Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tips på semesterfilmer

Tips på semesterfilmer

Filmtopp
Filmtopp | Lista
28 juni 2016
Filmtopp
Filmtopp | Lista
28 juni 2016

För dig som vill drömma dig bort.

Filmtopp tipsar om filmer under rubriken "semester". Det här är filmerna för dig som behöver inspiration till den egna resan eller bara vill drömma dig bort ett tag.

Ett päron till farsa (1983)

1983
Foto: Warner-Columbia Film

Genre: Komedi

Handling: När den amerikanska familjefadern Clark Griswold känner att familjelivet har hamnat i en svacka, så föreslår han en semesterresa för att ge ny energi. Den tilltänkta destinationen är nöjesparken Walley World som ligger i andra delen av landet. Medlet för att ta sig dit är en ohyggligt ful och nyligen införskaffad herrgårdsvagn, som familjen har mer än en åsikt om. Efter viss övertalning beger sig familjen ut på en oförglömlig resa där den ena stolligheten avlöser den andra.

Varför du ska se den: Ett päron till farsa är en kultklassiker bland semesterfilmer och toppar många listor. Igenkänningsfaktorn är hög och filmen står sig än idag. Det är ett sant nöje att följa den tafatta, men välvillige, Clark och hans familj på en resa som bara blir värre och värre ju närmare destinationen de kommer. Chevy Chase gör i rollen som Clark sin absolut mest minnesvärda karaktär.

Weekend at Bernie’s (1989)

REX_weekend_at_bernies_kab_140129_16x9_992
Foto: 20th Century Fox

Genre: Komedi

Handling: Larry och Richard arbetar på ett försäkringsbolag. När de upptäcker felaktigheter i företagets betalningar tar de problemet vidare till företagets VD, Bernie, som berömmer dem för deras upptäckt. Som tack blir de bjudna till hans lyxvilla över en helg. Vad de inte vet är att Bernie själv är inblandad i bedrägerierna och planerar att få dem mördade av sin partner inom maffian. Bernie själv blir dock mördad efter att ha strulat med dennes flickvän. Larry och Richard upptäcker kroppen och i rädsla att själva få skulden för mordet ägnar de helgen åt att få det att verka som att Bernie fortfarande lever.

Varför du ska se den: Weekend at Bernie’s är en skön komedi för en slappardag under semestern. Den blandar svart humor med ren galenskap och har några scener då man skrattar rakt ut. Definitivt värd en titt om du inte tidigare har sett den.

Hur mår Bob? (1991)

1991-bob1
Foto: Warner Bros.

Genre: Komedi

Handling: Bill Murray spelar Bob Wiley, en man med ett flertal olika psykiatriska diagnoser och som lider av en hög grad av hypokondri. Bob träffar den självgode psykoterapeuten Leo Marvin (Richard Dreyfuss), som nyligen släppt en bok som han genast rekommenderas Bob att läsa medan han själv åker på semester. Bob blir uppslukad av sin terapeut och beslutar sig för att följa efter honom på sin semester, något som snart driver den förstnämnda till vansinne.

LÄS MER: Bill Murrays bästa scener

Varför du ska se den: En av mina personliga favoritfilmer med Bill Murray. Han spelar Bob med sådan övertygelse att man riktigt kan förstå vad som driver terapeuten sakta men säkert till vansinne. En film med stundvis mörk humor men även med mycket hjärta. En oerhört sevärd film!

Sällskapsresan (1980)

stig
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Genre: Komedi

Handling: Stig Helmer är en medelålders man som arbetar som brödrostkontrollant och vars sociala umgänge mestadels består av att umgås med sin mamma. Nu ska han ut på sin första charterresa till Nueva Estocolmo (nya Stockholm) på Kanarieöarna. På vägen dit lär han känna norrmannen Ole Bramserud som han av en händelse även får dela hotellrum med. Det är början på en fin vänskap och en rad tokigheter.

LÄS OCKSÅ: De 10 mest sedda svenska filmerna någonsin

Varför du ska se den: Det var här historien om Stig Helmer egentligen började. Karaktären som skildrats av Lasse Åberg och som skulle ge stor glädje åt det svenska folket under många år. En klassiker inom svensk komik.

Eurotrip (2004)

time-flies-catching-up-with-the-eurotrip-cast-11-years-later-429370
United International Pictures

Genre: Komedi

Handling: Scott Thomas, en ung kille som nyligen tagit studenten och blivit dumpad av sin flickvän. tar sällskap av sina vänner för att bege sig ut på en resa genom Europa för att träffa sin flirtiga mail-vän Mieke i Tyskland.

Varför du ska se den: Kanske längtar du efter en riktig roadtrip genom Europa? Kanske känner du dig nostalgisk och vill återuppleva dina galna ungdomsår? Oavsett är Eurotrip en film för dig som gillar filmer som innehåller fest, resor, galna upptåg och låg humor.

Fredag den 13:e (1980)

 

Friday-the-13th
Foto: Warner-Columbia Film

Genre: Skräck

Handling: Ett gäng tonåringar ska övernatta på en gammal övergiven lägerplats som stängdes sedan en ung pojke drunknat vid den närliggande sjön och två lägerassistenter mördats ett flertal år tidigare. Snart märker tonårsgruppen att de är långt ifrån ensamma vid lägerplatsen.

LÄS OCKSÅ: Fredagen den 13:e – de 5 bästa

Varför du ska se den: En klassisk slasher-film som lämpar sig extra bra att se en mörk kväll under semestern, föredragsvis ute i en stuga eller kanske på en övergiven lägerplats. Filmen introducerar oss till familjen Voorhees och var starten på en filmserie som lever kvar än idag. I filmen återfinns Kevin Bacon i en av hans tidiga roller. 

Stand by me (1986)

stand by me
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Genre: Drama

Handling: Filmen är baserad på en Stephen King-novell och ser fyra unga pojkar under slutet av 50-talet, bege sig ut på en vandring för att hitta kroppen till en försvunnen pojke från de lokala trakterna.

LÄS OCKSÅ: De bästa Stephen King-filmerna

Varför du ska se den: En film som är lika mycket äventyr som den är en berättelse om vänskap och självförverkligande. De unga pojkarnas långa vandring är en spännande resa att följa och är en av de bättre och mest minnesvärda filmatiseringarna av material från författaren Stephen King.

Rickard Axelsson

NÄSTA ARTIKEL