Rymdfilmer med månen i fokus

Rymdfilmer med månen i fokus

Uppdaterad 05 december 2019 kl. 15:12 | Publicerad 20 juli 2019 kl. 20:07

50 år efter den första månlandningen – här är 5 filmer där månen spelar en viktig roll.

Den 20:e juli 1969 landade den första människan på månen. För att hedra jubileet lyfter vi på Filmtopp fram fem filmer som på ett eller annat sätt kretsar kring månen...

Resan till månen (1902)

Månen.
Foto: BFI

Vi inleder med en riktigt riktigt gammal film, nämligen George Méliès triumf Resan till månen. Den där kortfilmen på 13 minuter som du kanske sett i skolan (det har jag i alla fall för mig att jag gjorde). Premissen för filmen är ganska enkel: en grupp män åker till månen genom att skjutas upp i en kapsel från en kanon. Väl där tillfångatas de av "mån-människor", innan de slutligen lyckas fly tillbaka hem till jorden.

Gjord för över 100 år sedan alltså, och det är en av de mest banbrytande filmer som någonsin skapats. Filmakademiker lyfter ofta fram Resan till månen och menar att det är en av de mest inflytelserika filmer som gjorts. Du kan inte kalla dig cineast om du inte har den här rullen under bältet.

Rätta virket (1983)

"De sju första astronauterna" i "The Right Stuff".
Foto: Warner Bros. Pictures

Philip Kaufmans Rätta virket handlar inte om månen per se — det är en tre timmar lång berättelse om de sju första amerikanska astronauterna någonsin. Allt som utspelar sig i filmen, baserad såklart på verkliga händelser, är däremot det som ledde till att resan till månen överhuvudtaget kunde äga rum.

Den handlar om pionjärerna som gjorde det möjligt att drömma om en människa på månen. Filmen som sådan gick dock riktigt dåligt när den släpptes, och blev ett rejält finansiellt fiasko för Warner Bros. Pictures.

Producenten/legenden Irwin Winkler berättade nyligen i en intervju med Marc Maron att hans sons klass fick gratis biljetter till filmen som de kunde välja att se istället för att gå till skolan. Ingen valde att nappa på det erbjudandet. Idag, med 36 år på nacken, ses dock filmen som en klassiker, med fina prestationer från bl.a. Sam Shephard, Ed Harris och Dennis Quaid.

First Man (2018)

Ryan Gosling i "First Man".
Foto: Universal Pictures

Berättelsen om Neil Armstrong har berättats många gånger förut. I fjol kände Whiplash och La La Land-regissören Damien Chazelle att han ville tackla historien på sitt sätt. Och First Man känns främst som en anledning att låta Chazelle flexa musklerna.

Det är en tekniskt och visuellt mycket väl fungerande film, men även om Ryan Gosling gör ett helhjärtat porträtt av Armstrong känner jag ändå personligen att filmen var lite långtråkig. Samtidigt är det väl den mest kompletta icke-dokumentära filmen om Armstrongs liv som går att få tag på.

Apollo 13 (1995)

Bill Paxton, Tom Hanks och Kevin Bacon i "Apollo 13"
Foto: United International Pictures

Det här är nog den mest kända av filmerna på listan. Hantverkaren till regissör, Ron Howard, levererar ett gastkramande drama baserat på NASA:s expedition Apollo 13 som var på väg mot månen, men som bekant stötte på massiva problem på vägen dit. De flesta känner nog till den klassiska repliken yttrad av Tom Hanks: "Houston, we have a problem."

Moon (2009)

Sam Rockwell i "Moon".
Foto: Sony Pictures Classics

Den här underskattade lilla pärlan till film har mycket att erbjuda. Berättelsen kretsar kring Sam Bell, en astronaut vars treåriga uppdrag på månen lider mot sitt slut. Med bara sig själv (och den smarta datorn GERTY) att prata med börjar han sakta att hallucinera. Sam Rockwell i huvudrollen är helt fenomenal, och det är en skam att han inte uppmärksammats mer för sin prestation här.

Datorn GERTY är en tydlig hommage till HAL 9000 i 2001: ett rymdäventyr, rösten görs av Kevin Spacey. Regin står ingen mindre än David Bowies son, Duncan Jones, för. Ett måste för den sci fi-intresserade helt enkelt!

 

Har vi missat någon film om månen som du tycker är lite extra bra?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL