SPECIAL: Streama 10 filmer med ordet sommar i titeln

SPECIAL: Streama 10 filmer med ordet sommar i titeln

Oskar Gustavsson Klingenstierna
22 juli 2023 kl. 21:12

Filmer med fokus på sommar

Behöver du somriga filmtips? I listan nedan hittar du svenska filmklassiker, en dokumentär, äldre Hollywoodfilmer och en och annan modern film. Det finns, med andra ord, något för alla när man fått nog av sommarvärmen och hellre sätter sig inomhus och ser en riktigt bra film.

Ulla Jacobsson och Folke Sundqvist i "Hon dansade en sommar". Foto: Nordisk Tonefilm. 

Hon dansade en sommar (1951)

Arne Mattsons skandalomsusade och mest kända film är ett ljuvt sommaräventyr mellan den nyutexaminerade Göran (Folke Sundqvist) och grannflickan Kerstin (Ulla Jacobsson). De lär känna varandra fort och ett, tu, tre är de förälskade. Under dagarna repeterar de en pjäs där de båda spelar huvudrollerna. Vid sidan av den ungdomliga kärleken dyker det upp svartsjuka och motgångar. Filmen är i dag ihågkommen som en film som utmanade vad som kunde visas på den vita duken. Under filmens mest kända scen visar sig Ulla Jacobsson i bar överkropp, vilket inte passerade obemärkt förbi under sin samtid.  

Här kan du streama: Hon dansade en sommar (1951)

Harriet Andersson i "Sommaren med Monika". Foto: Svensk Filmindustri.

Sommaren med Monika (1953)

Kanske den svenska filmen som känns mest given när man tänker fritt på svenska filmer med ”sommar” i titeln. Filmatiseringen av Per Anders Fogelströms roman blev en av Ingmar Bergmans tidiga klassiker och handlar om Monika (Harriet Andersson) och Harry (Lars Ekborg) som ger sig ut i skärgården för att bara spendera tid med varandra en hel sommar. I slutet av sommaren är Monika gravid och de båda gifter sig. Den lycka de känt under sommaren infinner sig inte lika självklart när den gråa och trista vardagen tränger sig på och paret börjar sakta men säkert uppleva motgångar i förhållandet.

Filmen blev, efter sin premiär, en internationell succé och Harriet Andersson, som i skrivande stund lever, fick sitt stora genombrott. Filmen firar i år 70 år vilket gör det högaktuellt att se den, eller se om den.

Här kan du streama: Sommaren med Monika (1953)

Katharine Hepburn och Rossano Brazzi i "Sommarens dårskap". Foto: United Artists.

Sommarens dårskap (1955)

Tio år efter det romantiska dramat Kort möte (1945) återvände den uppburna regissören David Lean till genren en andra gång. Denna gång med Katharine Hepburn i rollen som den ogifta sekreteraren Jane som efter år av sparande åker på semester till Venedig. Väl där upplever hon ensamhet när hon ser alla andra lyckliga par på torgen och uteserveringarna. Men, som sig bör, blir hon snabbt uppvaktad av den italienska butiksägaren Renato (Rossano Brazzi). Det blir en vistelse hon sent ska glömma. Filmen spelades in på plats vilket inte hörde till vanligheterna vid tiden.

Här kan du streama: Sommarens dårskap (1955)

Montgomery Clift och Elizabeth Taylor i "Plötsligt i somras". Foto: Columbia Pictures.

Plötsligt i somras (1959)

Filmen är något av en bortglömd pärla med Hollywoodikonerna Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor och Montgomery Clift i täten. Den välbärgade Violet (Hepburn) kräver att den psykiskt instabile Catherine (Taylor) ska lobotomeras. Detta för att undangömma den eventuella mörka sanningen om Violets son som vid sin död hade ett förhållande med Catherine. Den som ska utföra ingreppet är den unga begåvade kirurgen John (Clift). Samtidigt som Violet börjar söka i vad som verkligen hände hennes son bekantar sig John med Catherine och hennes anhöriga. Filmens regissör var Joseph L. Mankiewicz som även skapade Allt om Eva (1950) och Cleopatra (1963).

Här kan du streama: Plötsligt i somras (1959)

Henry Fonda och Katherine Hepburn i "Sista sommaren". Foto: Universal Pictures.

Sista sommaren (1981)

Ethel (Katharine Hepburn) och Norman (Henry Fonda) tillbringar sommaren i sitt idylliska sommarhus precis bredvid sjön Golden Pond. Det speciella med just denna sommaren är att deras dotter Chelsea (Jane Fonda) och hennes nya pojkvän Bill (Dabney Coleman) och hans son Billy (Doug McKeon) kommer på besök. Relationen mellan Norman och Chelsea är sedan tidigare svagt och det blir inte bättre när fadern visar tydliga tecken på minnesförlust och cynism. När sedan sonen Billy lämnas kvar hos de äldre paret blir det en tid för fiske och bokläsande och Norman hans, numera, barnbarn kommer närmare varandra. Filmen blev Henry Fondas sista och den enda rollen han blev oscarsbelönad för.

Här kan du streama: Sista sommaren (1981)

Jennifer Lowe Hewitt, Ryan Philippe och Sarah Michelle Gellar i "Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Foto: Columbia Pictures. 

Jag vet vad du gjorde förra sommaren (1997)

Det är sommar och några ungdomar är ute och åker bil när de av misstag råkar köra på en man. I ren panik beslutar de sig för att lämna kroppen vid en brygga i närheten och sen lovar de varandra att inte berätta för någon om vad som hänt. Tiden går och exakt ett år senare får en av ungdomarna ett brev med okänd avsändare. I brevet står det ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” och snart blir de förföljda av en mystisk figur. Upplägget är, som du märker, klassiskt inom skräckgenren och banade vägen för två uppföljare. I rollerna ser vi bland annat Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr. och Jennifer Lowe Hewitt.

Här kan du streama: Jag vet vad du gjorde förra sommaren (1997)

Zooey Deschanel och Joseph Gordon-Levitt i "(500) Days of Summer". Foto: Fox Searchlight Pictures.

(500) Days of Summer (2009)

Tom (Joseph Gordon-Levitt) ägnar dagarna åt att designa gratulationskort. En dag får han en ny kollega – Summer (Zooey Deschanel). De kommer snabbt överens genom deras gemensamma intressen och ganska fort börjar Tom få känslor för henne. Summer förklarar dock att hon bara är intresserad av en vänskapsförhållande. De tillbringar alltmer tid med varandra, men så en dag kommer uppbrottet. Tom ägnar sedan tid åt att analysera hans 500 dagar med Summer för att förstå vad som gick fel. Filmen blev en succé vid premiären, mycket pågrund av sin säregna olinjära berättarstil.

Här kan du streama: (500) Days of Summer (2009)

Maika Monroe och Timothée Chalamet i "Hot Summer Nights". Foto: Universal Pictures

Hot Summer Nights (2017)

Det är tidigt 1990-tal när den stökig tonåringen Daniel (Timothée Chalamet) skickas att bo hos sin moster i Massachusetts. Där träffar han på den lika stökiga Hunter (Alex Roe). Tillsammans börjar de sälja droger och blir på kort tid förmögna. I samma veva träffar Daniel Hunters syster McKayla (Maika Monroe) och de får tycke för varandra. Nu blir det upp till Daniel att hålla isär sina relationer och försöka hålla sitt kärleksförhållande hemligt. Förutom en spännande tonårsskildring bjuder även filmen på odödliga hits från Roxette, David Bowie och Baltimora.

Här kan du streama: Hot Summer Nights (2017)

Félix Lefebvre och Benjamin Voisin i "Summer of 85". Foto: Edge Entertainment.

Summer of 85 (2020)

Året är 1985 när den unga Alexis (Félix Lefebvre) ger sig ut på havet och efter ett rejält blåsväder räddar den något äldre David (Benjamin Voisin) honom. De blir goda vänner och Alexis börjar arbeta i Davids butik. Deras vänskap byts sedan ut mot ett kärleksförhållande, men de bestämmer sig för att hålla det hemligt. Dessvärre uppstår svartsjuka när det visar sig David börjat intressera sig för Alexis vän Kate (Philippine Velge). Triangeldramat får oanade konsekvenser och resten av handlingen varvas med tillbakablickar och scener från nutiden. Filmen är regisserad av den franske regissören François Ozon som kanske mest är känd för sina filmer 8 kvinnor (2002) och Swimming Pool (2003).

Här kan du streama: Summer of 85 (2020)

Foto: Searchlight Pictures.

Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) (2021) 

För dig som är mer sugen på en dokumentärfilm är Summer of Soul ett utmärkt alternativ. Den kammade hem en oscarsvinst för bästa dokumentär och blev prisad på många filmfestivaler världen över. Filmen tar grepp om Harlem Cultural Festival som ägde rum sex söndagar sommaren 1969. Efter att länge ha stått i skuggan av Woodstockfestivalen som ägde rum samma sommar får festivalen en andra chans i och med denna dokumentär. Det bjuds på en riklig mängd nyinspelade intervjuer som sedan blandas med arkivmaterial. Under festivalen uppträdde en rad av dåtidens mest kända artister som exempelvis Stevie Wonder, Nina Simone, Mavis Staples och Mahalia Jackson.

Här kan du streama: Summer of Soul (2021)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL