Star Wars-fakta – Visste du detta om filmserien?

Star Wars-fakta – Visste du detta om filmserien?

Axel Diedrichs
Uppdaterad 14 februari 2020 kl. 17:02 | Publicerad 11 december 2015 kl. 18:12

Temaveckan fortsätter med Star Wars-fakta

Det är inte mycket vi lyckats ta reda på om "The Force Awakens" hemlighetsstämplade handling, men gällande de sex föregående filmerna har Filmtopp.se mängder av Star Wars-fakta.

Nu kommer det nya Star Wars filmer

Foto: Disney

Premiären av "The Force Awakens" är precis runt hörnet och hajpen kring franchisens sjunde installation har aldrig varit större. Disney har många fans att övertyga gällande ägarbytet 2012 då George Lucas sålde sina rättigheter till konceptet. Det återstår att se om J.J. Abrams har vad som krävs för att Disney ska få visa fansen att "Star Wars" är i goda händer.

Om du vill veta vilken som är den bästa ordningen att se Star Wars-filmerna, läs vårt tips.

Star Wars-fakta
Foto: Disney

12. Inför "Attack of the Clones" blev Alexander Skarsgård ombedd att provspela för rollen som Anakin Skywalker. Skarsgård som då var ett stort fan av "Star Wars", blev överlycklig men bedömdes för lång bredvid Natalie Portman.

11. Ordet Jedi kommer från termen för de samurajfilmer av Akira Kurosawa George Lucas gillade. Genren heter Jidaigeki i Japan.

10. I fem år jobbar Lucas med ett manus till Francis Ford Coppolas Apocalypse Now och stod klar som regissör till filmen, men valde till sist att istället göra "Star Wars".

empire-strikes-back
Foto: Disney

9. Keira Knightley var helt okänd innan hon gjorde dubbelgångaren till drottningen i "Phantom Menace". Natalie Portman har sagt att när de båda hade smink på sig kunde hon inte urskilja dem.

8. "Star Wars" har hittills omsatt omkring 27 miljarder dollar, vilket motsvarar ca 200 miljarder kronor. Av det står leksaker för 12 miljarder dollar och ungefär lika mycket i biobiljetter och DVD-filmer. "Star Wars"-spel har sålts för 2,9, böcker för 1,8 och övrigt för 1,3 miljarder dollar.

7. Denis Lawson, som spelar rebelpiloten Wedge Antilles i de tre originalfilmerna, är morbror till Ewan McGregor som spelar Obi Wan Kenobi i den andra trilogin.

Star Wars
Foto: Disney

6. Kiran Shah spelare en ewok i "Return of the Jedi". Han spelade en Gobin i Harry Potter och de vises sten och Abu i  Jakten på den försvunna skatten. Han har också varit Bilbos dubbelgånger i "Hobbit"-filmerna samt Frodo i "Sagan om ringen". I "The Force Awakens" spelar han Teedo.

5. På nyårsafton 1976 visade Lucas en provisorisk version av den allra första "Star Wars"-filmen för några vänner. Bland dem var Steven Spielberg som tyckte att filmen var okej medan de andra beklagade honom.

4. R2-D2 är Lucas favorit av franchisens alla karaktärer.

Star Wars-fakta
Foto: Disney

3. Harrison Ford som spelar Han Solo skrev först på för endast två filmer. Därför lämnades slutet på "The Empire Strikes Back" öppet ifall han inte skulle komma tillbaka till den tredje filmen.

2. I sin självbiografi skrev Carrie Fisher (Prinsessan Leia) att Lucas enda regi var att säga "snabbare" och "mer intensivt".

1. Star Wars hade premiär på 32 biografer medan "Phantom Menace" hade premiär på 7700 biografer.

Nästa vecka kommer mer Star Wars-fakta. 

Källor: Aftonbladet, IMDb

NÄSTA ARTIKEL