Oscarsfilmerna 2018 – Från sämst till bäst

Oscarsfilmerna 2018 – Från sämst till bäst

Eric Diedrichs
Uppdaterad 25 februari 2020 kl. 13:02 | Publicerad 01 mars 2018 kl. 09:03

Så bra är filmerna som tävlar om Årets bästa film.

Snart är det dags för den 90:e upplagan av Oscarsgalan. Filmtopp har sett alla titlar som tävlar om årets bästa film. I denna artikel kan du se hur vi rankar dem.

Oscarsfilmerna 2018 – Från sämst till bäst

Snart är det äntligen dags för årets stora Filmfest. Söndagen den 4 mars hålls den 90 upplagan av den prestigefyllda filmgalan, som har en dedikerad publik över hela världen.

I år är det hela nio titlar som är med och slåss om galans kanske mest eftertraktade film, årets bästa film. Inte nog med att titlarna är många, de är också väldigt bra. I år ser vi flera filmer som har fått högsta pott av Filmtopp och enbart två som har fått nöja sig med en trea.

Denna artikel fokuserar som sagt på den prestigefulla filmkategorin. Om du vill veta vilka som är med och tävlar i de andra kategorierna, se vår lista över årets alla nomineringar.

Filmerna nedanför är rankade efter betyg och titel. Om två eller fler titlar har samma betyg, ligger de således i bokstavsordning.

Darkest Hour

Winston Churchill röker en cigarr - bästa filmer 2018
Foto: United International Pictures

Handling: Darkest Hour berättar historien om när Winston Churchill klev in som Englands premiärminister under Andra världskriget och måste tackla hur landet ska gå tillväga med det stora hotet, Tyskland. Britterna är underlägsna Hitlers manskap och måste snabbt ta ställning; ska de förhandla fram ett fredsavtal, som kan sluta med att de brittiska öarna styrs av Tyskland, eller ska England stå på sig och kriga. Det är en klämmig sits och vem måste styra över engelsmännens taktik i frågan, om inte Churchill, den alkoholiserade ministern som saknar Parlamentets backning.

Omdöme: Oldman övertygar på alla fronter, inte minst när han fångar Churchills impulsivitet och karismatiska huffande och puffande. Då är det svårt att inte svepas med i engagemanget. Trots att skådespelarens insats är tillräcklig för att filmen ska gå i land på trygg betygsmark, önskar jag mer av själva berättelsen. I filmen pratar parlamentet om alla de brittiska liv som står på spel, det är verkligen astronomiska siffror. Men jag blir inte berörd av deras insatser i kriget, och detta kan bara bero på att vi inte är med de stackars soldaterna ute på fältet.

Betygssymbol för 3 av 5

The Shape of Water

Elisa träffar den mystiska varelsen i The Shape of Water
Foto: Twentieth Century Fox

Handling: Stumma Elisa (Hawkins) jobbar som städerska på en hemlig forskningsstation. Hennes enda vänner är kollegan Zelda (Spencer) och grannen Giles (Jenkins). En dag ombeds hon att städa upp efter en olycka i ett av laboratorierna. Då ställs hon öga mot öga med en mystisk amfibisk varelse, som hon snart får en mycket nära relation till. Varelsen misshandlas dagligen av Strickland (Shannon), forskningsstationens förbittrade och stenhårda säkerhetschef. När Elisa gör upp en plan för att frita varelsen, hamnar hon mitt i en konflikt mellan de amerikanska och sovjetiska underrättelsetjänsterna.

Omdöme: Visst är The Shape of Water både en vacker och fantasifull berättelse. Vi bjuds på spänning, kärlek, vänskap och fantastiska visuella upplevelser. Handlingsmässigt är filmen dock inte vidare originell. Det känns som att jag sett detta förut. Det är lite som en vuxenversion av E.T. Detta gör att det är en väldigt förutsägbar film, vilket förtar mycket av upplevelsen.

Betygssymbol för 3 av 5

Dunkirk

Poster till Dunkirk av Christopher Nolan - ny krigsfilm från 2017
Foto: Twentieth Century Fox

Handling: Dunkirk baseras på evakueringen av 300 000 engelska soldater från den franska kuststaden Dunkerque som omringades av nazisternas armé i början av andra världskriget. Churchill hoppades att som bäst lyckas få 30 000 mannar tillbaka till hemlandet. Det var ett omöjligt projekt som skulle komma att skrivas in i världshistorien.

Omdöme: Christopher Nolan gör det han kan bäst: bygga upp intensiva scener som får även den mest stresstålige att bita på naglarna. Hans berättande går direkt att känna igen; ett växelberättande med flera trådar som knyts ihop elegant.

Lady Bird

Saoirse Ronan i Greta Gerwigs "Lady Bird"
Foto: United International Pictures

Handling: Lady Bird handlar om en tonårings liv i staden Sacramento, Kalifornien. Catherine McPherson, eller Lady Bird som hon hellre vill bli kallad, går i high school på en katolsk skola. Hon bor “på fel sida av järnvägsspåren”, och hennes familjs pengabrist är ett ständigt problem. Hon drömmer om att komma bort från Sacramento för att gå på ett fint college på östkusten, men utöver de ekonomiska svårigheterna, är hennes betyg otillräckliga. Lady Bird är alltså en typisk outsider, som längtar efter äventyr.

Omdöme: Stämningen är mysig och komiskt fyndig. Dialogerna är skrivna på ett rytmiskt sätt, och är ofta väldigt underhållande. Vi har exempelvis en frukost tidigt i filmen där det uppstår gräl över stekta ägg – en trivial men ändå så rik scen. Lady Bird känns oerhört minutiöst sammansatt, varje liten detalj är relevant och för filmen framåt.

4 av 5

The Post – en av många nya bra filmer

recension the post
Foto: Nordisk Film

Handling: 1965 dokumenterar militäranalytikern Danny Ellsberg den amerikanska arméns olika strategier under Vietnamkriget. Och mycket av det som skrevs mörkläggs av regeringen. När Ellsberg 1971 väljer att tipsa tidningen The Washington Post om dokumenten, måste publicisten och redaktören Kay Graham fatta beslut om de ska eller inte ska nå allmänheten. Antingen blir hon en hjälte för yttrandefriheten. Eller sopar hon dem under mattan och kliar Nixons rygg.

Omdöme: The Post ger en fördjupade förståelse för hur viktig yttrandefriheten är. Att vi utan den varken kan lita på media eller myndigheter. Vi förstår att Kay Graham befinner sig i en otroligt svår sits och att historien kan gå åt två håll. Oavsett hur hon skulle välja att använda de värdefulla pappren har hennes val en enorm påverkan på tidningarnas position i samhället. Hennes val skulle också utåt vara definierande för den amerikanska kvinnans pondus, eller utebliven sådan.

Call Me By Your Name

Armie Hammer och Timothée Chalamet i "Call Me by Your Name"
Foto: United International Pictures

Handling: Vi befinner oss någonstans i norra Italien, året är 1983. Elio är sjutton år gammal och spenderar somrarna i sina föräldrars fina hus. Han läser böcker, transkriberar musik och går ut om kvällarna. Hans pappa är professor i grekisk och romersk kultur och varje sommar rekryterar han en gammal elev till att hjälpa honom med sin forskning. Det här året kommer 24-årige Oliver, en snygg och självsäker man. Elio umgås till en början med tjejen Marzia, men successivt inser han att han har romantiska känslor för Oliver.

Omdöme: Luca Guadagninos film berör starkt. Det är den typen av film som försätter en i en sinnesstämning som håller i sig i flera timmar. En film som sällsynt nog fungerar både på ett visuellt och emotionellt plan. Det allra mesta stämmer i det här lågmälda men samtidigt sprakande dramat.

Get Out

Get Out (2017) - ny film 2017
Foto: United International Pictures

Handling: Efter en effektiv inledning, introduceras vi för Chris (Kaluuya) och hans flickvän Rose (Williams). De är mitt uppe i att packa för sin helgresa till hennes föräldrar. Det är första gången Chris ska träffa dem och han är orolig för att de inte kommer att gilla att deras dotter dejtar en afroamerikan. Lantstället visar sig vara ett gods, som direkt ger mig kalla kårar.

Motivation: Regissördebutanten Jordan Peele levererar något av det smartaste jag har sett i skräckfilmsväg. Jag tror att vi får gå tillbaka till Roman Polanskis Rosemarys Baby (1968) för att hitta en film som lika otäckt skildrar paranoia.

Phantom Thread

Daniel Day Lewis och Vicky Krieps i Phantom Thread.
Foto: United International Pictures

Handling: I 1950-talets London blomstrar ekonomin efter kriget. Reynolds Woodcock är en internationellt känd designer och namnet på allas läppar. Kvinnor kommer och går i hans stora hus. Sömmerskor, modeller och potentiella kärleksintressen. Men när han en dag beger sig ut på landet händer något. På en restaurang träffar han servitrisen Alma som har de perfekta måtten och är den perfekta modellen. Men Alma har en stark egen vilja och hennes entré får oanade konsekvenser.

Omdömde: Paul Thomas Anderson fortsätter att bevisa hur sylvasst ett drama kan vara i rätt händer. Phantom Thread är en känslostark kärlekshistoria och ett psykologiskt maktspel som genomsyras av passion och besatthet. Därtill finns det otroligt mycket mer som bubblar under ytan. Phantom Thread är ett mästarprov i filmskapande.

Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Sam Rockwell och Frances McDormand i Three Billboards outside Ebbing, Missouri (2017)
Foto: Twentieth Century Fox

Handling: Three Billboards outside Ebbing, Missouri är i första hand en berättelse om Mildred, som tvingas ta till starka medel när polisen inte lyckas ta fast mannen som våldtog och mördade hennes dotter. Genom att utnyttja tre halvt fallfärdiga reklamskyltar längs en övergiven landsväg utanför stan, lyckas hon meddela ett budskap som sätter press på poliskåren och retar upp stora delar av stadens invånare.

Omdöme: Detta är en de bästa filmerna 2018. En ruggigt bra story, makalösa skådespelare och karaktärer som aldrig känns stereotypa. Dessutom varvas vacker musik komponerad av Carter Burwell med noggrant utvalda countrylåtar som passar perfekt.

Vad tycker du om filmerna som är med och tävlar på årets Oscarsgala? Dela gärna med dig av dina åsikter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL