Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer

Ejnar Andersson | Lista
17 januari 2016
Ejnar Andersson | Lista
17 januari 2016

Filmtopp hjälper dig navigera bland alla superhjältar!

Superhjältefilmer blir mer och mer populära. Med anledning av detta har jag satt ihop en lista över mina absoluta favoritsuperhjältar.

OBS! Jag har endast bedömt dem med hänsyn till live-action filmer och TV-serier.

10. Stålmannen

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer
Foto: Warner Bros.

Urval av medverkan: Superman I-IV, Superman Returns, Man of Steel, Smallville, Batman v Superman: Dawn of Justice, Zack Snyder's Justice League

Bästa film/serie: Superman II: Äventyret Fortsätter

Kal-El sänds till jorden av sina föräldrar när hans hemplanet Krypton förstörs av den onde General Zod. Väl på jorden tas han in och uppfostras av familjen Kent och får namnet Clark Kent. Det visar sig även att jordens atmosfär och solens strålar har en inverkan på Clark eftersom han får superkrafter och blir Stålmannen.

Historien är välkänd och Stålmannen är en av de populäraste superhjältar som finns. Anledning till att jag rankar honom så lågt är att jag inte tycker han är spännande. Stålmannen är odödlig. Hans krafter är bortom alla gränser. Hans enda svaghet är kryptonit. Ofta när man kollar på film vet man att den goda sidan kommer segra. I stålmannens fall blir det dock övertydligt och det tar bort spänningen. Därför får han nöja sig med en tiondeplats.

9. Daredevil

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer
Foto: Netflix

Urval av medverkan: Daredevil (2003), Daredevil (2015-2018)

Bästa film/serie: Daredevil (2015-2018)

Matt Murdock var med om en olycka, som liten, som gjorde honom blind. Hans blindhet förhöjde hans övriga sinnen till den punkt att han kan använda sin hörsel som ett radarsinne. Matt's pappa Jack var en boxare som vägrade lägga sig i sin sista match trots hot från maffian. Jack blev mördad på grund av detta, så Matt tar namnet Daredevil och är nu ute efter hämnd.

Daredevil är en spännande karaktär. Han vill göra gatorna i New York säkrare men drivs samtidigt av hämndbegär. Han kämpar alltid med sin egen moral och är betydligt mer mänsklig än de andra hjältarna på denna lista. Ben Affleck var inte redo att spela en så mörk roll, som den moraliskt plågade Matt Murdock, i Daredevil (2003). På grund av detta placeras Daredevil långt ner på min lista.

8. The Flash

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer
Foto: Warner Bros.

Urval av medverkan: The Flash (1990), The Flash (2014-?)

Bästa film/serie: The Flash (2014-)

När en partikelaccelerator kraschar första gången den används skapas ett åskoväder över Central City. Barry Allen blir träffad av en blixt från ovädret och hamnar i koma i nio månader. När han vaknar upp har han fått övermänskliga förmågor. Barry är inte den enda som har fått superkrafter. Han börjar kalla sig "The Flash" och svär att bekämpa alla de som hotar säkerheten i Central City.

Den övermänskliga hastigheten öppnar för många komiska element, vilket alltid är ett plus. Med lika delar humor, action och drama kammar Barry Allen hem en åttondeplats.

7. Captain America

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer
Foto: Marvel Entertainment Group

Urval av medverkan: Captain America 1 & 2, Avengers-filmerna, Captain America: Civil War

Bästa film: Avengers: Endgame

Andra världskriget är i full gång och Steve Rogers vill inget hellre än att bidra till kampen. Han får tyvärr nej på sin ansökan till armén gång på gång p.g.a. sin bristande fysiska förmåga. Han går med på att genomgå tester med supersoldatserumet skapat av Howard Stark. Testerna är lyckade och Steve kommer ut som det resliga muskelberget Captain America.

Som ledaren för superhjälte-teamet The Avengers visar Captain America ofta prov på sina strategiska och taktiska kunskaper. Han offrar ofta sig själv för att rädda andra och är den största symbolen för amerikansk patroitism som finns. Jag följer honom gärna i strid eftersom jag vet att hans högsta prioritet är hans egna truppers säkerhet.

6. Hulken

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer
Foto: United International Pictures AB

Urval av medverkan: The Incredible Hulk (1978), Hulk (2003), The Incredible Hulk (2008), Avengers-filmerna

Bästa film: The Incredible Hulk

Bruce Banner råkade ut för en olycka med Gamma-strålning i sitt laboratorium. Han borde ha dött, istället muterades hans genetiska modell. Varje gång han tappar kontrollen över sin ilska förvandlas han till den otrolige Hulken. En stor grön best med ofantlig styrka som styrs av sin okontrollerbara ilska.

Det intressanta med Hulken är förväntningen. Bortsett från Avengers: Age of Ultron dröjer det innan man får se Hulken och Bruce vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att förvandlas eftersom han inte har någon kontroll över Hulken. Bruce kämpar tappert för att undvika det vi alla väntar på, men misslyckas alltid till slut.

5. Thor

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer
Foto: Marvel Entertainment Group

Urval av medverkan: Thor-filmerna, Avengers-filmerna

Bästa film: Thor: Ragnarök

Thor Odinson, prins av Asgård, åskgud och den rättmätige ägaren av den magiska hammaren Mjölnir. Efter att han trotsat Allfadern Odin förlorar han sina krafter och bannlyses till jorden. Efter en heroisk insats mot Förgöraren döms han åter värdig och får tillbaka sin krafter som den mäktige Thor.

Jag har alltid tyckt att asagudarna var väldigt häftiga, inte minst Thor. Historier om när han slagits mot jättar med sin trofasta hammare har alltid trollbundit mig. När Chris Hemsworth tog på sig manteln kunde jag inte tänka mig att någon annan passade bättre. Fyra filmer senare med tre till på gång är jag mer än nöjd.

4. Wolverine

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer

Urval av medverkan: X-Men 1-3, X-Men Origins: Wolverine, The Wolverine, X-Men: Days of Future Past, Logan

Bästa film: X-Men: Days of Future Past

Wolverine föddes som en mutant med accelererad läkningsförmåga och indragbara benklor, tre på varje hand. Han föddes i Kanada i slutet på 1800-talet. Den accelererade läkningen förhindrar honom från att åldras vilket gör att han än idag ser ut att vara ungefär 40 år gammal. Wolverine blir lurad att genomgå ett mycket smärtsamt experiment som förstärker hans skelett och klor med adamantium. Kombinerat med hans accelererade läkningsförmåga gör detta honom nästintill odödlig.

Wolverine är ett riktigt badass. Jag tröttnar aldrig på att se klorna komma ut när han släpper loss.

3. Spider-Man

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer

Urval av medverkan: Spider-Man 1-3, The Amazing Spider-Man 1 & 2,  Captain America: Civil War, Spider-Man: Homecoming, Avengers-filmerna

Bästa film: The Amazing Spider-Man

Kommande filmer: Avengers: Infinity War Part 1 (maj 2018)

Peter Parker, en nördig men annars helt vanlig kille i highschool, blir biten av en radioaktiv spindel och får spindelliknande krafter. Efter att hans farbror blir mördad av en rånare som Peter hade chansen att stoppa svär han att göra allt han kan för att hålla ondskan borta från New York.

Det, i min åsikt, bästa med Spider-Man är hur käftig han är. Särskilt i Amazing-versionen kan han inte låta bli att förnedra sina motståndare med sitt trash-talk både innan, under och efter striden. Att han dessutom är tonåring gör att hans äventyr kombineras med alla de problem en vanlig tonåring har. Jag var själv tonåring när Sam Raimis första Spider-Manfilm kom, vilket gjorde att jag fick en stark koppling till hjälten direkt. Detta sitter kvar än idag och Spider-Man slutar med en bronsmedalj på min lista.

2. Iron Man

Topp 10: Superhjältar och deras bästa filmer
Foto: Marvel Entertainment Group

Urval av medverkan: Iron Man 1-3, Avengers-filmerna

Bästa film: Iron Man

Tony Stark är den störste vapentillverkaren i världen. Efter en demonstration av hans senaste alster, Jericho-missilen, blir han tillfångatagen av terrorgruppen Ten Rings. De tvingar honom att bygga Jericho åt dem, om han vill överleva. Istället bygger han en stridsdräkt som han använder för att lyckas fly. Väl hemma förfinar han dräkten och blir Iron Man.

Jag har ett ord att säga: Teknologi. Om man bortser från Iron Man-dräkten, är resten av teknologin i Iron Man-filmerna (J.A.R.V.I.S. inkluderat) tillräckligt för att ge en nörd som mig våta drömmar. Genomskinliga skärmar och holografiska projektioner är fortfarande en bit bort för oss i verkligheten, men inte för Tony Stark. Och vem har inte drömt om att flyga runt i en Iron Man-dräkt och skapa kaos?

1. Batman

Batman
Ben Affleck som Batman. Foto: Warner Bros.

Urval av medverkan: Batman, Batman Returns, Batman Forever, Batman & Robin, The Dark Knight-trilogin, Batman v Superman: Dawn of Justice

Bästa film: The Dark Knight

Bruce Wayne är arvtagare till den största förmögenheten i Gotham. Han bor i Wayne Manor utanför staden tillsammans med sina föräldrar och butlern Alfred. En dag blir Bruces föräldrar mördade framför hans ögon. I vuxen ålder återvänder Bruce till Gotham efter resor världen över. Han har återvänt för att ta upp kampen mot Gothams organiserade brottslighet som sitt nya alter ego - Batman.

Det bästa med Batman uttrycks tydligt i Christopher Nolans Dark Knight-trilogi. Att vem som helst kan vara Batman. Han är inte övernaturlig. Allt man behöver för att bli Batman är en hel massa pengar, tillräckligt med tid för att bli riktigt grym på kampsport och teknologin som krävs för att skapa alla hans hjälpmedel. Att säga att vem som helst kan vara Batman är nog en liten överdrift, men det gör honom ändå mer trolig än de andra superhjältarna.

Det sägs också att den bästa hjälten definieras av hans fiender, och det finns nog ingen med en så varierad fiendeskara som Batman. Scarecrow, Penguin, Poison Ivy, Bane, Ras-al-Ghul, Catwoman, Two-face, Riddler och självklart hans ärkefiende Jokern. Listan är lång och den kommande filmen Suicide Squad handlar t.o.m. om en grupp av Batmans fiender.

NÄSTA ARTIKEL