Tips: 5 serier för dig som gillar Outlander

Tips: 5 serier för dig som gillar Outlander

17 maj 2023 kl. 13:05

5 serier för dig som vill se mer romantiskt äventyrsdrama

Snart har den sjunde säsongen av serien “Outlander” premiär på Viaplay, som är den näst sista. I väntan på att säsongen ska ha premiär kommer här fem serietips för dig som inte kan få nog av “Outlander”.

Det är snart tio år sedan publikfavoriten Outlander hade premiär, och snart är det dags för den sjunde säsongen. Den sista säsongen har delats upp i två, och säsong åtta blir således den sista. Många är det som väntar otåligt på att den kommande säsongen ska ha premiär den 17 juni på Viaplay, men tills dess finns det massvis med andra serier i samma anda att bingea. Därför kommer här fem tips på serier innehållandes romantiskt äventyrsdrama för dig som älskar Outlander

5 serier för dig som gillar "Outlander"

Vikings (2013–2020)

Foto: HBO Max.

Serien är baserad på legenderna om vikingen Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel) och hans söner. Ragnar vill utforska världen i väst till skillnad från de tidigare resorna som gjorts till öst, vilka inte har resulterat i några rikedomar. Han vill utforska nya civilisationer och lyckas bygga ett skepp som tar honom snabbare över havet, till hövdingens förtret, vilket är starten på Ragnars äventyr. Här syns även vår egen Gustaf Skarsgård i rollen som Ragnars vän Floke. 

Det historiska dramat Vikings är en av vår tids största publikfavoriter och det finns sex säsonger att grotta ner sig i för den som ännu inte sett serien. Här blandas historisk fakta med drama, äventyr och romantik och har en liknande känsla som Outlander

Här streamar du: Vikings 

Dickinson (2019–2021)

Foto: Apple TV+.

Denna biografiska dramakomedi är baserad på den amerikanska författaren och poeten Emily Dickinsons liv, spelad av den tidigare Oscarsnominerade Hailee Steinfeld. Under sitt liv nådde Dickinson inga större framgångar, men hon har efter sin död kommit att bli en av de största och viktigaste profilerna när det kommer till amerikansk lyrik. 

Serien utforskar de samhälls- och könsroller som fanns under 1800-talet, genom författarens ögon. Den har nått internationell framgång, även om den inte fått så stort gehör här i Sverige. Den är dock väl gjord och sticker ut på den här listan på ett bra sätt i och med att den har ett tydligt, eget uttryck. 

Här streamar du: Dickinson 

A Discovery of Witches (2018–2022) 

Foto: HBO Max.

Historikern och framstående forskaren Diana Bishop (Teresa Palmer) gömmer sitt egentliga ursprung, nämligen att hon är en häxa. Hon hittar en medeltida handskrift full med mysterier hon måste lösa, vilka handlar om världens övernaturliga väsen och deras existens. Vampyren Matthew Clairmont (Matthew Goode) erbjuder sin hjälp, men häxor och vampyrer ska aldrig lita på varandra. 

Den serie på listan som definitivt har känslan av ett riktigt romantiskt äventyrsdrama och således är mest lik Outlander är just A Discovery of Witches. Serien finns i tre säsonger fyllda av äventyr och mystik. Eftersom det även här är ett par som står i fokus med romantik inblandat är det en perfekt serie för alla fans av Outlander

Här streamar du: A Discovery of Witches

Poldark (2015–2019)

Foto: Mammoth Screen.

Ross Poldark (Aidan Turner) återvänder till Cornwall, England, efter att ha deltagit i det amerikanska inbördeskriget under sent 1700-tal. Hans familj och vänner, alla han kände, trodde att han var död vilket skapar diverse situationer när han återvänder. Han bygger upp sitt liv på nytt med en ny affärsidé, skapar på så sätt fiender och finner kärleken.   

Det romantiska dramat är en central del även här i serien Poldark. Även om det inte finns några inslag av fantasy så finns det däremot gott om drama, historia och romanser som definitivt kan tilltala alla som tycker om dessa aspekter ur Outlander. Fem säsonger finns tillgängliga för den som vill ta sig an denna historiskt baserade serie. 

Här streamar du: Poldark

The Spanish Princess (2019–2020)

Foto: Starz.

Katarina av Aragonien (Charlotte Hope) är för många mest känd som första fru till kung Henrik VIII av England, men denna serie följer henne innan äktenskapet och hur deras liv såg ut i tidiga år innan han hittade sig en ny fru. Hon kommer till England från Spanien för att gifta sig med Henriks bror, den blivande kungen, men saker går inte som planerat vilket ställer allting på sin spets. 

The Spanish Princess är baserad på verkliga händelser och utspelar sig under 1500-talet. Även i denna serie finns det massvis med historia, drama, mystik och romantik. Om man dessutom gillar kostymdramer är denna serie perfekt med tanke på tidsepoken den utspelar sig i och att all drama som skett på det brittiska hovet i historien blivit en egen populär genre i sig. 

Här streamar du: The Spanish Princess

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL