Roger Moores Bond-filmer rankade

Roger Moores Bond-filmer rankade

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:09 | Publicerad 29 maj 2017 kl. 17:16

Roger Moore stod för många ikoniska prestationer i rollen som agent 007.

Till ära av den charmige brittiske skådespelaren Roger Moores bortgång, rankar Filmtopp hans sju Bond-filmer – från sämst till bäst.

7. Moonraker (1979)

Roger Moores Bond-filmer rankade
Foto: UA

James Bond skulle tvunget upp i rymden! Efter framgångarna med Star Wars (1977), lades For Your Eyes Only på hyllan och fram plockades denna Bond-film där skurken vill förstöra hela jorden och på nytt populera världen från ett fåtal utvalda, som flytt ut i rymden. Komplicerat? Ja, och ganska löjligt. Troligen den svagaste produktionen i hela Bond-serien och definitivt Roger Moores sämsta.

LÄS OCKSÅ: Roger Moore har avlidit

6. A View To A Kill (1985)

Roger Moores Bond-filmer rankade
Foto: United International Pictures

En av flera anledningar till Moores popularitet har förknippats med hans attribut att vara som en gentleman. Fleming ansåg själv att  just detta attribut skulle vara synonymt med hans Bond och denna konst gällde i alla lägen.  1985 fyllde Roger Moore 58 år, en alldeles för hög ålder på en brittisk superagent, och det märktes i A View To A Kill. Moore skulle aldrig tagit sig an den här sista filmen och det höll han även själv med om.

Christopher Walken står för en hyfsat intressant skurk mot en vacker San Francisco-bakgrund, men det räcker inte för att flytta denna högre upp på Roger Moores lista.

5. Octopussy (1983)

Roger Moores Bond-filmer rankade
Foto: United International Pictures

I Octopussy spelar svenska Maud Adams en smugglardrottning som 007 måste ta hand om. Här är det verkligen upp- och nedgångar. Tågscenen mot slutet är verkligen väl koreograferad och spännande. Samtidigt innehåller filmen också scenerna när James Bond klär ut sig till clown och svingar sig i lianer som Tarzan. Knappast agent 007:s bästa ögonblick.

LÄS OCKSÅ: Nördfakta du behöver veta om Bond

4. Live and Let Die (1973)

Roger Moores Bond-filmer rankade
Foto: United Artists

I Roger Moores första Bond-film jagade han en drogkung. Detta är en av de produktionerna som på allvar räddade filmserien från förfall. Efter Sean Connerys Diamonds Are Forever (1971), trodde många att det var slut med den brittiske agenten. Men Moore förändrade det med sin karisma. En ny Bond var född.

3. The Man With the Golden Gun (1974)

Roger Moores Bond-filmer rankade
Foto: United Artists

I denna ganska okonventionella Bond-film som mer känns som en lång episk western-duell, ställs 007 mot en av världens bästa lönnmördare. Christopher Lee spelar skurken i denna ganska minnesvärda produktion, som dessvärre har en av de sämre låtarna som skrivits för serien.

LÄS OCKSÅ: Vad kännetecknar James Bond?

2. The Spy Who Loved Me (1977)

Roger Moores Bond-filmer rankade
Foto: United Artists

Många håller The Spy Who Loved Me som Roger Moores bästa Bond-film och det är inte svårt att se varför. En cool Bond-bil, en bra Bond-brud som faktiskt får lov att vara mer än bara ett hjälplöst offer, och framför allt den grymma sidoskurken Jaws. Däremot lider filmen av en riktigt dålig huvudskurk, som vill ta över världen och bygga något form av nytt Atlantis under vatten. Varför?

LÄS OCKSÅ: Filmtopp listar de 5 bästa Bond-skurkarna

1. For Your Eyes Only (1981)

Roger Moores Bond-filmer rankade
Foto: UA

Om vi bortser från den löjliga första scenen, där James Bond kastar ner Blofeld i en skorsten, är detta den bästa filmen ur Roger Moores repertoar. Efter Moonrakers galna "over the top"-handling, behövdes något mer simpelt och intimt. Här faller en brittisk kodmaskin som kan koordinera Storbritanniens ubåtar, i fiendens händer. Förutom snygga stuntscener, innehåller For Your Eyes Only även ett snyggt klimax på slutet uppe på ett berg. En film i äkta klassisk Bond-anda!

LÄS OCKSÅ: Filmtopp listar de 6 bästa Bond-filmerna

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL