Tips på filmer och serier för dig som älskar YOU

11 tips på filmer och serier för dig som älskar You

Moa  Andersson
Uppdaterad 03 februari 2023 kl. 13:02 | Publicerad 29 januari 2023 kl. 14:01

Filmerna och serierna du inte vill missa om du älskar "You"

Snart är säsong fyra av "You" i full rullning på Netflix och har premiär den 9 februari. Vad är då inte bättre än tips på liknande filmer och serier för att törsta hungern fram till premiären?

Gone Girl
Foto: 20th Century Fox

Gone Girl (2014)

Filmen Gone Girl är baserad på Gillian Flynns roman Gone Girl (2012) och det är även Flynn som själv skrivit filmmanuset. Huvudrollerna spelas av Ben Affleck och Rosamund Pike paret Nick och Amy Dunne.

När hustrun Amy plötsligt försvinner blir händelsen viral och maken Nick hamnar i centrum. Hans liv blir en mardröm när media börjar misstänka att Nick kan ha något med hennes försvinnande att göra.

I det här fallet får du som tittare vara detektiv och det finns många ledtrådar som du får reflektera och fundera över. I Gone Girl får vi genom Nick se hur en helt vanlig människa plötsligt blir världskänd och hur han anpassar sig för att hantera den stora publiken. 

Här kan du streama: Gone Girl

The Sopranos
Foto: HBO

The Sopranos (1999-2007)

The Sopranos är en dramaserie som ligger många varmt om hjärtat. En serie skapad av David Chase som handlar om maffiabossen Tony Soprano (James Gandolfini) och hur han hanterar likaså personliga som professionella problem. Det är bekymmer i hans hem och affärsliv som påverkar hans mentala tillstånd, vilket leder till att han söker professionell psykiatrisk rådgivning.

Serien har vunnit sammanlagt 21 Emmys och fem Golden Globes och klassas ofta bland de bästa amerikanska tv-serierna genom tiderna.

Här kan du streama: The Sopranos

Greta
Foto: Widow Movie, LLC och Showbox.

Greta (2018)

En dag hittar Frances en handväska på New Yorks tunnelbana och ger den omedelbart tillbaka till ägaren Greta, som är en excentrisk fransk pianolärare. Efter att nyligen ha förlorat sin mamma, sluter unga Frances en till synes harmlös vänskap med den ensamma och trevliga änkan.

Filmen Greta börjar som en mystisk thriller, men plötsligt ändrar sig berättelsen och blir en ytlig gisslan-skräck. Regissören Neil Jordan bygger upp en spänning och mystiken stiger gradvis. I huvudrollerna har vi Isabell Huppert (Greta) och Cloë Grace Mortez (Frances) som är förskräckligt bra.

Här kan du streama: Greta

Room
Foto: A24

Room (2015)

Manusförfattaren Emma Donoghue som har författat filmen Room baseras på hennes egna bok Room, som är inspiration från Fritzlfallet. En film som handlar om mamma Joys (Brie Larson) och sonen Jack (Jacob Tremblay) vars liv är begränsat till några få instängda kvadratmeter.

Stora delar av filmen handlar just om hur det är för mor och son att leva i "rummet". Om nätterna kommer Nick (Sean Bridgers) på besök och han är den enda som kan öppna dörren som håller dem instängda.

Jack har aldrig sett världen utanför rummets fyra väggar och vet inte ens om dess existens. I det trånga rummet får det precis plats med en kokvrå, några få risiga möbler, en toalett, en säng och en garderob. Det finns även ett takfönster som femåriga Jack lägger många tankar på, hur fungerar världen och vad är verklighet och vad är inte det?

Här kan du streama: Room

Limitless
Foto: A-Film Distribution

Limitless (2011)

Tänk dig ett piller som kan förverkliga den perfekta versionen av dig själv – skulle du ta det? Edward "Eddie" Morra är en oseriös författare med en seriös skrivblockering. Men när han upptäcker pillret NZT, som boostar hjärnaktiviteten med flera hundra procent, förändras allt.

Inom kort lever Eddie ett intensivt överklassliv med framgång, pengar och kvinnor i en grad som överstiger fantasins gränser. Men framgången har en baksida och snart befinner sig Eddie i större fara än vad hans övermänskliga tankekraft förmår rädda honom ur.

En film regisserad av Neil Burger med Bradley Cooper i huvudrollen.

Här kan du streama: Limitless

Fight Club
Foto: 20th Century Fox

Fight Club (1999)

Brad Pitt och Edward Norton är huvudrollerna i den häpnadsväckande och originella thrillern Fight Club med ironisk underton av David Fincher, regissören till Seven.

En kroniskt sömnlös man vid namn Jack (Norton) försöker desperat fly sitt olidligt tråkiga liv, men så en dag möter han Tyler Durden (Pitten karismatisk tvålförsäljare med en snedvriden filosofi.

Tyler menar att självförbättring är för de svaga – det är självdestruktion som verkligen gör livet värt att leva. För att introducera andra män i denna enkla lycka av fysiskt våld bildar Jack och Tyler en hemlig "Fight Club" som snabbt blir populär. Men en fruktansvärd överraskning väntar på Jack.

Här kan du streama: Fight Club

Gypsy
Foto: Netflix

Gypsy (2017)

Gypsy är en Netflix-skapad psykologisk thrillerserier av Lisa Rubin med Naomi Watts som huvudrollen Jean Holloway, en terapeut som arbetar på Manhattan som i hemlighet infiltrerar sina patienters privatliv. 

Vi får följa Jean som börjar utveckla farliga och intima relationer med människorna i sina patienters liv. Hon tänjer på gränserna och går över gränsen till den mörka sidan när hennes liv kantas av enformighet.

Här kan du streama: Gypsy

The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window
Foto: Netflix

The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window (2022)

I serien med den kanske längsta titeln någonsin får vi följa Anna (Kristen Bell), en alkoholiserad och traumatiserad kvinna som startar en egen utredning när ett kallblodigt mord sker i grannskapet. Vad är verklighet och vad är hallucinationer?

Redan från första avsnittet är Anna på spänn och det framkommer snabbt att hon lider av trauman, sörjer sin döda dotter och ett förlorat äktenskap som hon i ensamhet bedövar med alkohol och diverse piller.

Här kan du streama: The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window

Cleveland Abduction
Foto: Sony Pictures Television

Cleveland Abduction (2015)

Cleveland Abduction är historien om Michelle Knight, en 21-årig ensamstående mamma vars liv förändras för alltid efter ett slumpartat möte med en till synes ofarlig man. Den 22 augusti 2002 kidnappades Knight av Ariel Castro och hölls fången i hans hem i mer än elva år.

Filmen är baserad på verkliga händelser om tre tjejer vid namn Michelle Knight, Amanda Berry och Georgina DeJesus av Ariel Castro från gatorna i Cleveland. 

Alla tre flickorna satt fängslade i Castros hem fram till 2013, då Berry lyckades fly med sin sexåriga dotter, som hon hade fött medan hon satt instängd hos Castro. Hon kontaktade polisen som sedan räddade Knight och DeJesus, timmar senare arresterades Castro.

Här kan du streama: Cleveland Abduction

Split
Foto: Universal Pictures

Split (2016)

Filmen Split utnämndes i en recension på Filmtopp till en av 2017 års bästa skräckfilmer och jag kan inte göra mer än att hålla med. Filmen skildrar tre tjejer som blir kidnappade och förs till en mystisk lokal. Snabbt märker de att deras kidnappare inte enbart är långt ifrån frisk, men att han även lider av extrem personlighetsklyvning.

Dennis (James McAvoy) som är en av hans farligare sidor, har ytterligare tjugotvå olika personligheter som är dokumenterade av hand betrodda psykolog Dr. Fletcher. Tjejerna måste finna hjälp hos någon av de ofarliga sidorna för att överleva de farliga.

Här kan du streama: Split

The Girl on the Train
Foto: Universal Pictures

Kvinnan på tåget (2016)

The Girl on the Train är baserad på succéboken vars svenska titel, Kvinnan på tåget, också är namnet på filmen.

Varje dag åker Rachel Watson (Emily Blunt) med pendeln förbi hus där hon byggt upp en fiktiv relation med ett till synes perfekt par som hon betraktar från tågfönstret. Varje dag, två gånger om dagen, får hon en inblick i deras vardag när hon åker förbi. Tåget stannar lyckligtvis lägligt precis utanför huset för bästa möjliga tjuvtitt.

En dag händer det något som ruckar på den bild Rachel målat upp kring det perfekta paret och den för henne perfekta kvinnan, Megan (Haley Bennett), försvinner spårlöst. 

Här kan du streama: Kvinnan på tåget

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL