Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Biobiljetterna blir dyrare – Till vilket pris?

Biobiljetterna blir dyrare – Till vilket pris?

Sebastian Håkansson | Lista
17 januari 2015
Sebastian Håkansson | Lista
17 januari 2015

Kosta vad det kosta vill... Eller?

Etta i EU och trea i världen – Sverige kammar hem pallplatser, men inte i en kategori som får biobesökarna att jubla direkt. Biobiljetterna blir allt dyrare. Är filmindustrin på väg mot samma öde som skivbranschen?

Filmstaden söder
Foto: Filmstaden

Känner du till begreppet: "Efterfrågan styr priset"? Det begreppet är något som skivbolag aldrig har förstått sig på. Priset på skivor är, och har varit, alldeles för högt i förhållande till vad folk är villiga till att betala. Annars hade ju skrivbranschen aldrig gått så dålig som den gör för tillfället. Eller?

Självklart är den största orsaken till CD-skivans undergång den illegala nedladdningen, en konkurrent som vann marknadsandelar via omoraliska handlingar. Nu är den fysiska skivan nästan utdöd. Vilken ståndpunkt vi än har är det konstnären som ska ha betalt, din idol.

Som fallet är i en marknadsekonomi hittar entreprenören nya väger i dömda branscher, där den digitala försäljningen och återkomsten av LP-skivan blir räddningen för musikindustrin. Jag skulle kunna skriva en lång krönika om varför Spotify är något av det bästa som hänt mig på senare år. Det är där lösningen ligger för musikindustrin. Lagliga streamingtjänster som konsumenterna är villiga att betala för.

Samma sak gäller för filmindustrin. Samma problem och trender som drabbat musikindustrin, har även drabbat filmbranschen. Som tur är har de lagliga streamingtjänsterna gjort sin entré även här.

På konserter kan livemusik ge oss euforiska upplevelser.  Motsvarigheten för film är biografer

Mörkret. Röda, sträva säten. Förväntningarna. Det starka och djupa ljudet. Popcorn..

– Det blir 340 kronor, tack.

Prissättning skjuter i höjden

Samma känslor som jag har för den trögfattade prissättningen på CD-skivor, har jag angående prisutvecklingen för biobiljetter. Vad har hänt med prissättningen?!

Efter lite sökande visade sig i en artikel i Aftonbladet att biljettpriserna på bio har ökat med omkring 20 % de senaste åren, om man inte räknar den prishöjning som innefattas av 3D-föreställningar. Gör vi även det kan ett besök för en familj med uppsättningen mamma, pappa och tre barn idag gå loss på över 700 kr. Exklusive godis och dryck.

Efter ännu mer grävande visar det sig att priserna har ökat med 70 % de senaste 20 åren. Jämfört med den genomsnittliga prisökningen för alla varor är ökningen nästan tredubbel.

I EU är Sverige det land som man får betala mest för att gå på bio i, och det är även världens 3:e dyraste bioland. Under 2014 var snittpriset för en biobiljett 102 kronor, enligt statistik som togs fram för World Film Market Trends i Cannes.

Schweiz – 117,80 kr
Norge – 108 kr
Sverige – 102 kr
Danmark – 100,50
Finland – 90 kr
Kuwait – 79,70 kr
Storbritannien – 77,60 kr
Förenade Arabemiraten – 77,60 kr
Qatar – 76,90 kr
Österrike – 76,90 kr
Australien – 76,90 kr
Nederländerna – 74,80 kr
Tyskland – 74,80 kr
 
Maria Skoglund, VD för SF bio har tidigare i en intervju i Aftonbladet förklarat att hon inte heller trodde att prisstigningen skulle klinga av.
– Ett stort problem är att besöken är koncentrerade till helgerna.

Kunderna är problemet

Där har vi det svart på vitt. Att gå på bio under helgen är "problemet". Attans dessa lediga dagar! Dock lugnar informationschefen på SF bio oss med att det fortfarande är relativt billigt att besöka en biograf, om man jämför med vad det kostar att besöka en konsert eller äta en middag på en restaurang.

Jag fyller på! Att åka lite tåg är dyrare. Handla raketer. Köpa tält. Hoppa fallskärm... och så vidare.

Att en VD beskriver en kundgrupp som ett problem är en intressant ståndpunkt. Motiveringen att andra aktiviteter är dyrare är bland det sämre ursäkter jag hört. Släng i så fall in en skådespelare i biografen som medverkar i filmen, då kan jag överväga att hoppa biffen på krogen.

Att SF bio snart har monopol på den svenska biomarknaden nämner däremot ingen. Fördelen att inte ha några konkurrenter är du kan styra prisbilden själv. Där har du den sanna förklaringen.

SEBASTIAN HÅKANSSON