Storslagna scener i nya trailern till Avatar: The Way of Water

Oscarsgalan 2023 – Bästa filmerna enligt IMDb

Sofie Landgren
Uppdaterad 10 mars 2023 kl. 15:03 | Publicerad 18 februari 2023 kl. 20:02

Nomineringarna för Bästa film och deras betyg

Hur ser årets nomineringar i Oscarsgalans kategori Bästa film ut rent betygsmässigt? Det har vi givetvis tagit reda på och här kan du läsa resultaten!

Oscarsgalan 2023 – IMDb-betygen för "Bästa film"

Elvis kategoti Bästa film Oscarsgalan 2023
Foto: Warner Bros. Pictures.

Elvis – 8 nomineringar bl.a. Bästa film & Bästa manliga huvudroll

Ingen har väl missat filmen om musiklegenden Elvis liv. Filmen utforskar Elvis Presleys liv och musik från perspektivet av hans komplicerade relation med sin gåtfulle manager, överste Tom Parker. Historien, som sträcker sig över 20 år, fördjupar sig i den komplexa dynamiken mellan Presley och Parker från Presleys stigande berömmelse till hans enastående stjärnstatus. Med på resan finns Priscilla Presley, en av de viktigaste och mest inflytelserika personerna i Elvis liv.

Betyg på IMDb: 7,4

Kalasspya pryder postern till Triangle of Sadness
Foto: SF Studios.

Triangle of Sadness – 3 nomineringar: Bästa film, Bästa regi & Bästa manus

Näst på tur har vi ingen mindre än Sveriges stolthet Ruben Östlunds Triangle of Sadness. Det unga modellparet Carl och Yaya befinner sig i modevärldens finrum och hamnar på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten. Allt avslutas på en öde ö, där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ner.

Betyg på IMDb: 7,4

Tár nominerad för bästa pris Oscarsgalan 2023
Foto:  Focus Features.

Tár – 6 nomineringar bl.a. Bästa film & Bästa kvinnliga huvudroll

Den kända musikern Lydia Tár är bara dagar borta från att spela in symfonin som kommer att lyfta hennes karriär. Men Lydias utarbetade fasad börjar nystas upp och nu avslöjas smutsiga hemligheter och maktens frätande natur.

Betyg på IMDb: 7,5

Women talking nominerad för bästa film Oscars 2023
Foto: United Artists Releasing.

Women Talking – 2 nomineringar: Bästa film & Bästa manus efter förlaga

Göra inget. Stanna och slåss. Eller lämna. Kvinnorna i ett isolerat religiöst samhälle ställs inför dessa val när brutala händelser ställs mot deras tro. 2010 brottas kvinnorna i ett isolerat religiöst samfund med att förena en brutal verklighet med sin tro.

Betyg på IMDb: 7,5

Se trailern till "The Fabelmans" – Spielbergs film om han själv
Foto: Universal Pictures.

The Fabelmans – 7 nomineringar bl.a. Bästa film, Bästa regi, Bästa manus

I efterkrigstidens USA växer en judisk pojke vid namn Sammy Fabelman upp med en dröm om att skapa film, men hans passion leder honom till en förkrossande familjehemlighet och visar honom samtidigt hur film kan hjälpa honom att se sanningen. 

Betyg på IMDb: 7,7

Avatar: The Way of Water Oscarsgalan 2023
Foto: 20th Century Studios.

Avatar: The Way of Water – 4 nomineringar bl.a. Bästa film & Bästa visuella effekter

Jake Sully lever med sin nya familj på planeten Pandora. När ett välbekant hot återvänder för att avsluta det som tidigare påbörjats, måste Jake samarbeta med Neytiri och Na'vi-folkets armé för att skydda deras planet.

Betyg på IMDb: 7,8

På västfronten intet nytt är Netflix just nu mest populära film
Foto: Netflix.

På västfronten intet nytt  – 9 nomineringar bl.a. Bästa film & Bästa manus efter förlaga

När 17-årige Paul kommer till västfronten under första världskriget övergår hans spända förväntan snart i förtvivlan över den hemska verkligheten i skyttegravarna.

Betyg på IMDb: 7, 8

The Banshees of Inisherin kretsar kring Pádraic Súilleabháin och Colm Doherty vänskap – eller bristen av den. Både Colin Farrell och Brendan Gleeson imponerar stort i rollerna.
Foto: Walt Disney Motion Pictures.

The Banshees of Inisherin  – 9 nomineringar bl.a. Bästa film, Bästa regi & Bästa manus

Pádraic Súilleabháin och Colm Doherty bor på en avlägsen irländsk ö och har varit vänner hela livet. Helt oväntat bryter den ene vänskapen, vilket får skrämmande konsekvenser för dem båda.

Betyg på IMDb: 7.8

Everything Everywhere All at Once nominerad Bästa film Oscars 2023
Foto: Noble Entertainment.

Everything Everywhere All at Once – 11 nomineringar bl.a. Bästa film, Bästa manus & Bästa regi

En utmattad kinesisk-amerikansk kvinna sveps med i ett galet äventyr där hon är den enda som kan rädda världen genom att utforska andra världar och genom de liv som hon hade kunnat leva.

Betyg på IMDb: 8.0

Tom Cruise vägrade låta Top Gun: Maverick släppas för streaming
Foto: Paramount Pictures. 

Top Gun: Maverick – 6 nomineringar bl.a. Bästa film & Bästa manus efter förlaga

Och filmen med högst betyg är Top Gun: Maverick. Efter mer än 30 års tjänstgöring som en av flygvapnets bästa piloter är Pete "Maverick" Mitchell där han hör hemma, en modig testpilot som ständigt tänjer på gränserna och undviker den befordran som skulle komma att hålla honom nere på marken i stället för uppe i luften.

När han tränar en grupp avgångselever från Top Gun för ett specialuppdrag som ingen pilot någonsin har utfört tidigare, träffar Maverick löjtnant Bradley "Rooster" Bradshaw, son till Mavericks bortgångne vän, radarofficeren löjtnant Nick "Goose" Bradshaw. Med en osäker framtid framför sig och hemsökt av spöken från det förflutna tvingas Maverick att konfrontera sina största fasor, vilket kulminerar i ett uppdrag som kräver den ultimata uppoffringen av de som blir utvalda till att utföra det.

Betyg på IMDb: 8.3

Här kan du se vart filmerna finns att streama!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL