Restips för filmälskare: Övergivna inspelningsplatser!

Restips för filmälskare: Övergivna inspelningsplatser!

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 13 december 2017 kl. 18:12

12 övergivna inspelningsplatser att besöka för äventyrslystna filmälskare!

Filmtopp listar resmålen för filmälskaren. Vilken plats hade du åkt till först?

Genom Indiana Jones har vi fått ta oss genom exotiska skogar och mörka grottor. I The Revenant fick vi på nära håll uppleva kargt och oförlåtande arktiskt landskap och i Sofia Coppolas Lost in Translation gavs möjligheten att se staden Tokyo med helt nya ögon.

Detta är bara ett exempel på några filmiska miljöer har fascinerat oss filmälskare världen över. En del filmer spelas in i studios, speciellt i Hollywood där studiosystemet var otroligt starkt under 30- och 40-talet, men idag blir det allt mer vanligt att regissörer använder sig av autentiska miljöer.

Bilden ovan föreställer Luke Skywalkers hem på planeten Tatooine. Den aktuella filmen är givetvis Star Wars. Som många vet utspelar sig den i rymden, vilket inte borde gå att återskapa annat utan en studio och med hjälp av effekter. Eller? För inspelningsplatsen för scenerna på Tatooine ligger nämligen i staden Tozeur i Tunisien och är intakt än idag. Följaktligen ett starkt restips för Star Wars-fantaster. Detta är bara ett restips på en övergiven inspelningsplats för den äventyrslystna filmfantasten.

Här nedan kommer ytterligare tolv restips för filmälskaren!

12. The Hunger Games – Henry River Mill Village, North Carolina, USA

De dystopiska scenerna från Katniss Everdeens (Jennifer Lawrence) hemby känner nog de flesta fans av filmserien The Hunger Games igen. Personligen är jag ingen stor fantast av filmerna men som filmälskare måste jag medge att de valt helt rätt inspelningsplats för det miserabla District 12.

Staden Henry River Mill Village i North Carolina sprakade av liv under det glada 1920-talet men har sedan länge stått öde. Det går ännu att besöka denna mystiska spökstad, ett givet besök för filmälskaren som är sugen på att utforska det stora landet i väst!

11. Sagan om ringen och The Hobbit filmerna – Matamata, Nya Zeeland

Som en hängiven älskare av Sagan om ringen-universumet har jag länge varit sugen på att besöka Hobbiton, platsen där scenerna från Frodo och Sams hemby Fylke spelades in. Allt du behöver göra är att åka halvvägs runt jorden till Matamata och Nya Zeeland för att ta del av dessa fantastiska miljöer. De små varma husen finns där, specialbyggda inför filmerna, den frodigt gröna naturen likaså. Ett varmt restips för filmälskare, kanske ses vi där?

10. Big Fish – Montgomery, Alabama, USA

Vem har inte blivit hänförd av Tim Burtons förtrollande värld? Kvalitén på filmerna han skapar varierar, men det finns ingen som kan klaga på att regissören med den säregna stilen saknar fantasi. Filmen Big Fish, med Evan McGregor i huvudrollen, minns jag som en magisk upplevelse rent visuellt. Town of Spectere, där flera kända scener utspelar sig, må vara en minst sagt ödelagd inspelningsplats, men visst vore det mäktigt att, precis som McGregor i filmen, vandra längs med gatan ner mot den signifikativa kyrkan? Staden är lokaliserad på en privat ägd ö i Montgomery, men landsfadern brukar se mellan fingrarna när filmälskare kommer vallfärdandes.

9. Schindler's List – Krakow, Polen

Steven Spielbergs flerfaldigt Oscarsnominerade drama om Oscar Schindlers aktioner mot judarnas hemska situation under det andra världskriget lämnade biobesökare i känslomässigt kaos i början av 90-talet. Sedan dess har väldigt många fler sett den jobbiga, men viktiga filmen. Även undertecknad kunde inte hålla sig för att släppa en tår när "flickan i rött" uppenbarade sig mot slutet. För att kunna filma med maximal realism rekonstruerade filmteamet ett förstört arbetsläger i staden Krakow, Polen. Trots rost finns det kvar för allmänheten att besöka än idag. Om du ändå är i Polen bör du, filmälskare eller inte, passa på att besöka ett verkligt läger från kriget. Trots att det kan vara en starkt obehagligt och sorgfylld upplevelse är det viktigt att minnas det som aldrig får glömmas.

8. The Alamo – North Brackettville, Texas  USA

Under 30 år i mitten av 1900-talet var John Wayne en av de riktigt stora stjärnorna i Hollywood. Med sin patenterade tuffhet  gjorde han många roller i episka vilda väster-äventyr. The Alamo var en av dessa filmer, vars handling både utspelade sig i Texas och var filmad i Texas. Stora delan av området finns fortfarande kvar, där det utöver The Alamo spelats in 100-tals andra filmer, musikvideor och reklamer. En känd plats som filmälskare på resande fot inte får missa!

7. Stulna år – Harrisburg, Pennsylvania, USA

Stulna år kom att bli Angelina Jolies definitiva genombrott i Hollywood. Utöver att hon vann en Oscar för bästa biroll gick hon, med sin charm och sitt utseende, även hem hos den kommersiella publiken. Filmen utspelar sig på ett mentalsjukhus för unga flickor, där själva byggnadens institutionella känsla och utseende stack ut. Också i verkligheten innehöll byggnaden ett sjukhus, men det lades ned och ersattes av kontorsytor 2006. Dock går det fortfarande alldeles utmärkt att besöka platsen och ta en titt!

6. The Hills Have Eyes – Souss-Massa-Dra, Marocko

Wes Cravens klassiker The Hills Have Eyes från 1977 är inte är lika bra som andra filmer skräcklegenden skapat, men den är åtminstone ordentligt grafisk. Alldeles oavsett gjorde den ett såpass starkt intryck att regissören Alexandre Aja bestämde sig för att göra en remake nästan trettio år senare. Inte heller den imponerade nämnvärt på undertecknad, men de inledande scenerna på macken Gas Haven (bilden ovan) skapade kalla kårar. Aja bestämde sig för att bygga upp macken på inspelningsplatsen i Marocko och den har stått orörd sen dess. Definitivt något för filmälskaren, men var beredd på kalla kårar!

5. Karl Alfred – Popeye Village, Malta

Filmen om Karl-Alfred (Popeye på engelska), regisserad av giganten Robert Altman, fick blandade recensioner när den kom. Men excentriskt härlige Robin Williams har kul i rollen som seglaren med de stora kanonerna. Filmen spelades in i Popeye Village, en liten idyllisk hamnby som konstruerades i samband med filmen. Platsen är ett känt turistmål i Malta, alltså inte speciellt långt från oss i Sverige. Ett minnesvärt och mer ekonomiskt överkomligt restips!

4. Full Metal Jacket – London, England

En av mina absoluta favoriter när det kommer till filmmakare är Stanley Kubrick. Krigsfilmen Full Metall Jacket ser jag som hans svagaste film, vilket dock inte betyder att den är dålig. Det är nivån han ligger på. I filmen får tittaren följa ett gäng amerikanska unga mäns resa från akademiträning till deras resa på fältet i Vietnam. Scenerna som utspelar sig i Vietnam är faktiskt filmade på det övergivna området Beckton Gas Works i London, vilket är en av de inspelningsplatser som går att besöka än idag.

3. Drömmarnas fält – Dyersville, Iowa, USA

Drömmarnas fält, mer känd som för sin engelska titel Field Of Dreams, har nog många 80-talister sett på video hemma i vardagsrummet. År 1989 släpptes filmen på bio och mottog blandad kritik, men den alltid eminente Roger Ebert (må han vila i frid) gav filmen full pott med motiveringen:

– This is the kind of movie Frank Capra might have directed, and James Stewart might have starred in - a movie about dreams.

Drömmarnas fält utspelar sig under sent 1910-tal och berättar historien om Majsbonden Ray (Kevin Costner) som genom röster han i huvudet bestämmer sig för att bygga en baseballplan på sitt majsfält. Det låter mer banalt än vad det faktiskt är. Filmen är sevärd, dessutom perfekt för hela familjen. Den ikoniska baseballplanen finns att besöka i staden Dyersville i USA. En av de inspelningsplatser som är mest kända och ett perfekt restips för filmälskaren!

2. Jagad – Dillsboro, North Carolina, USA

Harrison Ford och Tommy Lee Jones minnesvärda insatser som rivaler i Actionthrillern Jagad var, tillsammans med Die Hard, en av 1990-talets mest kända actionfilmer. Den som sett filmen minns säkert den smått ikoniska buss-scenen. Den spelades in i en liten by i North Carolina och vraket efter tåget samt bussen finns fortfarande kvar på den övergivna inspelningsplatsen. Eftersom flera av platserna på denna listan återfinns i USA är definitiv detta ett restips för den som tänkt glida igenom landet!

1. Fucking Åmål och Dogville – Trollhättan, Sverige

Okej, jag erkänner, denna inspelningsplats är fortfarande i högsta grad aktuell. Vårt lands egna svar på Hollywood, Trollywood, måste upptäckas av fler svenskas! Många riktigt bra filmer har genom åren spelats in i film i västs lokaler. Lars Von Trier har spelat in både Dogville och Dancer in the Dark i studion i Trollhättan och Lukas Moodysson filmade Fucking Åmål på samma plats. Därtill kommer säkerligen ytterligare storfilmer spelas in i Trollywood de kommande åren. Exempelvis filmas flertalet scener i Von Triers kommande seriemördarskräckis The House That Jack Built här. Filmälskaren med stark hemlängtan bör ge Trollhättan chansen!

Det var tretton stycken restips från mig till er, kära läsare och filmälskare. Sitter du inne på några övergivna inspelningsplatser värda ett besök? Tipsa gärna mig och de andra genom att kommentera!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL