Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Skådisar som hamnat i ett fack

Skådisar som hamnat i ett fack

Sebastian Håkansson | Lista
09 juni 2015
Sebastian Håkansson | Lista
09 juni 2015

Skulle dessa skådisar kunna göra ett bra jobb i andra typer av roller?

Nackdelen med att göra en bra rollprestation är att du kan hamna i ett fack och få spela samma typ av roller i resten av din karriär. Filmtopp listar några skådisar som fastnat i sina fack.

Skådisar som hamnat i ett fack
Foto: AB Fox Film

Genom filmhistorien finns det mängder av exceptionellt bra rollprestationer. Insatser som man alltid kommer att koppla en viss skådespelare till. Ta till exempel Heath Ledger som jokern eller Malcom McDowell som Alex i A Clockwork Orange. 

Men det kan finnas en baksida med att göra en bra rolltolkning. Vissa skådespelare lyckas aldrig göra något annat efteråt utan de spelar samma typ av karaktär gång på gång i film efter film. Ibland beror de enformiga rollvalen på andra saker, att antalet rollerbjudande är begränsade eller att de faktiskt inte kan eller vill spela något annat.

Nedan följer en lista över några skådisar som alla har hamnat i ett speciellt fack, enligt min mening.

Liam Neeson – Action

Skådisar som hamnat i ett fack
Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB

Även om Neeson gjorde störst avtryck med sitt porträtt av Oskar Schindler i Schindler's List (1993), en roll som han Oscarsnominerades för bästa manliga huvudroll, är han idag mest känd för att vara en beväpnad ensamvarg.

Efter succén med Schindler’s list figurerade Neeson sparsamt i olika filmer under några år. När han väl arbetade var rollerna förmodligen valda med omsorg och han medverkade i ett brett urval genrer. Mellan 1994 till 2006 gjorde Neeson bara sexton filmer. Sedan följde ett break i karriären fram till 2008.

Därefter bytte Liam taktik, från sparsamhet till vad som kan uppfattas till motsatsen. Trettio filmer har det blivit sedan dess och nu nästan bara arbetar inom en enda genre, renodlad action. Ingen av dessa filmer är i närheten av att bli nominerade på Oscarsgalan, vilket Schindler's List däremot blev med råge.

Robert Downey Jr. – Iron Man

Skådisar som hamnat i ett fack
Foto: Marvel Studios

Robert Downey Jr. är numera så pass förknippad med Iron Man-franchisen att en del säkerligen tror att han heter Tony Stark. Kan Downey Jr. ens få några andra roller 2015 är den stora frågan.

På 80-talet var Downey Jr. ofta med i romantiska komedifilmer och han var även en av medlemmarna i ”Brat Pack”. En grupp unga skådespelare som under den tiden var med i "alla" de mest populära amerikanska ungdomsfilmerna. Han fick sitt genombrott i Chaplin (1992) vars prestation ledde till en Oscarsnominering för bästa manliga huvudroll. Andra nämvärda filmer han har medverkat i är Kiss Kiss Bang Bang, Good Night och David Finchers Zodiac. 

Numera är det bara Iron Man och möjligen någon annan douchig roll (Sherlock Holmes 3) som gäller.

Cameron Diaz – Romantiska Komedier

Skådisar som hamnat i ett fack

Cameron Diaz var en av Hollywoods högst betalda kvinnliga skådespelare under en period. Men det hårda arbetsklimatet i Hollywood, speciellt mot kvinnor, kan även få en stjärna att falla. Diaz är idag 42 år och kan inte längre spela en ung och blåst blondin lika lätt. Det är nämligen den typ av roll som hon byggde sitt varumärke på. Ett litet urval av hennes filmer: The Mask (1994), Den där Mary (1998), Snygg, sexig och singel (2002), What happens i Vegas… (2008), Bad Teacher (2011) Sex Tape (2014)

Du fattar grejen!

Adam Sandler – Usla komedier

Skådisar som hamnat i ett fack
Foto: Walt Disney Studios

Känner du till dilemmaleken? Exempelvis, antingen ska du för alltid släpa på en 30-kilos potatissäck eller måste du se en film med Adam Sandler om dagen. Du måste välja ett alternativ. Jag hade UTESLUTANDE valt potatissäcken. Adam Sandler är nästan bara med i värdelösa komedier! Det som lika mycket förvånar som irriterar oss på Filmtopp.se är att skådespelaren uppenbarligen kan agera. I hans väldigt få och mer seriösa filmer som Punch, Drunk, Love och Funny People gör Sandler riktigt starka insatser. Det är som det sägs, cash is king.

Brian Cox – Skum operativ chef

Brion Cox har spelat samma typ av roll i många filmer. I hans fall det oftast som operativ chef i någon undercover-organisation. Denna organisation brukar också vara den som filmens huvudperson skall bekämpa.

I Long kiss Goodnight (1996) spelade Cox CIA-chefen Dr. Nathan Waldman, som startade ett utbildningsprogram för hemliga agenter. Något gick fel och agenterna blev mördarmaskiner.

I The Bourne Identity och The Bourne Supremacy, gestalted Cox CIA-medlemmen Ward Abbott. En person som var ansvarig för utbildningsprojektet ”Treadstone”, vilket hade som uppgift att skola mänskliga mördarmaskiner. En av dessa blev Jason Bourne som efter ett uppvaknade försöker bekämpa Abbots ”Treadstone”.

I X-Men 2 gestaltade Cox generalen William Styrker. I filmen var han upphovsman till projektet som skapade Wolverine. Utan att avslöja för mycket blev Wolverine hämndlysten på projektets ledare.

NÄSTA ARTIKEL