Tre musikaler att avnjuta

Tre musikaler att avnjuta

Edward Langert Wikström
Uppdaterad 18 februari 2020 kl. 15:02 | Publicerad 17 augusti 2016 kl. 20:08

Dessa filmer får hjärtat att sjunga.

Älskar är ett starkt ord, som du endast bör använda om du verkligen menar vad du säger och är beredd att ta konsekvenserna som följer. Det går inte att ljuga med ett ord som älskar, därför är det så tillfredställande för mig att säga att jag älskar musikaler. Jag älskar, älskar, älskar musikaler. Musikal är nog den finaste genren jag vet eftersom det är kombinationen av de två sakerna jag älskar mest, sång och film.

Hairspray
Foto: Svensk Filmindustri

Om du vet med dig att du ogillar musikaler så rekommenderar jag att inte läsa vidare, men om du vet med dig att du, precis som jag, älskar att trollbindas av musik och drama så ber jag dig att läsa vidare. Jag kommer att rekommendera tre av mina favoritmusikaler. Dessa borde ni se med andra som också älskar genren eftersom det inte finns någon skam i att sjunga med om ni alla är lika förtjusta i att göra det (nog bra att bjuda på vin också).

Les Misérables (2012)

Les-Miserables-Still-les-miserables-2012-movie-32902319-1280-853
Foto: Warner Bros.

Det spektakulära musikfenomenet som utspelar sig i Frankrike under 1800-talets första hälft, där befolkningen lider hårt i den orättvisa som återuppstod efter revolutionen och Napoleons fall. Här får publiken följa en lång rad män och kvinnors livsöden och sammanstötningar.

Efter att Jean Valjean (Hugh Jackman) släpps ut ur fängelset efter 19 år tvingas han nu att välja ett nytt öde för sig själv samtidigt som fängelsevakten Javert (Russel Crowe) inte släpper honom ur varken sikte eller tankar.

Handlingen skjuts framåt ett antal år och Valjean har startat ett nytt liv. I staden träffar han den fattiga änkan Fontaine, som arbetar hårt i stadens fabrik för att finansiera dotterns ogynnsamma liv hos ett krogpar (Sacha Baron Cohen och Helena Bonham Carter). Valjean ser det nu som sin uppgift att hjälpa Fontaine och att ta hand om hennes dotter, men snart kommer hans förflutna ikapp honom och det gör även Javert, som nu stigit i graderna inom Frankrikes mäktiga ordningsmakt.

Les Misérables innehåller ett unikt soundtrack med både duetter, köer och solon. Musiken kommer från musikalen med samma namn, men i denna film så får vi höra låtarna sjungas av många av våra egna favoritskådespelare. Filmen nominerades till åtta statyer vid Oscarsgalan 2012 och belönades för bästa smink och hår, bästa ljud och bästa kvinnliga biroll (Anne Hathaway). Publiken på galan brast även ut i enorma applåder efter att samtliga skådespelare från filmen uppträtt tillsammans med den fantastiska One Day More, som alla karaktärer sjunger tillsammans i filmen.

Filmen är regisserad av Tom Hooper, som tidigare regisserat kostymdramat Elizabeth I (2005), The King’s Speech (2010) och mycket mer.

Sound of Music (1966)

Sound of Music (1965) Julie Andrews Credit: 20th Century Fox/Courtesy Neal Peters Collection
Foto: 20th Century Fox.

Den osannolika berättelsen om den unga och sångglada Maria (Julie Andrews), som i 1930-talets Österrike lever i ett kloster utanför Salzburg. Men Maria har svårigheter med att anpassa sig till klostrets stränga regler och finner sig snart på kontoret hos högsta nunnan. Där blir Maria informerad om att det finns en plats för henne utanför staden som permanent barnflicka.

Tvekandes tar Maria tjänsten och beger sig från klostret till ett stort hus precis vid sjön där en högt uppsatt sjöofficer och greven von Trapp (Christopher Plummer) ensam bor med sina sju barn. Trots ett illavarslande första möte får Maria jobbet och gör sig hemmastadd i det stora huset och får träffa de sju barnen: Kurt, Lisle, Friedrich, Birgitta, Louisa, Marta, Gretl.

Maria blir snabbt vän med barnen, som alla ser Maria som en ny moder, och tar med dem på sångglada äventyr i de gröna, soliga bergen. Men 30-talet är en påfrestande period för det lilla bergslandet. I grannlandet Tyskland har mörka krafter tagit makten och brunskjortade nazister marscherar på Berlins gator. Många österrikare vill nu att landet ska bli ett med Tyskland för att kunna ta del av det nationalsocialistiska riket, men greve von Trapp är inte en av dem. För honom är Österrike ett land självständigt från Tyskland. Men när andra världskriget bryter ut får greve von Trapp order att infinna sig i den Tyska flottan för tjänstgöring. Nu tvingas han välja att strida för ett land som inte är hans eller att fly med barnen och Maria.

I detta romantiska äventyr får publiken vittna hur musiken kan trollbinda de mest instängda och hur kärleken till hemlandet kan vara lika vackert som Edelweiss.

Filmen är regisserad Robert Earl Wise, som tidigare regisserat The Day the Earth Stood Still (1951), West Side Story (1961), Star Trek: The Motion Picture (1979) och som även varit president över Directors Guild of America 1971-1975 och president över Academy of Motion Picture Arts and Sciences 1984-1987.

Hairspray! (2007)

HS-02109 Hairspray ,   August 24, 2004 Photo by David James/newline.wireimage.com To license this image (10603562), contact NewLine: U.S. +1-212-686-8900 / U.K. +44-207-868-8940 / Australia +61-2-8262-9222 / Japan: +81-3-5464-7020 +1 212-686-8901 (fax) info@wireimage.com (e-mail) NewLine.wireimage.com (web site)
Foto: Svensk Filmindustri

Baltimore, USA 1962. Tracy är en amerikansk tonåring som alla andra. Hon älskar att dansa, sjunga och detta älskar hon att göra tillsammans med sin vän (Amanda Bynes) framför TV:n när stadens fabulösa dansprogram The Corny Collins Show visas. Tracy drömmer om att få dansa på programmet och träffa Link (Zac Efron), killen som förför tittarna men som är tillsammans med Amber (Brittney Snow) vars mor Velma (Michelle Pfiffer) styr programmet med järnhand.

Tracy infinner sig på en audition till programmet och genom sin entusiasm och charm lyckas hon att bli programmets nya dansstjärna. Något som ogillas av Velma, som inte bara är ursinnig att Tracey inte passar in i kroppsidealet utan även för att Tracey vill bryta apartheid i The Corny Collins Show. Tracys idé innebär att alla ungdomar, svarta som vita, ska kunna dansa tillsammans, vilket skulle avsluta de svartas ”Negro-day!” som endast sänds en gång i månaden. Idén föraktas av många vita men går hem hos Baltimores mörkhyade befolkning, som missgynnas av segregationen i samhället.

Konflikten blir privat när Velma väljer att försöka sabotera för Traceys föräldrar Wilbur (Christopher Walken) och Edna (John Travolta), som båda stödjer dotterns nyfunna danskarriär. I detta färgglada dansdrama följer vi Nikki Blomsky, Amanda Bynes, Christopher Walken och John Travolta (som spelar en något annorlunda roll) i deras musikaliska äventyr för ett rättvisare Amerika.

Hairspray är regisserad av Adam Shankman, som tidigare regisserat A Walk to Remember  och grundat det populära amerikanska TV-programmet So You Think You Can Dance.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL