Sju svenska ungdomsserier du måste se

Sju svenska ungdomsserier du måste se

02 november 2021 kl. 19:18

Filmtopp.se tipsar om serier inom den trendiga genren

Plötsligt finns de i alla tv-kanaler och strömningstjänster – ungdomar som grubblar över livet, ligger runt och festar med sina kompisar. Ungdomsserierna är trendiga som aldrig förr och Sverige ligger framkant.

1. Eagles (SVT Play)

"Eagles" är en dramaserie om fem ungdomar, där kärlek, rivalitet och vänskap varvas med en stenhård hockeysatsning och drömmar om en annan framtid.

Eagles är inne på sin tredje säsong och utspelar sig i Oskarhamn på den småländska östkusten. Serien kretsar kring influencern Felicia (Alva Bratt) och hennes bror Elias (Edvard Olsson), som är en lovande hockeytalang. De är båda barn till en stor NHL-spelare, och efter att ha bytt ut vardagslivet i Boston så måste de hantera de intriger som växer fram i deras nya umgängeskrets på skolan i Sverige. 

2. 15 - Det är mitt liv (SVT Play)

15 - Det är mitt liv
Foto: SVT.

15 - Det är mitt liv är en serie kortfilmer från 2013 som handlar om ungdomars egen verklighet. Varje film är en dramatisering av en personlig berättelse. 

Serien riktar sig till tjejer och killar som är runt 15 år och filmerna bygger på inskickade mail som sedan har gjorts till kortfilmer. Men de medverkande i kortfilmerna är professionella skådespelare.

3. Strula (SVT Play)

Strula
Foto: SVT.

Serien "Strula" handlar om två ungdomar som går på högstadiet.

I Strula får man följa ungdomarna Ella och Nadia genom olika kompiskretsar, som ställs inför olika kärleksdilemman och pressen att stå upp mot grupptryck.

4. Nya Bert (C More)

Komediserien "Bert" handlar om den 14-årige Bert Ljung och hans ständiga jakt på kärlek i den fiktiva staden Öreskoga. 

Tv-serien Bert är baserat på författarna Anders Jacobsson och Sören Olssons böcker. Den första boken publicerades 1987 och även på 1990-talet gjordes en tv-serie som sändes i SVT. Berts mamma spelades av Ing-Marie Carlsson som i den nya serien i stället gör rollen som mormor Svea. I nya serien spelas nu Bert av 15-årige Adrian Macéus, som tidigare gjort huvudrollen som Billy Elliot på Stockholms stadsteater.

5. Håll Andan! (C More)

”Håll andan!” är en ungdomsserie på C More regisserad av Molly Nutley efter en idé av Michaela Hamilton och Fanny Ekstrand

I Håll Andan får vi följa Ruben, (Brandon Ray Carter), Wilma (Julia Da Fonseca) och Lo (Nicole Levin) som strax ska börja på gymnasiet. Men först väntar några veckor på ett händelserikt sommarläger, fyllt av konflikter och romantik. 

6. Festen (SVT Play)

"Festen" är en serie om vänskap och hemligheter samt kärlek och svek, när sju ungdomars vägar korsas i Malmö.

Festen är en fiktiv berättelse, men utgår från massor av research med ungdomar från Malmö. Händelserna och tematik är nära på ungdomars verklighet i livet. Men karaktärerna i serien har bidragit till sin egna repliker och inspirerat produktionen av serien. Tyvärr tar Festen slut efter säsong tre, eftersom det blir ingen fortsättning av serien på SVT Play.

7.  Sjukt (SVT Play)         

Det har gjorts otaliga långfilmer om personer som får en livsomvälvande diagnos och hur de tacklar det. SVT-serien Sjukt tar upp ett annorlunda perspektiv.

Dramakomedin Sjukt handlar om 26-åriga Alice (Carla Sehn), som har blivit friskförklarad från livmoderhalscancer. Samtidigt blir hon dumpad av sin pojkvän och förlorar jobbet. Detta leder till att hon tvingas flytta hem till föräldrarna i Stockholmsförorten Farsta. Serien bygger på manusförfattaren Lisa Ambjörns erfarenheter från när hon var 24 år.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL