Det bästa av Saturday Night Live!

Det bästa av Saturday Night Live!

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 10 mars 2017 kl. 20:03

Är du ett fan av evighetsmaskinen som är Saturday Night Live?

Filmtopp listar några av de absolut bästa sketcherna som producerats på "Saturday Night Live". Finns det något sketch du hade velat få in på listan?

Saturday Night Lives fem bästa sketcher

Saturday Night Live är inne på sin 42:a säsong och är mer populärt än någonsin i och med sina parodier på Vita huset. Satirserien har sedan länge nått kultstatus och har blivit en viktig scenskola för många komiker och manusförfattare. Filmtopp går igenom arkivet och listar de fem bästa sketcherna.

5. Sean Spicer Press Conference (2017)

Saturday Night Live har en tradition av att imitera amerikanska presidenter. Gerald Ford, Bill Clinton och George W. Bush har alla fått smaka satir. Men ingen president, eller administration, har hånats lika flitigt som Trump-administrationen. Alec Baldwin har gjort karriär på att porträttera den kontroversiella presidenten. Men Melissa McCarthys hysteriska imitation av Vita husets pressekreterare Sean Spicer tar hem priset. Hon visar upp hela sitt komiska register när hon förolämpar, sprutar vatten och jagar alla stackars journalister som kommer i hennes väg.

Bara det faktum att Sean Spicer imiteras av någon som är så pass utseendemässigt lik originalet, gör sketchen till en omedelbar klassiker.

4. The Olympia Restaurant (1978)

Vad vore en Saturday Night Live-lista utan den store John Belushi? Han är tillsammans med Will Ferrell SNL:s största stjärna genom tiderna. John hade en unik stil, full av improvisationer och fysisk komik, som grundade sig i ett bottenlöst hav av talang. Bara det faktum att han var med från början – 1975 när Chevy Chase och manusförfattaren Michael O’Donoghue rekommenderade honom till Lorne Michaels, som i sin tur var i full väg med att producera programmet – gör honom odödlig i sammanhanget.

I sketchen The Olympia Restaurant får vi följa vardagen i en sjaskig grekiska sylta. John Belushi spelar den grekiska ägaren Pete Dionasopoulos, som står bakom disken och tar emot beställningar, medan Bill Murray och Dan Aykroyd vänder burgare. Det enda som finns i matväg är cheeseburgare och chips. Eller som Belushi uttalar beställningarna: ”Cheeburger and cheeps”. För den som är sugen på Coca-Cola blir svaret snabbt: ”No Coke! Pepsi!”

Drivkraften i sketchen är Belushis fullständiga dedikation till uppgiften som den stereotypiska ägaren, i kombination med den ständigt återkommande repliken ”cheeburger, cheeburger, cheeburger!

3. I'm On A Boat (2009)

Innan Youtube brukade high school-polarna Jorma Taccone, Akiva Schaffer och Andy Samberg – numera kända som humorgruppen The Lonely Island – spela in skruvade musikvideos och lägga ut dem på en hemsida tillhörande Taccones bror. Klippen fick tillslut viral uppmärksamhet och ledde till ett samarbete med talkshow-värden Jimmy Fallon, som i sin tur rekommenderade trion för Lorne Michaels. Resten är SNL-historia.

The Lonely Island har skapat en egen genre med namnet SNL Digital Shorts, som innebär förinspelade komiska musikvideos. Gruppen har stått för hits som Jizz In My Pants, Lazy Sunday, Like A Bozz och I'm On A Boat, för att nämna några. Egentligen vill vi ha med alla på listan, men eftersom vi bara får ha med en blir det en I'm On A Boat. Videon är en parodi på hip hop-kulturens kommersiella skryt, och framförallt på Jay-Z:s hit Big Pimpin'. Vi får följa Andy, Akiva och artisten T-Pain (Jorma fick inte följa med) på en båttur som skulle göra självaste Leonardo DiCaprio och Kate Winslet gröna av avund.

Likt South Park är The Lonely Islands signum att alltid dra skämtet till sin spets, som fullständigt ballar ur i slutändan. Musikindustrin är en populär måltavla – och främst hip hop-kulturen. Ett exempel är Jorma Taccones satiriska statement i låten We're Back:

”We started this fake rap shit!”

2. Down By The River (1993)

Innan komikern Chris Farley värvades över till SNL 1990 fick han sin scenutbildning i den legendariska komediklubben Second City Theatre i Chicago. Väl där skapade han den numera legendariska motivationsföreläsaren Matt Foley, baserad på Farleys pappa och fotbollstränare. Namnet är dessutom hämtad från en präst och tillika kompis till den bortgångne komikern.

I sketchen anlitas han av en familjefar, spelad av Phil Hartman, som är orolig över att barnen (David Spade och Christina Applegate) har börjat med droger. Vad pappan inte vet är att Matt Foley är den sämsta motivationsföreläsaren pengar kan köpa. Han krossar bord, är otrevlig och extremt hög på koffein efter "att ha suttit nere i källaren och druckit kaffe i timmar". Han är dessutom inte sen med att upprepa att han bor "in a van down by the river".

Sketchen är skriven av Bob Odenkirk och anses bland många vara den bästa i hela SNL-historien. David Spade och Christina Applegate hade väldigt svårt att hålla sig för skratt under Farleys tour de force, och det märks tydligt hur de båda försöker kväva skrattattacker medhjälp av händer och lugg.

Chris Farley repriserade karaktären Matt Foley i flera sketcher, dock utan samma framgång som med originalet.

1. Japanese Game Show (1994)

Många menar att SNL:s bästa ensemble var under "Bad boy"-eran i början på 90-talet. Unga löften som David Spade, Chris Rock, Adam Sandler och Chris Farley hade anslutit, men även många skickliga manusförfattare – som exempelvis Bob Odenkirk och Mike Myers – bidrog till succén.

I Japanese game show får vi följa den amerikanska turisten Larry (Chris Farley) som av misstag blir deltagare i ett japanskt Jeopardy-liknande tv-program. En kulturkrock uppstår när den skadeglade programledaren (mästerligt spelad av Mike Myers) och övriga deltagare enbart kommunicerar med honom på japanska. Trots detta tvingas den stackars Larry gissa sig igenom alla frågor, och på så sätt undvika förnedrande och livshotande prövningar.

Sketchen gör parodi av japansk TV-underhållning, som har blivit ökänd för sin förnedringshumor. Samspelet mellan Mike Myers och Chris Farley är genialiskt - och att Myers enbart kommunicerar på flytande (nåja) japanska gör sketchen till given etta på listan.

Har du några favoriter som du skulle vilja lägga till i listan?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL