars hälsotillstånd och nyfunna karriär påverkar hans känsla för etik och moral. Stundvis genom seriens gång är det svårt att veta vad du egentligen känner för karaktären. Serien är en av få som håller riktigt hög kvalitet rakt igenom sina fem säsonger och tar med sina tittare på en otrolig resa.

Dexter

wallpapers-dexter-20
Foto: Showtime

Genre: Drama/thriller

Handling: Dexter arbetar inom Miami-polisen där han i sitt jobb som blodanalytiker bidrar till polisens förmåga att klara upp mordfall. Vid sidan av jobbet spenderar han tid med sin flickvän, bowlar med arbetskollegorna eller umgås med sin syster. Dexter är även en kallblodig seriemördare som styr sitt begär genom att endast välja ut andra mördare som sina tilltänkta offer.

Varför du ska se den: Premissen för serien är så bisarr att det på förhand var svårt att tro på en serie med en sociopat som protagonist. Men Michael C. Hall spelar Dexter med sådan övertygelse att det är svårt att, trots sitt mordiska sinne, inte sympatisera med honom. Dexter är en vilsen själ som försöker finna en plats i en, för honom, många gånger obegriplig värld. Förutom skådespelerit är serien otroligt välskriven och blandar spänning med en dos av svart humor. Serien tappar mot slutet men den första säsongens briljans är anledning nog att spana in Dexter.

Läs också: De bästa TV-serierna 2016

Vänner

FRIENDS -- Season 2 -- Pictured: (l-r) Matthew Perry as Chandler Bing, Jennifer Aniston as Rachel Green, David Schwimmer as Ross Geller, Courteney Cox as Monica Geller, Matt LeBlanc as Joey Tribbiani, Lisa Kudrow as Phoebe Buffay (Photo by NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)
Foto: NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images

Genre: Komedi

Handling: Serien följer sex vänner och deras liv i Manhattan - den tjejtjusande skådespelaren Joey, bortskämda Rachel, flummiga Phoebe, sarkastiska Chandler, neurotiska Ross och hans otroligt ordningsamma syster Monica. Tillsammans går de under tio säsonger igenom den ena tokigheten efter den andra.

Varför du ska se den: Vänner är en klassisk sitcom som under sina tio år följdes av en stor skara fans runt om i världen. Det spelar ingen roll hur många gånger du sett vänner, det är alltid ett kärt återseende som bjuder på många skratt. Har du aldrig sett serien (och då har du uppenbarligen bott under en sten) är det hög tid nu!

Band of Brothers

band_of_brothers_freres_armes_fond_ecran_2_1024x768
Foto: HBO

Genre: Krig/miniserie

Handling: Baserad på verkliga händelser som författats av Stephen Ambrose i boken med samma titel. Historien följer amerikanska fallskärmstrupper under andra världskriget och deras kampanj genom Europa. Tillsammans får de uthärda krigets alla svårigheter.

Varför du ska se den: Band of brothers är i första hand en historia om kamratskap och det band som skapas mellan personer som lever tillsammans under extrema förhållanden. Serien griper tag och lämnar ett starkt intryck. Förutom de starka känslor som förmedlas är den oerhört snygg i sin framställning. Det här är en miniserie av allra högsta kvalité och en av de bästa som någonsin gjorts.

Orange is the New Black

orange-is-the-new-black-sasong-4-937x520
Foto: Netflix

Genre: Drama/komedi

Handling: Piper Chapman är en priviligierad kvinna i 30-årsåldern som döms till femton månaders fängelse efter ett brott hon begick många år tidigare när hon transporterade pengar åt hennes dåvarande flickvän inom den illegala droghandeln. I fängelset får Piper lära känna helt nya sidor hos sig själv när hon konfronteras med fängelsets vardag.

Varför du ska se den: Serien blandar tragik med humor på ett bra sätt och ger utrymme för en fördjupning av karaktärerna som det byts fokus mellan olika avsnitt. Orange is the New Black lyfter även viktiga ämnen i sin framställning av de människoöden vi får ta del av och är den första serien där en öppet transsexuell person nominerats till en Emmy för sin insats.

Arkiv-X

the-x-files-2016-100-gallery6-e1452001669227
Foto: 20th Century Fox

Genre: Thriller

Handling: Arkiv-X följer FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully i sitt arbete med ouppklarade fall utifrån mystiska omständigheter. Mulders syster försvann när han var ung pojke under sådana omständigheter och är övertygad om att hon förts bort av utomjordingar medan Scully förlitar sig på vetenskap och rationellt tänkande. Tillsammans ställs de inför konspirationer och otäcka mördare.

Varför du ska se den: Avsnitten har många gånger en bredd där en del av dem är rent humoristiska och andra som hämtade ur en skräckfilm. Arkiv-X har numera kultstatus och trots att de avslutande säsongerna inte var alls att jämföra med seriens storhetstid är det en spännande serie du absolut borde missa. "The truth is out there", som Mulder själv skulle ha sagt.

Rickard Axelsson

NÄSTA ARTIKEL