Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Topp 5: Filmer av Christopher Nolan

Topp 5: Filmer av Christopher Nolan

Ejnar Andersson | Lista
06 mars 2016
Ejnar Andersson | Lista
06 mars 2016

Mästerregissören Christopher Nolans bästa filmer!

Här nedanför har jag gjort en högst personlig lista över mina 5 absoluta favoriter. Nedanför har jag dessutom satt ut betyg som i vissa ögon kanske kan betraktas som något generösa, men så är ofta fallet när vi ska bedöma våra personliga hjältar. I mina ögon är det svårt för Nolan att göra fel.

Interstellar
Foto: Twentieth Century Fox AB

Christopher Nolan är känd för att göra lite mörkare filmer där det inte alltid är alldeles säkert att historien får ett lyckligt slut. Det som också kännetecknar hans tidiga filmer är den ickelinjära handlingen där det inte är förrän i slutet som alla bitar faller på plats och bilden klarnar. Ofta skriver han också manus till sina filmer, ibland tillsammans med sin bror Jonathan Nolan. Om du är som jag, så älskar du detta och jag kan aldrig få nog av Nolans alster. Som regissör har han inte gjort alltför många filmer, men varenda en är å andra sidan ett mästerverk i mina ögon.

5. The Dark Knight Rises (2012)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Handling: Bruce Wayne (Christian Bale) tvingas återvända som Batman efter åtta års dvala när en ny fiende hotar Gothams säkerhet. Bane (Tom Hardy) är en före detta lärling till R'as al Ghul (Liam Neeson) och har kommit till Gotham för att slutföra det som påbörjades i Batman Begins. Med hängivenhet, brutal styrka, tålamod och en orivaliserad hänsynslöshet är han Batmans största hot någonsin, och den ende som kan mäta sig med honom vad gäller fysisk förmåga.

Motivering: När jag första gången såg The Dark Knight Rises var jag inte supernöjd med skicket Batman framställs i under den första halvan av filmen. Han är svag, nergången och endast ett skal av sitt forna jag. Jag har alltid sett upp till Batman och gillade inte vad jag såg, det var nästan plågsamt. Men det finns en annan karaktär som gör filmen värd att se igen. Och igen. Och några gånger till efter det. Tom Hardy som Bane sänder alltid rysningar nerför min rygg när han pratar. Den något metalliska rösten tillsammans med de kalla ögonen som tittar rakt in i din själ, gör en plats på denna lista självklar för den tredje Batman-filmen regisserad av Christopher Nolan.

betyg 4

4. The Prestige (2006)

Foto: Francois Duhamel
Foto: Francois Duhamel

Handling: Robert Angier (Hugh Jackman) och Alfred Borden (Christian Bale), två före detta vänner och lärlingar till samma illusionist blir ärkefiender efter en olycka där Angiers fru drunknar under ett trick. Efter flertalet hämnder där Angier bland annat försöker ta Bordens liv bestämmer de sig för att inte straffa varandras kroppar, utan helt enkelt förstöra varandras karriärer. Desperata försök att toppa Bordens trick för Angier till vetenskapsmannen Nikola Tesla (David Bowie) så han kan genomföra världens främsta trick, "The Transported Man".

Motivering: Om det är någonting jag är svag för så är det överraskande "twists". När någonting avslöjas, som förändrar hela filmen, framåt slutet är det svårt att hålla sig från en andra visning. Vad som händer tänker jag inte avslöja, men tro mig när jag säger att du kommer behöva plocka ut din hjärna, skaka den rätt och sen sätta in den igen efter att ha sett denna filmen. Att filmen dessutom börjar i slutet gör inte saken sämre. Hela tiden utmanas publiken att fundera ut vad som egentligen försigår. En enkel fjärdeplacering för den femte filmen regisserad av Christopher Nolan.

betyg 4

3. Interstellar (2014)

Topp 5: Filmer av Christopher Nolan
Foto: Twentieth Century Fox AB

Handling: Jorden är på väg att dö. Den enda grödan som fortfarande kan odlas är majs. Mjöldaggen har angripit allt annat och snart kommer majsen också försvinna. Den enda räddningen ligger bortom vårt solsystem, om vi kan hitta en annan planet att bosätta oss på. Cooper (Matthew McConaughey), en före detta astronaut och ingenjör är den ende som kan flyga rymdfärjan på en upptäcktsresa att hitta planeten som kan bli vår räddning. Utan att veta om han någonsin kommer återvända lämnar han jorden, sin svärfar och sina två barn bakom sig och fäster blicken på sitt mål.

Motivering: Innan jag såg Interstellar hade jag hört mycket om Matthew McConaughey, och inte särskilt mycket var positivt. Jag såg filmen med bleka förhoppningar men blev mycket positivt överraskad. Hans tolkning av Cooper, som slits mellan känslorna för sin dotter och sitt uppdrag att rädda mänskligheten, är minst sagt fenomenal.

Christopher Nolan har gjort ännu en fantastisk film, mycket tack vare historiens emotionella kraft, men mycket också tack vare hur verklig den känns. Nolan använder sig så lite som möjligt av CGI för att uppnå detta. När astronauterna åker ut i rymden och tittar ut genom rutorna är ingen CGI inblandad. Nolan projicerade det som syns utanför rutorna på väggarna runtom rymdskeppet, så skådespelarna faktiskt ser det som deras karaktärer i filmen ser. En värdig bronsmedaljör som jag hade väldigt svårt att flytta ner till tredje plats, men det blev så endast på grund av hur fantastiska de två filmer som är kvar är.

9b25f-betyg_4_5

2. The Dark Knight (2008)

Foto: Tm & DC Comics
Foto: Tm & DC Comics

Handling: Bruce Wayne (Christian Bale) har kommit in i sin roll som Batman. Samarbetet med James Gordon (Gary Oldman) underlättar för polisens kamp mot organiserad brottslighet. När en ny spelare kommer in i matchen krävs mer än någonsin förut av Batman för att vinna. Jokern (Heath Ledger) sätter inte bara hans fysiska förmågor på prov, utan även hans psykologiska uthållighet. Ingenting är säkert och allting kan vara en fälla eller ett trick när Jokern är i farten.

Motivering: Jag behöver egentligen endast nämna Heath Ledgers fenomenala tolkning av Batmans ärkefiende Jokern för att denna placering ska vara berättigad. Ingen trodde att han var rätt för rollen innan filmen hade kommit ut, men ack så fel de hade. Att öppningsscenen som introducerar Jokern dessutom är en av de bästa jag har sett gör inte denna silverplats mindre välförtjänt.

5 ögon

1. Inception (2010)

Foto: Stephen Vaughan
Foto: Stephen Vaughan

Handling: Dominic Cobb (Leonardo DiCaprio) är på flykt från lagen. Han livnär sig på företagsspioneri genom att stjäla information från andra människors drömmar, men drömmer själv om att rentvå sitt namn och återvända till USA och sina två barn. När en man vid namn Saito (Ken Watanabe) erbjuder honom en chans till detta kan han inte annat än tacka ja, trots att uppgiften sägs vara omöjlig. Han skall inte stjäla information, utan istället plantera en idé.

Motivering: Ända sedan jag såg den första gången har jag själv dagdrömt om att manipulera mina drömmar. Christopher Nolan tog åtta år på sig för att skriva manuset till denna film för att få det perfekt, och jag kan inte säga annat än att han lyckades. Det är spännande från början till slut med en originell handling och nytänkande actionscener.

Korridorsfighten när gravitationen inte fungerar fullt så som vi är vana vid är en personlig favorit. Scenen filmades i en korridor som faktiskt snurrade för att få det att se så verkligt ut som möjligt, precis som i Interstellar. Även om jag vet hur filmen slutar kan jag inte sluta kolla, om och om igen. Mer än en gång har jag gått förbi en TV som visat den på väg att göra något annat, men fastnat utan att kunna gå därifrån.

Med en gedigen skådespelarensemble i form av Leonardo Dicaprio, Tom Hardy, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt och Michael Caine är det svårt att hitta anledningar att inte gilla denna film. Även om det är långt ifrån ett rekord är 4 stycken Oscarvinster svårt att argumentera emot. Har du inte redan sett detta mästerverk så råder jag dig skarpt att göra det omgående!

5 ögon

Det var min högst personliga lista över favoriter regisserade av Christopher Nolan. Är det någon annan du tycker jag borde haft med på listan? Kommentera gärna!

NÄSTA ARTIKEL