Satanistiska filmer

Hail satan! – Tips på 6 satanistiska påskfilmer

Eric Diedrichs
08 april 2023 kl. 13:04

Sugen på en alternativ påsk?

Filmtopp vänder på myntet och hänger krucifixet upp och ner. Trött på filmer om Gud och Jesus? Här är filmer med satan och antikrist i fokus.

Det finns två huvudsakliga anledningar till varför vi firar påsk. Den ena har med den kristna läran att göra, där vi först sörjer Jesus korsfästelse och död för att sedan fira hans återkomst. Den andra har istället att göra med hednisk folktro där vårens fertilitet står i fokus (därav harar och ägg).

Här finns alltså en viss konflikt. Samtidigt som detta är sorgens dagar enligt kyrkan, är det alltså glädjens dag enligt vår ursprungliga tradition. Vad som kanske är mest intressant är hur dessa två dikotomier har lyckats samexistera under så pass lång tid.

Men människan är ju i sin natur rik på kontraster och nyanser. I denna artikeln tänkt vi därför dra kontrasterna till max utforska de mörkaste av nyanserna av vårt påskfirande – för de som är sugna på en riktigt alternativ påsk.

Vi vänder på myntet och hänger korset upp och ner. Här är 6 filmer som handlar om kulter, satan och antikrist som du förmodligen inte har sett. Perfekt filmtittande för den som känner sig lite rebellisk och suktar efter alternativa påskfilmer. Vill man fira en vanlig påsk gör man rätt i att se vår lista på mysiga påskfilmer för hela familjen.

Häxan
Foto: SF Studios.

Häxan (1922)

Okej, jag vet att detta är en übergammal film, men avfärda den inte än! Häxan är supercreepy och riktigt satanistisk.

Häxan är en dansk-svensk film (hedniskt deluxe med andra ord) och är en läskig genomgång av ockultism, satanism och häxkrafter genom åren. Det är bara att tända ljusen, rita upp ett pentagram och hänga med.

Här streamar du: Häxan (1922)

Omen
Damien, en riktig satunge. Foto: 20th Century Fox.

Omen (1976)

Den som inte har sett "Omen" har inte sett en av historiens bästa skräckisar. Här får vi följa antikrists första år på jorden, från sin födsel kl 06.00 den 6 i 6 (666 = djävulens nummer), till strax efter att han har fyllt 6 år. Vi får se hur han går från att vara en vanlig pojke, fostrad av privilegierade föräldrar, till att bli ett riktigt monster. Han är ju trots allt djävulens son.

Här streamar du: Omen (1976)

The House of the Devil
"The House of the Devil" är definitivt en annorlunda påskfilm.

The House of the Devil (2009)

"The House of the Devil" (inte att förväxla med innovatören George Méliès film med samma namn från 1896) är en kuslig historia. Här följer vi en ung student som ska dryga ut nudelkassan med att barnvakta i ett isolerat hus. Snabbförtjänta pengar kan tyckas, men icke. Istället väcks en satanisk mardröm till liv till tonerna av digitala trummor, elgitarrer och hemsökande fioler.

Här streamar du: The House of the Devil (2009)

Deathgasm
Njut medan det varar. Snart blir läget inte lika puttinuttigt längre… Foto: Njutafilms.

Deathgasm (2015)

Om inte de wailande gitarrerna i The House of the Devil är tillräckligt diaboliska för dig, så har vi här ett mycket bättre (och faktiskt ännu mer ockult) alternativ. Nämligen den helgalna skräckkomedin Deathgasm.

Här följer vi ett mediokert och, uppriktigt sagt, ganska töntigt dödsmetallband som drömmer om att bli stora. Inte minst frontmannen som är något av skolans hackkyckling. När de hittar noterna till en försvunnen men mytomspunnen låt av ett legendariskt metallband ser de sin chans. De kan gå från zero till hero på rekordtid. Vad de inte vet är att låten kommer att öppna upp helvetets alla portar…

Här streamar du: Deathgasm (2015)

The Witch – En annorlunda påskfilm…
Ockultism och häxor i lysande rysare.

The Witch (2015)

Nu är vi tillbaka där vi började, med en riktig häxfilm. The Witch är en krypande och psykologisk skräckis som typ kan beskrivas som om The Shining och Antichrist fått en tvehuvud oäkting.

Det var i denna förhäxande historia, regisserad av The Lighthouse-regissören Robert Eggers, som världen skulle få upp ögonen för Anya Taylor-Joy (Split, Emma., Thoroughbreds). Här spelar hon en ung kvinna vars egna familj börjar misstänka att hon är en häxa. Har de rätt eller inte? Tja, det får du veta när du ser filmen.

Här streamar du: The Witch (2015)

Mandy Nicolas Cage
Nicolas Cage levererar sina bäst vredesutbrott på år och dar i "Mandy". Foto: Universal Pictures.

Mandy (2018)

En märklig hippekult ledd av en misslyckad popsångare (här hymlas det inte med Manson-inspirationen) bryter sig in hos ett par och mördar hustrun i någon märklig ritual. Helvetet bryter lös – i dubbel bemärkelse – när demoner börjar härja och maken (spelad av en Nicolas Cage i toppform) bestämmer sig för att hämnas.

Bildspråket är lika färgstarkt som Nicolas Cage och tempot rör sig sakta men säkert framåt, som en ångvält på väg mot ett stup. När det väl tippar över bryter helvetet loss i en neondränkt splatterkavalkad.

Här streamar du: Mandy (2018)

Detta var mina tips på satanistiska filmer till påsk.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL