Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Star Wars-fakta – del 2

Star Wars-fakta – del 2

Axel Diedrichs | Lista
17 december 2015
Axel Diedrichs | Lista
17 december 2015

Vi fortsätter vår temavecka med ännu mer Star Wars-fakta!

Igår var det äntligen premiär för "Force Awakens" och reaktionerna som lydde var väldigt positiva. Det glädjer fansen att J.J. Abrams lyckades ge den nya trilogin en brakstart.

1. De tre originalfilmerna (episod 4-6) blev nominerade till totalt 19 Oscars och vann 8 av dem. Den första filmen förlorade priset för bästa film till Woody Allens Annie Hall. 

2. Skådespelaren Robert Englund, främst känd som Freddy Krueger i Nightmare on Elm Street, är en gammal vän till Mark Hamill och det var han som fick Hamill att provspela för rollen som Luke Skywalker.

3. Jedi fylldes i som en religion i en folkräkning i Nya Zeeland. I Storbritannien var det hela 400 000 personer som påstod sig utöva "Jedi"-religion. Av dessa 400 000 var det främst studenter.

4. Skådespelaren Anthony Daniels, som gör C-3PO har medverkat i flest "Star Wars"-filmer och projekt med anknytning till universumet.

5. Ian McDiarmid var endast 39 år gammal när han porträtterade den 120-årige kejsaren i "Return of the Jedi". 20 år senare var det dags igen i episod 1-3 men då spelade han kejsarens yngre version.

6. Till en början visste inte Alec Guinness sin rollkaraktärs öde i slutet av Star Wars (1977) och när han fick reda på det ville han hoppa av projektet. Lucas lyckades övertala honom att fullfölja filmen. Guinness blev senare Oscarsnominerad för sin insats som Ben Obi-Wan Kenobi.

Star Wars-fakta – del 2
Foto: Walt Disney Studios

7. Harrsion Ford ville att sin karaktär, Han Solo, skulle dö men Lucas vägrade detta eftersom att han ville göra en optimistisk saga.

8. Innan Liam Neeson landade rollen som Qui-Gon Jin var Tom Hanks, Denzel Washington och Kurt Russell kandidater.

9. Ljuden som Chewbacca gör är en blandning av björn, hund, lejon och valross.

10. "Return of the Jedi" var nära att heta "Revenge of the Jedi", någonting Lucas ändrade i sista stund. Titelbytets efterskalv var att actionfigurer värda 250 000 dollar fick slängas på grund av att det stod fel titel på kartongerna.

11. Mark Hamill spelar skurk i svenska Hamilton (1997).

12. Regissören Sofia Coppola, främst känd för Lost in Translation, spelar Saché i "Phantom Menace".

Det var all Star Wars-fakta för den här gången. May the force be with you.

NÄSTA ARTIKEL