Vilka studios har vunnit flest Oscar i kategorin bästa film?

Oscarsgalan 2018: Filmer med chans på Oscar för bästa film

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:00 | Publicerad 04 mars 2017 kl. 14:02

Vem tror du kammar hem det prestigefyllda priset?

Här nedan presenteras de filmer som löst tippas ha en chans på ett av filmvärldens mest ärofyllda pris!

Nyligen presenterade The Hollywood Reporter en lista med åtta filmer som de tror kan ha en chans att ta hem "bästa film" på Oscarsgalan 2018. De var tydliga med att påpeka att det fortfarande är väldigt svårt att förutse eventuella nomineringar, men visst är det kul att spekulera. Vi på filmtopp har också spekulerat så spana in vår lista med årets bästa filmer 2017 med chans på en Oscar!

Call Me by Your Name

Call Me by Your Name en film med chans på Oscar för bästa film
Foto: United International Pictures

Filmen hade premiär på Sundance filmfestival och har sedan dess också visats på filmfestivalen i Berlin. Luca Guadaginos erotiska berättelse om homosexuell sommarkärlek på den italienska landsbygden har höjts till skyarna av både europeiska och amerikanska kritiker (98/100 i Metascore). Timothee Chalament (Homeland) har hyllats för sin roll som en ung och neurotisk italiensk man och Arnie Hammer gestaltar en amerikansk utbytesstudent. Som ett stort fan av Guadagino är jag omåttligt taggad på denna!

The Current War

Växelström eller likström? Benedict Cumberbatch spelar Thomas Edison, Michael Shannon spelar George Westinghouse och Nicholas Hoult spelar Tesla i detta historiska drama. Verklighetsbaserade historieskildringar, där A-skådisar gestaltar historiskt kända personer, brukar falla Akademin i smaken. Alejandro Gomez-Rejon (Me and Earl and the Dying Girl) regisserar och Michael Mitnick (Vinyl) skriver manus.

Downsizing (Paramount, 22 December)

Efter att ha regisserat tre hyllade filmer, vilka alla knep en nominering för bästa film, är Alexander Payne (Sideways, The Descendants, About Schmidt) tillbaka med sin nästa film. Downsizing är en sci-fi komedi om en man som krymper sig, i tron om att livet ska bli bättre. Filmen har en stjärnspäckad rollista, där Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz och Neil Patrick Harris har stora roller. Kul för oss svenskar är att även Rolf Lassgård spelar en roll. Jag skulle inte bli förvånad om filmen är aktuell på Oscarsgalan 2018.

The Greatest Showman (Fox, 25 December)

De Oscarsvinnande låtskrivarna från La La Land, Benj Pasek och Justin Paul, har skrivit musiken till detta musikaliska drama om den legendariske cirkusdirektörn P.T. Barnum. Hugh Jackman, som har en musikalisk bakgrund och visade prov på denna i Les Miserables, spelar huvudrollen. Därtill är svenska Rebecca Ferguson, alltid lika fantastiska Michelle Williams och hunken Zack Efron med.  Är Hollywood redo för mer sång och dans? Att döma av filmens trailer kan säkerligen The Greatest Showman ta nomineras för kategorin bästa Oscarskostym 

Dunkirk (Warner Bros., 19 Juli)

Poster till Christopher Nolans kommande film Dunkirk (2018)
Christopher Nolans kommande film Dunkirk (2018) Foto: Twentieth Century Fox

Christopher Nolans senaste storverk inkapslar händelserna vid Dunkirk under det andra världskriget. Personligen är jag trött på krigsfilmer av denna sort, men är det någon som kan lyckas väcka liv i en trött genre så är det Nolan. Filmen kommer med all säkerhet ta hem nomineringar i de tekniska kategorierna, frågan är om det blir några av den tyngre sorten. Jag är lätt skeptisk, men jag blir gärna positivt överraskad!

Mudbound – En Netflix-produktion för Oscarsgalan 2018?

Netflix kan representera en produktion på Oscarsgalan 2018
Lite speciellt är att Netflix äger rättigheterna till en film som kan gästa Oscarsgalan 2018. Foto: Netflix

Regissören Dee Rees drama om livet för två hemkommande soldater, den ena svart den andre vit, i 40-talets Mississippi blev en stor publik- och  kritikerfavorit på Sundance filmfestival. Dessutom har Carey Mulligan och Mary J.Blige lovordats rejält för sina insatser. Lite speciellt är att Netflix äger rättigheterna, vilket vore första gången filmtjänsten skulle bli nominerad till en Oscar för bästa film.

Untitled Detroit Projekt (Annapurna, 4 Augusti)

Kathryn Bigelow, den första kvinnan att vinna en Oscar för bästa regi, följer upp Zero Dark Thirty (2013) med en berättelse centrerad kring upploppen i Detroit 1967. Star Wars-stjärnan John Boyega ska spela huvudrollen och manus skrivs av Mark Boal (Zero Dark Thirty).

Untitled Paul Thomas Anderson Projekt (Focus, TBA)

Skaparen bakom There Will Be Blood (2007) återförenas med Daniel Day-Lewis i ett drama om en modedesigner i 50-talets London. Låter ganska konstigt på pappret, men jag är övertygad om att det kommer att bli något extra. Är det dags för Paul Thomas Anderson att slutligen vinna en Oscar efter att ha varit nominerad sex gånger?

Detta är några av de filmer som The Hollywood Reporter tror har en chans på Oscarsgalan 2018. Hur ser du på saken? Finns det fler filmer som du tror kommer att vara med i matchen? För fördjupning på temat bästa film ska du spana in vår lista med Oscarsfilmer som aldrig vann - men borde gjort!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL