TIPS: 6 riktigt bra danska serier man bara ska se – Filmtopp tipsar

TIPS: 6 riktigt bra danska serier man bara ska se – Filmtopp tipsar

Johan Samuelsson Krantz
09 mars 2024 kl. 20:03

Här har vi serierna du inte bör missa

Det är dags för Filmtopp att lista bra danska serier. Vi guidar er igenom ett hav av kvalitet för att visa er var de riktiga pärlorna gömmer sig.

Efter att ha tipsat om ett gäng sevärda norska serier för att tag sedan har nu turen kommit till våran smörrebröds-älskande grannar i söder. Danmark har precis som övriga nordiska länder en fantastisk film-och serieindustri att skryta över. De finns samma förkärlek till kriminaldraman som i övriga Norden som har utvecklats till en egen genre – nordisk noir. I jämförelse med den svenska film och serieproduktionen i synnerhet så har Danmark ett lite annorlunda förhållningssätt. De är betydligt mer filterlösa och sådär härligt kontinentalt avslappnade som många av oss gillar.

Filmtopp som vågar säga att vi är riktiga Danmarksälskare ska nu med största välvilja bjuda på ett litet smörgåsbord med riktigt kvalitativa danska serier att njuta av.
Serierna har ingen inbördes ranking.

Vi säger som danskarna – Værsgo!

Premiärdatum klart för Den som dräper – Mörkret säsong 3
Foto: Viaplay.

1: Den som dräper 2 – Mörkret (2019)

Genre: Krimaldrama
Skapare: Elsebeth Egholm
Med: Laura Bach, Carsten Bjørnlund, Elsebeth Steentoft. Thomas Levin m.fl.

I säsong 2 av Den som dräper kastas tittarna in i en spännande jakt på en seriemördare. När en ung man hittas brutalt mördad kopplas profileraren Louise Bergstein in för att försöka lösa fallet. Samtidigt står hon inför egna utmaningar och inre demoner.  

Foto: DR.

2: Brottet (Forbrydelsen) 2007-2012

Genre: Kriminaldrama
Skapare: Søren Sveistrup
Med: Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Nicolaj Kopernikus, Nikolaj Lie Kaas m.fl.

Brottet är en kultserie som följer kommissarie Sarah Lund i hennes brottsutredningar. Med sin ikoniska stickade tröja navigerar hon genom komplicerade fall samtidigt som hon brottas med sina egna inre demoner. Serien är känd för sin spännande intrig, karaktärsdjup och realistiska skildring av brottsutredningar. Den ikoniska stickade tröjan som Sarah Lund bär blev så populär att den såldes på auktion efter seriens slut till förmån för välgörenhet.

KLART: Då släpps Riket säsong 3
Foto: DR.

3: Riket (Riget) 1994-1997

Genre: Drama 
Skapare: Lars von Trier
Med: Kirsten Rolffes, Ernst-Hugo Järegård, Ghita Nørby, Søren Pilmark m.fl.

Lars von Triers Riket är en suggestiv och absurdistisk serie som utspelar sig på ett sjukhus i Köpenhamn. Här möter vi ett färgstarkt persongalleri av udda läkare, anställda och patienter som dras in i mystiska händelser och spöklika fenomen. Med sin unika atmosfär och intrikata berättelse bjuder serien på en oförglömlig upplevelse. Lars von Trier skapade serien inspirerad av egna upplevelser på sjukhuset under sin mammas sjukdomstid, vilket bidrog till dess unika atmosfär.

4 1864 (2014)

Genre: Krigsdrama
Skapare: Ole Bornedal
Med: Pilou Asbæk, Jakob Oftebro, Marie Tourell Søderberg. Sidse Babett Knudsen m.fl.

1864 är en episk och tragisk serie som kretsar kring det andra Schleswig-kriget. Genom att följa två bröder som tar värvning i armén ger serien en gripande skildring av krigets fasor och dess inverkan på människors liv. Med högproduktion och starka skådespelarprestationer fångar den både historiens och karaktärernas komplexitet.

Trots att 1864 är känd som en historisk dramaserie, var den inte rädd för att ta konstnärliga friheter och inkludera övernaturliga element för att förstärka dramatiken. Det är ytterst få krigsfilmer som har lyckats bättre än denna i Norden.

Foto: Nordisk Film.

 

5: Klovn (2005-2022)

Genre: komedi
Skapare:Casper Christensen,  Frank Hvam
Med: Mia Lyhne, Iben Hjejle,  Frank Hvam, Casper Christensen m.fl.

Klovn är en dansk sitcom som bitvis är fullständigt flippat. Genom att följa vännerna Frank och Casper i deras vardagliga missöden och sociala haverier skapar serien en underhållande och igenkännbar skildring av människans tillkortakommanden och komplexiteter.

Skaparna och huvudrollsinnehavarna, Frank Hvam och Casper Christensen, baserade många av avsnitten på sina egna upplevelser och vardagsproblem. Detta är en serie som även gav upphov till några filmer som även dessa är otroliga.

Rasmus och viruset i The Rain. Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

6: The Rain (2018-2020)

Genre: drama
Skapare: Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen, Christian Potalivo
Med: Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Følsgaard m.fl.

I The Rain följer vi en grupp unga människor som kämpar för att överleva i en värld som drabbats av ett dödligt virus som sprids genom regnet. Genom att utforska teman som överlevnad, vänskap och familjeband skapar serien en spännande och medryckande berättelse som håller tittarna på helspänn. Alba August som har huvudrollen har inte kunnat tala danska hela livet. Detta fick hon lära sig i vuxen ålder på scenskolan i Köpenhamn. Detta kom väl till pass till rollen i The Rain.

Nu är det bara att jaga rätt på dessa serier och slänga sig i soffan med lite grön tuborg så är kvällen räddad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL