Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Allt du behöver veta om Oscarsgalan

Så vinner du Oscarspriset för "Bästa Film"

Sebastian Håkansson | Lista
22 februari 2017
Sebastian Håkansson | Lista
22 februari 2017

Det är inte svårare än så... Eller?

Finns det en formel för hur man kammar hem priset för "Bästa film"? Tveksamt – men det finns mönster i vilka som utsetts till vinnare genom åren.

Oscar-Awards-2014-Wallpaper

Hur gör man egentligen för ta hem det tyngsta priset av dem alla på Oscarsgalan, priset för Bästa film?

I år är det hela 9 stycken filmer nominerade och i slutet av denna artikeln kan vi redan nu avslöja årets vinnare. I varje fall om vi lutar oss åt den omfattande undersökning som sparportalen CupoNation har genomfört.

De har undersökt samtliga vinnare från och med 1928 till 2015. I tillägg har de utifrån den analyserade datan identifierat de attribut som ger en film störst chans att vinna en Oscar för bästa film. De huvudsakliga slutsatser vi har funnit är:

  • Den genomsnittliga produktionsbudgeten för de 88 filmer som vunnit är 420.106.705 kr, inflationsjusterat till dagens penningvärde.
  • Högst produktionsbudget genom historien har Titanic från 1992, med 200 miljoner dollar. En produktionsbudget som inflationsjusterad idag motsvarar nästan 2.7 miljarder kr.
  • Lägst produktionsbudget hade Marty från 1955 som endast kostade 343.000 $ att producera. En budget som omräknat till kronor och dagens penningvärde motsvarar 27.718.072 kr.
  • Det ultimata antalet ord i filmtiteln för att ha högst chans att vinna en Oscar för bästa film är 3. Filmer med tre ord i filmtiteln har vunnit 24 av totalt 88 gånger.

hur man blir en vinnare

Om vi ser till datan som vi undersökt borde Oscar för Bästa film gå till musikalen La La Land.

Vilken film tro du vinner i år?