Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tips på Filmpoddar – Dessa ska du lyssna på!

Tips på Filmpoddar – Dessa ska du lyssna på!

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
29 december 2018
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
29 december 2018

Filmtopp listar filmpoddar du måste höra.

Det finns massor av högkvalitativa poddar i dagens moderna samhälle. I denna artikel tänkte vi fokuserar på de som handlar om film. Längre ned hittar du våra tips på filmpoddar.

Alec Baldwin i filmpodden Here's The Thing.Poddar, poddar, poddar. Det verkar finnas ett närmast oändligt utbud av schyssta poddar av alla dess slag. Dokumentärer. Mordgåtor. Spökhistorier. Matlagning. Motivationssnack. Musikdiskussioner. Intervjuer. Filmpoddar. För att nämna några.

I denna artikel tänkte vi fokusera på den sistnämnda kategorin. För det faktiskt en hel del filmpoddar (exempelvis Cinema Celsius som görs i samarbete med oss här på Filmtopp), som helt klart är värda sin hängivna publik.

Unspooled

Filmpodden Unspooled.

I denna filmpodd tar den amerikanska kritikern Amy Nicholson och skådespelaren Paul Scheer sig an de 100 bästa amerikanska filmerna utsedda av det Amerikanska Filminstitutetet. Varje avsnitt diskuteras en film på listan, som slumpmässigt väljs ut med hjälp av en hundrasidig tärning. I varje avsnitt intervjuar de också en person med anknytning till filmen. Att lyssna på Unspooled är en rolig ingång och fördjupning i amerikansk filmhistoria. Här diskuteras flera av de stora mästerverken.

Bergmanpodden

Omslag till Bergmanpodden.

2018 var det stora "Bergmanåret" men det betyder inte att det är dags att lägga den världsberömde regissören åt sidan. I Bergmanpodden diskuterar Gunnar Bolin med gäster Ingmar Bergmans omfattande filmografi, från den koasartade inspelningen av debutfilmen Kris till den grandiosa finalen med Fanny och Alexander. Ett perfekt komplement till vår lista över alla Bergmanfilmerna.

Here's the Thing

Alec Baldwin i filmpodden Here's The Thing.

Here's the Thing är en inspirerande intervjupodd som leds av skådespelaren Alec Baldwin. Här träffar han intressanta kulturpersoner – varav en hel del jobbar inom film. Avsnittens längd varierar en del och ligger runt 30-60 minuter styck, en perfekt spellängd för att få sig en inblick i Baldwins intervjuoffren.

Everdahl & Karlssons Film TV

Everdahl & Karlsson Film & TV en av de bästa filmpoddarna.

Det finns många, men den andra svenska filmpodden som kvalar in på vår lista stavas Everdahl & Karlssons. Här diskuterar och guidar filmvetarna Göran Everdahl och C-G Karlsson oss igenom samtida filmer och serier så väl som gamla klassiker. Spännande diskussioner, underhållning och kunskap om det rörliga mediet utlovas!

You Must Remember This

Filmpodden You Must Remember This.

Om du vill grotta ner dig i gamla myter och legender om Hollywood är Karina Longworths filmpodd You Must Remeber This det bästa av världar. Fantastiskt detektivarbete ligger till grund för hennes spännande avsnitt om det mytomspunna Hollywood, som iscensatts av röstskådespelare och Longworths spännande berättarröst. En riktig höjdare!

Inside Psycho

Poster till filmpdden Inside Psycho.

Okej, en hel podcast om Alfred Hitchcocks odödliga skräckfilmsklassiker Psycho kan låta lite over the top, men det rör sig faktiskt bara om sex avsnitt. Här får vi följa med i hela berättelsen om Psycho. Från den bisarra mördaren och gravplundraren Ed Geins dåd, som skulle komma att inspirera boken Psycho, som filmen sedan bygger på, till produktion, lansering och eftermäle. Därefter har teamet bakom Inside Psycho börjat tackla andra filmer på samma vis, exempelvis Exorcisten. Men börja här.

How Did This Get Made?

How Did This Get Made, en av de bästa filmpoddarna.

Här ställer sig Paul Scheer, June Diane Raphael och Jason Mantzoukas frågan om hur vissa filmer ens har fått göras. Här är det med andra ord de riktiga kalkonfilmerna som står i fokus. Hur gick det exempelvis till när stolpskott som Troll 2 eller The Room blev till verklighet? En underhållande pod hos EarWolf för B-filmsälskaren!

Har du några fler tips på filmpoddar? I så fall får du gärna dela med dig!

NÄSTA ARTIKEL