Döda skådespelare

Nyligen slocknade filmstjärnor – Och deras sista filmer

Nathalie Leth
Uppdaterad 01 juli 2020 kl. 08:07 | Publicerad 30 juni 2020 kl. 20:06
ANNONS
ANNONS

Även om skådespelare lämnar oss för livet efter detta så kan vi återbesöka dem i deras filmer.

Detta är några av alla skådespelare vi saknar och deras allra sista rollprestationer.

Terry Jones (1942-2020)

Terry Jones i Erik the Viking
Foto: UIP

Terry Jones var en viktig del av humorgruppen Monty Python som fått oss att skratta i decennier. Med filmer som Monty Python's galna värld (1975) Monty Python's Meningen med livet (1983) med flera råder det ingen tvekan om att med Terrys bortgång är världen berövad på många skrattskatter. 

Den sista filmen vi kunde se honom i är Absolutely Anything (2015) med Simon Pegg i huvudrollen som en människa som tilldelas makten att kunna göra precis vad han vill, ett experiment under luppen av utomjordingar.

Kirk Douglas (1916-2020)

Kirk Douglasi Spartacus
Foto: Universal International

Kirk Douglas hade en otroligt lång och framgångsrik karriär och det var inte förrän han fyllt 103 år gammal som han lämnade jordelivet, men lever vidare i många filmälskares hjärtan.

Troligtvis är han mest känd för sin huvudroll i Spartacus (1960), men var även vida känd för sitt humanitära arbete tillsammans med Dalton Trumbo (som skrev manus för Spartacus) och för att ställa Hollywood till svars för Drömstudions häxjakt på kommunister och allt som ansågs vara "icke-amerikanskt" (däribland homosexuella). Deras kamp filmatiserades i Trumbo (2015) där en ung Kirk Douglas spelas av Dean O'Gorman.

Kirk Douglas kämpade på länge och 92 år gammal spelade han in sin sista film med titeln Empire State Building Murders (2008), en hyllningsfilm till amerikanska film noir-celebriteter.

Sue Lyon (1946-2019)

Sue Lyon i Lolita
Foto: Metro Goldwyn Mayer

Förutom Kirk Douglas har även Sue Lyon stått framför kameran under regi av världskända Stanley Kubrick. Hennes roll var ingen mindre än Lolita i filmen med samma namn, som släpptes år 1962. 

Hon tog steget ut från den vita duken med Alligator som kom 1980, men det var inte förrän 2019 som hon tog steget ut ur jordelivet. 

Luke Perry (1966-2019)

Luke Perry i Once Upon a Time in Hollywood
Foto: Sony Pictures Releasing

Beverly Hills-stjärnan Luke Perry måhända ha haft sin storhetstid på 90-talet då hans vackra, kisande bruna ögon trollband oss via tv-skärmen när skolan var slut för dagen.

Men han hade även en grandios avslutning på sin filmkarriär med en roll i tvåfaldigt Oscarsbelönade Once Upon a Time in Hollywood (2019). Han blev endast 52 år gammal.

Margot Kidder (1948-2018)

Margot Kidder i Superman The Movie
Foto: Warner Bros. Pictures

Margot Kidder var troligtvis mest känd för sin roll som Lois Lane under 70- och 80-talets Supermanfilmer, i vilka hon spelade mot Christopher Reeve.

Den sista filmen vi kunde se henne i bär titeln Puppy Swap: Love Unleashed (2019), en film om två små fyrbenta fluffbollar som vill återförena sin husse och matte som valt att separera. 

Rutger Hauer (1944-2019)

Rutger Hauer i Bladerunner
Foto: Warner Bros.

Blade Runner (1982) var inte särskilt framgångsrik då den först släpptes, men har med åren vuxit till en av de mest ikoniska filmerna någonsin. Här kan vi se Rutger Hauer, som den oförglömliga karaktären Roy Batty. Därefter gick Hauers karriär lite upp och ner ungefär som aktier på Wallstreet, med diverse filmroller och även lite röstskådespeleri i TV-spel. Bland annat som huvudrollen i det omtyckta sci-fi-spelet Observer (2017) för den som är nyfiken.

Hans sista rollpresentation kunde vi se i Mariette in Ecstasy (2019), samma år som han avled.

Nikita Pearl Waligwa (2005-2020)

Nikita Waligwa i Queen of Katwe
Foto: Walt Disney Studios

Nikita Waligawas stjärna slocknade alldeles för tidigt. I februari i år meddelades det att hon blott 15 år gammal avlidit på grund av en hjärntumör. Hon hann bara lämna en film efter sig men ett stort fotavtryck på filmkulturen. 

Hennes roll i biografin Queen of Katwe fick lysande betyg, den handlar om Phiona Mutesi från Uganda som blev en historisk gestalt tack vare sina skickliga drag i schack. Nikita sörjdes öppet i sociala medier av bland andra medstjärnan Lupita Nyong'o och Phiona själv.

Peter Mayhew (1944-2019)

Peter Mayhew med Harrison Ford i Star Wars
Foto: Walt Disney Studios

Peter Mayhew är känd för sin älskade roll som ryamattan Chewbacca i Star Wars. En stor del av karriären gick åt att turnera runt på olika konvent för att träffa sina fans, en syssla han uttryckligen var förtjust i. Hans färd genom rymden tog tyvärr slut i våras i fjol.

Hans sista roll som Chewbacca kunde vi se i Star Wars: The Force Awakens, men hans sista film bär titeln Killer Ink, en mystisk skräckis från 2016.

Max von Sydow (1929-2020)

Max von Sydow i Blixt Gordon
Foto: Universal Picures

En av Sveriges största skådespelare någonsin? Det tycker iallafall vi på Filmtopp! Denna Lundabo slog igenom hiskeligt stort både på hemmaplan och internationellt i filmer såsom Det sjunde InsegletExorcisten, Game of Thrones och Blixt Gordon.

Precis som dynamitgubben Kirk Douglas längre upp i listan så hade Max von Sydow krut kvar länge. 89 år gammal spelade han in u-båtsäventyret The Command, som släpptes 2018. Hans sista film, som han också har huvudrollen i, heter Echoes of the Past och den har faktiskt ännu inte släppts…

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL