Tio filmer med religiösa sekter som spårar ur

Tio filmer med religiösa sekter som spårar ur

24 december 2021 kl. 17:12

Galenskap! Lydnad! Underkastelse!

Det finns ett gäng filmer om religiösa sekter för den som är nyfiken. Filmtopps Jeanette Björlin plockar fram tio favoriter, som du måste se – om du törs!

Många av filmerna på listan är skräckfilmer. Sekter gestaltas ofta som skrämmande på vita duken och det är kanske inte så konstigt. Med hjärntvätt fängslar ledarna sina offer med psykiska medel snarare än fysiska. Det är skrämmande upplevelser sektmedlemmarna får utstå i dessa tio filmer:

Martha Marcy May Marlene (2011)

Martha Marcy Mary Marlene
Foto: 20th Century Fox

I rollerna: Elizabeth Olsen, John Hawkes, Sarah Paulson, Hugh Dancy m.fl.

Efter flykten undan en farlig kult och dess karismatiske ledares vaksamma ögon försöker en ung kvinna med namn Martha (Elizabeth Olsen)  att återskapa sitt liv tillsammans med sin familj när hon bor hos systern Lucy (Sarah Paulson). Men obehagliga minnen ur Marthas förflutna väcker en fasansfull paranoia till liv - och hon känner sig inte säker någonstans medan den tunna gränsen mellan verklighet och inbillning suddas ut.

Debutanten Sean Durkin står bakom regi och manus i thrillern Martha Marcy May Marlene från 2011. Han vann i kategorin Bästa regi på Sundance-festivalen. Filmen lyckas med sin kusliga atmosfär gestalta Marthas resa under tiden i kultens grepp och tiden efter sin flykt från den.

Hereditary (2018)

Hereditary
Foto: Nordisk Film.

I rollerna: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro m.fl.

När familjen Grahams matriark Ellen dör börjar hennes dotters (Toni Collette) familj att uppdaga kryptiska och allt mer skrämmande hemligheter om familjens historia. Ju mer de upptäcker, desto mer tvingas de att försöka undvika det olycksaliga öde som verkar vara deras arvegods.

Ari Asters skräcksuccé är filmen jag såg där jag tidigt fick lägga alla mina föreställningar om handlingen åt sidan. En halvtimme in i filmen kommer du chockas. Därefter är det en bergochdalbana av känslor. Det är skådespelarnas minutiösa känsloreaktioner som gör att filmen sticker ut här från andra skräckfilmer. Hereditary är ett porträtt av en familj galen av sorg.

Midsommar (2019)

Midsommar
Foto: Nordisk Film.

I rollerna: Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper, Will Poulter m.fl.

En ung amerikansk kvinna följer motvilligt med sin pojkvän till en avlägsen liten by i Sverige för ett traditionellt midsommarfirande, men det blir något helt annat än de någonsin kunnat vänta sig.

Ari Aster är tillbaka med ännu en rysare. Sommar, sol och Hälsingland ger till en början skenet av att huvudrollerna är säkra och du som tittare kan känna dig trygg. Det gör du kanske någon minut här och där i början, inte mer. Florence Pugh gör med sin roll “Dani” en snygg insats med att överföra all sin förvirring och skräck på tittaren.

The Ritual (2017)

The Ritual
Foto: Netflix.

I rollerna: Rafe Spall, Archer Ali, Robert James Collier, Sam Troughton m.fl.

Fyra gamla vänner, som numera har en ansträngd relation, ger sig ut och vandrar i den svenska vildmarken. Det blir en resa de kanske aldrig återvänder från.

David Bruckner har regisserat och Andy Serkis står med som producent i denna lilla skräckpärla. Återigen befinner vi oss i Sverige. Denna gång på landets längsta vandringsled Kungsleden. De fyra vännerna reser till Sverige till minnet av sin vän som gått bort. Strax innan han mördades i början av filmen, hann han uttrycka sin dröm att vandra Kungsleden.

Dödlig skörd (1973)

Dödlig skörd
Foto: Universal Pictures.

I rollerna: Edward Woodward, Christopher Lee, Britt Ekland m.fl.

Den skotske polisen Sgt. Howie får ett anonymt brev i vilket han ombeds utreda en ung flickas försvinnande. Han beger sig till den avlägsna ö från vilken flickan försvunnit och upptäcker där en sekteristisk sammanslutning som fortfarande dyrkar de gamla gudarna. Misstankar väcks om att flickan kan ha blivit offrad till gudarna.

Robin Hardy film hamnade i kategorin “B-film” när den först visades 1973. Idag har Dödlig skörd (aka “The Wicker Man”) blivit klassiker bland skräckfilmer om vrickade religiösa sekter. Det gjordes en fruktansvärt dålig remake av originalet 2006, The Wicker Man, med bl.a. Nicolas Cage och Ellen Burstyn.

Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary's Baby
Foto: Paramount.

I rollerna: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer m.fl.

I detta ondskefulla drama med djävulsdyrkan, häxor och svarta mässor, spelar Mia Farrow den nygifta och oskuldsfulla Rosemary, som med sin make flyttar in i ett äldre hyreshus i New York - ett hus som tidigare använts av djävulsdyrkare. När Rosemary blir gravid börjar grannarna bli obehagligt påträngande i sina omsorger och hennes make verkar märkligt familjär med främlingarna.

Roman Polanskis Rosemary’s Baby såg jag första gången när jag var sisådär en 15-16 år. Efter att ha lyssnat på min pappas tjat om hur läskig den var, kände jag tvungen att kila väg och hyra filmen. Minns att jag fnös efter att jag hade läst om handlingen på baksidan. Det gjorde jag inte igen. Filmen har etsat sig fast i mitt minne och varje gång jag ser om Polanskis skräckmästerverk är jag tillbaka i mitt gamla flickrum, skraj som attan.

Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984)

Indiana Jones
Foto: United International Pictures.

I rollerna: Harrison Ford, Kate Capshaw, Jonathan Ke Quan, Roshan Seth m.fl.

Indy undkommer med nöd och näppe ett våldsamt slagsmål på en nattklubb i Shanghai, bara för att kraschlanda i Indiens regnskog där ondskans makter härjar. Barnen från en avlägsen by har kidnappats och används som slavar i en ointaglig gruva, och Indy måste rädda dem utan att själv möta samma fruktansvärda öde hos den onda Kali-sekten. Tillsammans med sin följeslagare Short Round och den motsträviga nattklubbssångerskan Willie Scott överlistar Indy de blodtörstiga skurkarna, och det går undan i svängarna när de jagas i en gruvvagn i den halsbrytande berg- och dalbanescenen.

George Lucas Indiana Jones och de fördömdas tempel är regisserad av Steven Spielberg och är den andra delen i sagan om allas vår favorit-arkeolog Indy (Harrison Ford). Filmen skiljer sig i genre från de andra i listan. Den är ett actionladdat äventyr med en läskig sekt som skurkarna.

Holy Smoke (1999)

Holy Smoke
Foto: Svenska filminstitutet.

I rollerna: Kate Winslet, Harvey Keitel, Paul Goddard m.fl.

Den unga, vilsna Ruth (Kate Winslet) råkar hamna i en sekt under en resa till Indien. Ruths familj hyr en dyr, framstående avprogrammerare för att få henne att glömma vanföreställningarna. Avprogrammeraren tar med Ruth till en stuga i öknen och där utspelar sig under ett par dagar en kamp med sällsynt intensitet.

Jane Champions Holy Smoke har fått svala betyg av recensenter men är ändå en intressant film för den som vill djupdyka i filmer om sekter.

The Master (2012)

The Master
Foto: Noble Entertainment.

I rollerna: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Laura Dern m.fl.

Freddie Quell (Joaquin Phoenix) är en vilsen och alkoholiserad man som av en slump möter Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman). Dodd är en mystisk och karismatisk man som även är ledaren för rörelsen "The Cause". Dodd tar Freddie under sina vingar och ämnar att befria honom från sexmissbruk, alkoholism och osäkerhet.

Paul Thomas Anderson har både regisserat och skrivit manuset till The Master. Det är en tankeväckande historia som lyfts mycket tack vare goda rollprestationer och ett snyggt soundtrack. Dessutom är sekten inspirerad av scientologins tidiga rörelse.

Doctor Sleep (2019)

Doctor Sleep
Foto: Warner Bros.

I rollerna: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Bruce Greenwood, Cliff Curtis m.fl.

Den synske Danny Torrance (Ewan McGregor) är nu vuxen och möter en ung flicka vars krafter påminner om hans egna. Han känner ett ansvar att skydda henne från sekten The True Knots, som jagar barn med krafter i sökandet efter odödlighet.

Doctor Sleep är ett av fler goda exempel från Mike Flanagan på när en bra bok blir - nästintill - en lika bra film. Manuset är starkt och tempot helt rätt i filmen som är baserad på Stephen Kings roman Doktor Sömn. Ewan McGregor är riktigt bra, men det är den trollbindande (och svenska) Rebecca Ferguson som stjäl uppmärksamheten från tittaren totalt.  

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL