Sir Ian McKellen fyller 85 år – här är hans mest ikoniska roller

Sir Ian McKellen fyller 85 år – här är hans mest ikoniska roller

Filmtopp
25 maj 2024 kl. 16:00

Låt oss hylla denna gigant

Den folkkäre skådespelaren Ian McKellen fyller 85 år. Det tycker vi är värt att fira med att belysa några av hans mest betydande verk!

Sir Ian McKellen är brett känd som en av de mest uppskattade skådespelarna av vår tid. Detta har han lyckats med utan att alltid behöva vara den stora stjärnan i alla sina filmer – istället har han gång på gång visat hur man kan fullända en berättelse med en vass biroll. McKellen har nu hunnit fylla 85 år, men fortsätter att vara aktiv som skådespelare, både framför kameran och på scen. Likväl tycker vi det är passande att blicka tillbaka på hans enastående karriär genom att lista våra favoriter med honom.

Sir Ian McKellens mest ikoniska roller

Sir Ian McKellen fyller 85 år – här är hans mest ikoniska roller
Foto: New Line Cinema.

Gandalf i Sagan om ringen-trilogin (och Hobbit)

Ian McKellen har hunnit med mycket i sin karriär, men det råder inga tvivel om att hans allra största roll är den som trollkarlen Gandalf i Peter Jacksons Sagan om Ringen-filmer. Han är den enda skådespelaren i de sex filmerna att bli nominerad till en Oscar, och alla kan vi ju förstå varför. McKellen har försett oss med flera magiska scener men också varit den stora konstanten genom den svajiga Hobbit-serien, som han onekligen lyfter.

Foto: Disney.

Magneto i X-Men-filmerna

Nästa stora ikoniska roll Ian McKellen försett filmpubliken med är den som Magneto i de omåttligt populära X-Men-filmerna. Genom sin förrädiska karaktär bidrar han med kvalitet som lyfter serien till en så pass mycket högre nivå att han fått vara med i närmare femton år. Under den tiden har Magneto tillåtits att göra sin egna stora resa så att publiken verkligen kunnat känna att de delat äventyret med honom. Till och från har det även diskuterats möjligheten att ge Magneto en helt egen film, men så blev det aldrig. 

Sir Ian McKellen fyller 85 år – här är hans mest ikoniska roller
Foto: InterCom.

Sir Leigh i Da Vinci-koden (2006)

När Da Vinci-koden blev film gjorde den många besvikna. Men det fanns vissa kvaliteter i den, där en av dem onekligen är Ian McKellen. Han spelar den excentriske historikern Teabing som hjälper de två huvudkaraktärerna dechiffrera mysterier runt den heliga graalen. McKellens prestation fick mycket beröm och det är inget snack om att hans karisma bidrar till att dämpa fallet för filmen som hade enorma förväntningar på sig.

Här kan du streama Da Vinci-koden (2006)

Foto: Lions Gate Films.

James Whale i Gods and Monsters (1998)

En annan klassiker med Ian McKellen, utöver de stora Blockbuster-serierna, är Gods and Monsters från sent 90-tal. I den spelar han den brittiske filmregissören James Whale, som låg bakom Frankenstein från 1931 tillsammans med flera andra stora skräckfilmer. Filmen utspelar sig under den andra halvan av 50-talet när Whale, långt efter att karriären gått i mål och närmar sig livets slut, stiftar oväntad bekantskap med en ung man, som börjar jobba hos honom. 

Gods and Monsters fick en Oscar för bästa manus och McKellen nominerades för bästa manliga huvudroll.

Här kan du streama Gods and Monsters (1998)

Sir Ian McKellen fyller 85 år – här är hans mest ikoniska roller
Foto: Guild Film Distribution.

Richard III i Richard III (1995)

Även om Ian McKellen är starkt förknippad med goda karaktärer, så är det inte sällsynt att han spelar onda. I denna Shakespeare-baserade nittiotalsklassiker spelar han Richard III, som med ett lögnaktigt och mordiskt spel tänker ta makten från sin bror – kung Edward IV. De som skulle våga att ställa sig i hans väg kommer systematiskt att röjas undan.

Med sitt internationella kritikersnitt på 86/100 är Richard III en av McKellens mest hyllade filmer.

Sir Ian McKellen som röstskådespelare

Den sista "rollen" vi väljer att lyfta fram är inte en roll i traditionell mening – men alltjämt en avgörande roll i många filmer – och det är den som röstskådespelare och berättarröst. Ian McKellen har med sin betryggande röst axlat uppdraget som berättare i en rad filmer genom sin karriär, med Stardust (2007) som ett uppskattat exempel. Vi ska förstås också nämna uppmärksammade filmer som Skönheten och odjuret (2017) och Guldkompassen (2007).

Stort grattis, Sir Ian McKellen!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL