Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Iboy.

Bortglömda superhjältar som förtjänar din kärlek!

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
20 mars 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
20 mars 2021

Glömt eller förträngt, oavsett vilket så har dessa hjältar flugit iväg från ditt hjärnkontor.

I dessa dagar finns det superhjältar för alla smaker, i alla möjliga former och med världens alla styrkor. Ingen kan hålla koll på alla, så vilka är hjältarna som faktiskt förtjänar mer uppmärksamhet än de får?

Marvels universum har nyligen sänt sista avsnittet av supersnackisen Wandavision och så sent som igår sparkades dörrarna in för Marvels nästa serie, The Falcon and the Winter Soldier. Som extra krydda uppe hjältemoset var det dessutom premiär för omtalade och högt efterlängtade Zack Snyder's Justice League. Här går det verkligen undan, som The Flash säkerligen hade sagt!

Nathalie tycker dock att dessa moderna hjältar har fått för mycket uppmärksamhet och vill vända strålkastaren mot de hjältar och hjältinnor som en gång i tiden var nummer ett! Minns du dem?

The Guyver (1991)

Hjälten Guyver i sin rustning
Foto: New Line Cinema

Sean är en ung man som en dag upptäcker en utomjordisk, mekanisk mojäng som blir ett med hans kropp. Efter denna mix av man och teknologi, så kan han nu omvandla sig till en cyborg-liknande superhjälte! Men denna teknologin riskerar att hamna i klorna på onda monster om han inte passar sig…

Filmen fick en uppföljare tre år senare och hette då The Guyver: Dark Hero. Huvudrollen Sean bytte skådis från Jack Armstrong till David Hayter, känd för att ha lånat ut sin whiskeyröst till bland annat Solid Snake i Metal Gear-spelen, och dessutom är han medförfattare till X-Men-filmerna på 00-talet.

Painkiller Jane (2005)

Hjältinnan Painkiller Jane siktar sitt vapen
Foto: Universal Television

Baserad på serietidningen med samma namn. Här får vi följa en grupp militärer som exponeras för ett biokemiskt vapen och den enda som överlever är soldaten Jane. Snart visar det sig att hon läker från skadorna snabbare än vad som borde vara möjligt. Men innan den amerikanska armén hinner slutföra sina experiment på henne för att skapa nya supersoldater rymmer hon. Kan hon stoppa dem?

Filmen hade premiär på Sci-Fi Channel år 2005. Till ingens stora förvåning så skiljer sig hennes berättelse i serietidningarna och filmen avsevärt från varandra.

Zebraman (2004)

Zebraman i full hjältemundering
Foto: Toei Company

En misslyckad lärare får ny livsgnista när han klär sig som den avdankade superhjälten Zebraman. Denna fiktiva hjältes karriär var kortlivad och mötte flismaskinen efter blott sex avsnitt, men det stoppar inte Shinichi från att ta sig an detta alter ego för att bli brottslighetens största fiende!

Silver Hawk (2004)

Hjältinnan Silver Hawk sparkar skurk i huvudet
Foto: Media Asia Distributions

"Crazy Rich Asians"-stjärnan Michelle Yeoh har spelat rik societetsdam förr! År 2004 spelade hon rollen som den välbärgade Lulu vars hemliga identitet var superhjälten Silver Hawk! I denna pangrulle spelar hon bland annat mot skådisen Michael Jai White som 1997 spelade rollen som Spawn, ännu en bortglömd superhjälte! 

Steel (1997)

Shaquille som hjälten Steel
Foto: Warner Bros.

Det bästa med den här filmen är troligtvis att Shaquille O’Neal rimmar på Steel! Filmen, med denna basketstjärnan i huvudrollen, handlar om John Henry Irons som designar vapen åt militären, och som vanligt så går det åt den ondskefulla pipsvängen så fort militären är inblandad. Därför får Irons ett nytt kall i livet och antar alter egot Steel (jo tack, vi fattar ordvitsen). 

Det räckte tydligen inte med att vara 2.15 meter lång för att sätta skräck banditer, han bär numera en nästan fulltäckande järnrustning med ett vapen format som en slägga av järn i händerna. Vill du “järna” se denna filmen nu?

Mitt super ex (2006)

G-Girl flyger iväg med pojkvännen Matt
Foto: 20th Century Fox

Matt Saunders dumpar sin superflickvän som är alldeles för klängig för hans smak, vilket visar sig vara ett smärtsamt misstag. Hon använder hela sitt artilleri av superkrafter för att visa sitt missnöje efter detta icke ömsesidiga beslut att separera. Vem ska komma till Matts undsättning om hjältinnan i filmen och hans liv är den stora terrorutövaren? Denna osämja framförs av Luke Wilson och Uma Thurman och en söt liten guldfisk vid namn Biggie Smalls.

The Toxic Avenger (1984)

Hjälten i Toxic Avenger
Foto: Troma Entertainment

Berättelsen om the Toxic Avenger är inte helt olik den om Captain America, en annan form av Avenger. Det börjar med den klena städaren Melvin som faller i giftigt avfall som ger denna kvistbyggda kille stora muskler, alltså en väldigt traditionell start för superhjältekarriären! Med sitt vanställda utseende förstärkt av praktiska effekter, och en golvmopp i högsta hugg, är han nu redo att sopa undan ondskan!

Visste du att en remake är på gång med Peter Dinklage, känd från Game of Thrones, i huvudrollen?

Black Scorpion (1995)

Hjältinnan Black Scorpion i svart dräkt
Foto: Showtime

Darcy är polis på dagen och svart skorpion på natten. Hur man överhuvudtaget orkar bekämpa så mycket brott såpass kontinuerligt som henne är en superkraft i sig! Vill hon aldrig bara chilla hemma i soffan? Nej, det har hon såklart inte tid med när en galen vetenskapsman är i farten! Kan Black Scorpion och hennes superfräsiga bil rädda oss i tid?

iBoy (2017)

Hjälten med telefonhjärnan i iBoy
Foto: Netflix

Tom vaknar ur sin koma efter att ha blivit skjuten. På grund av skottet har fragment av hans telefon fastnat i hjärnan vilket oväntat nog ger honom superkrafter. Låter det jättedumt? Filmen beskrivs från flera håll som förvånansvärt bra! För den som vill skapa en egen uppfattning så finns filmen på Netflix.

Cutie Honey (2004)

Rosaklädda hjältinnan Cutie Honey med sitt svärd i högsta hugg
Foto: Warner Bros. Pictures Japan

Den från topp till tå rosaklädda tjejen Honey kan omvandla sig till superhjältinna med hjälp av sitt halsband och de två magiska orden “Honey Flash”. Beväpnad med svärd är hon redo att ta striden mot ondskan. Cutie Honey är en adaption av en manga från 70-talet med samma namn vars skapare har en liten cameo i filmen, precis som Stan Lee har en cameo i många av Marvels filmer!

Chronicle (2012)

Andrew i filmen Chronicle krossar en bil med ren tankekraft
Foto: 20th Century Fox

Förmodligen är det bara en av filmerna på den här listan som är genuint bra, och det är just Chronicle. Denna “found footage”-rulle handlar om ett gäng grabbar som en ödesdiger kväll får oanade superkrafter. Krafter som sätter deras relation till varandra på prov och som på många vis slår den moraliska kompassen ur balans. I rollerna ser vi bland annat Michael B. Jordan innan han blev känd superskurk i Marvels Black Panther (2018).

 

NÄSTA ARTIKEL