Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sju filmer om människan och miljön

Sju filmer om människan och miljön

Oscar Vilhelmsson | Lista
19 mars 2016
Oscar Vilhelmsson | Lista
19 mars 2016

Ett populärt tema att skildra.

Miljöfrågan är mer aktuell än någonsin och teorier om vad människans påverkan på klimatet kan leda till spekuleras för fullt på vita duken. Nedan listar vi sju filmer, utan rangordning, om hur vi själva försätter jorden i ett katastrofalt skick och hur det kan komma att se ut när det redan är för sent.

Avatar (2009)

Miljön
Foto: Twentieth Century Fox AB

När människan har tömt Jorden på sina naturresurser blir hon tvungen att leta efter nya tillgångar för att säkra sin överlevnad. På månen Pandora har mineralen Unobtainium upptäcktssom kan lösa situationen. Men luften är giftig och det enda sättet att utforska planeten är genom Avatar-projektet.

Noga utvalda individer kopplar ihop sig med avancerade datorer och deras kroppar stängs ned. Istället vaknar de till liv som blåhyade avatarer. Vi följer främst Jake, en före detta marinsoldat, vars bror egentligen skulle fått platsen men som gick bort precis innan start. I Pandoras djungel kommer han i kontakt med urbefolkningen som visar honom en helt ny värld och ett nytt levnadssätt. Så när det går upp för honom vad människorna egentligen planerar måste han välja vilken sida han ska stå på.

2012 (2009)

Miljön
Foto: Walt Disney Studios

Planetens kärna har på kort tid blivit kraftigt överhettad vilket leder till att skorpan spricker över hela Jorden. Hela städer försvinner under folks fötter. Trots varningar har världsledarna agerat försent och världens befolkningen är nu dödsdömd. I desperata försök att rädda sina egna liv låter presidenter, premiärministrar, kungligheter, och snuskigt rika investerare från hela världen bygga arker där de ska kunna leva ut katastrofen.

Författaren Jackson Curtis snubblar över informationen tidigt och lyckas med nöd och näppe rädda sin familj från de första katastroferna. Men ingenstans är säker och när de får nys om båtarna som kan rädda deras liv beger de sig dit i hopp om att kunna få plats ombord.

Erin Brockovich (2000)

Miljön
Foto: Columbia TriStar Films AB

Erin är både arbetslös och ensamstående mamma. Hon har svårt att hitta jobb och få livet i balans. Efter ett misslyckat stämningsförsök mot en läkare tvingar hon till sig ett jobb hos den advokat som representerade henne. Hennes kläder, låga sofistikerade nivå och bakgrund gör det svårt för henne att vinna sina kollegors respekt.

Hon börjar gräva i ett mystiskt fastighetsärende och får fram mörka detaljer om ett energibolag som köper upp mark där de förgiftar miljön och dumpar avfall i, vilket lett till att befolkningen drabbats. Firman har nu möjlighet att genomföra en av de största stämningsfallen mot ett multi-miljardärföretag i USA:s historia.

WALL-E (2008)

Miljön
Foto: Walt Disney Studios

Efter att ha förstört miljön fullständigt överger mänskligheten Jorden för att upprätthålla sin existens på annat håll. Det enda som finns kvar är oändligt med sopor, och roboten Wall-E. Hans uppgift att samla allt skräp för att kunna göra planeten möjlig att bo på igen. Varje dag är likadan där han åker runt och rensar upp bland avfallet.

En dag dyker Eve upp. En annan robot som sänts ned för att undersöka om det är lämpligt för människorna att återvända hem igen. Wall-E blir omedelbart förälskad i henne. Han visar henne sitt hem och hans personliga ägodelar. Men när hon syn på den lilla växt han funnit går hon in i trans och påbörjar sin återvändo. Wall-E följer förvirrat efter och hamnar mitt bland människorna och deras aktuella tillvaro.

The Day After Tomorrow (2004)

Miljön
Foto: Twentieth Century Fox AB

Efter att handlöst bevittnat hur glaciärerna har smält befinner sig plötsligt mänskligheten i livsfara. Den kraftiga obalansen i havet där enorma mängder söt- och saltvatten blandats skapar enorma klimatförändringar som med okontrollerbar hastighet sprider sig till global nivå. Havsnivåerna ändras radikalt och temperaturen sjunker till den grad att Jorden hamnar i en ny istid.

De som överlever de första vågorna av olyckor försöker desperat ta sig till varmare bredd-grader. Paleoclimatologisten Jack Hall är bland de första att upptäcka förändringarna och dess konsekvenser. När hans son blir strandsatt under ett besök i New York ger han sig ut i stormen för att rädda honom och hans vänner.

Interstellar (2014)

Miljön
Foto: Twentieth Century Fox AB

Jorden har torkat ut. Klimatförändringarna och bristen på mat håller på att leda till mänsklighetens undergång. Rymdforskarna tror sig dock har hittat lösningen. Ett hål i tidsrymden har upptäckts vilket öppnar för möjligheten att resa bortom vårt solsystem i jakt efter en ny planet att kunna leva på. Astronauterna blir tvungna att passera både sina egna, men också forskningens, gränser för att kunna göra detta möjligt.

Besättningen tärs hårt av resan och valet mellan att få träffa sina familjer igen, eller rädda mänskligheten är näst intill omöjligt.

An Inconvenient Truth (2006)

Miljön
Foto: United International Pictures AB

En gripande och prisbelönt dokumentär. Miljöadvokaten Al Gore, delar med sig av sina erfarenheter blandat med skrämmande fakta om hur vår planet är på väg att dö ut på grund av människans oförsiktiga slöseri av Jordens resurser och förorening av naturen. De viktiga insikterna kräver ständigt sin påminnelse. Agera!

NÄSTA ARTIKEL