Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tre fantastiska julfilmer att smygstarta julen med

Tre fantastiska julfilmer att smygstarta julen med

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
22 november 2017
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
22 november 2017

Idag gästspelar sajten spelochfilm.se med en lista på tre fantastiska julfilmer att smygstarta julen med.

Julen närmar sig och om du vill maxa julkänslan finns det förstås många sätt att göra det på. Pynta granen, baka lussebullar, klä ut sig till tomte och tända tusen juleljus runt tomten. Ett annat sätt är att krypa ner under en filt med pepparkakor och glögg nära till hands. Naturligtvis behöver du en bra film att se på och vi ger dig tips på tre toppenbra julfilmer.

En julsaga (2009)

En Julsaga är en av många fantastiska julfilmer.

Charles Dickens gamla klassiker får nytt liv i den här animerade versionen där Jim Carrey gör många av rösterna. Han har också gott sällskap av Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright, Cary Elwes med flera.

Girige Ebenezer Scrooge står förstås i centrum, som en natt får besök av sin gamle affärspartner Marley. Enda problemet är att Marley är död. Marley är dock inte det enda spöket som besöker Scrooge. Frågan är om de tillsammans kan lära Scrooge att det är viktigare att ta hand om människor än att bry sig om pengar.

Den klassiska julsagan får verkligen nytt liv i En julsaga, men det är ingen renodlad barnfilm. En del scener kan kanske till och med vara lite för läskiga för de minsta, även om det också bjuds på många sedeslärande historier.

Ett päron till farsa firar jul (1989)

Stillbild ur "Ett päron till farsa firar jul"

Clark Griswold (Chevy Chase) är mannen som aldrig lyckas få det som han tänkt sig. Och ändå går det bra. I den tredje filmen om Clark och hans familj försöker Clark göra allt i sin makt för att skapa den mest fantastiska och lyckade familjejulen någonsin. Ni som har sett de andra filmerna om familjen Griswold vet att en bra ambition sällan räcker.

När jag såg Ett päron till farsa firar jul första gången skrattade jag hela tiden, men slutscenerna är roligast. Det mesta av humorn håller än idag, även om det är genom nostalgi-glasögonen jag ser den. Julstämningen är på topp rakt igenom och även om En päron till farsa firar jul är en komedi finns det också en hel del allvar bakom familjejulen Clark försöker skapa.

Polarexpressen (2004)

Polarexpressen

Vart går Polarexpressen om inte till Nordpolen och Jultomten? Polarexpressen är en av de bästa julfilmer jag vet, inte minst för att det är en riktig saga om hur barn ser på julen. Allt bli verkligt om man tror på det… För den unge mannen som är filmens hjälte handlar resan ombord på Polarexpressen om att upptäcka vad han egentligen tror på. Det är lika mycket en äventyrlig färd till Nordpolen som en inre färd.

Polarexpressen är magiskt välgjord, tidvis rätt spännande och bjuder på bra animationer. Det finns mycket humor i den här filmen, men framför allt mycket värme och omtanke. Få filmer lyckas fånga julkänslan som den här. Polarexpressen är ett klart måste inför julen.

Magnus Carling