Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Obehagligt obekvämt på film

Obehagligt obekvämt på film

Sebastian Håkansson | Lista
21 juli 2015
Sebastian Håkansson | Lista
21 juli 2015

Sakerna som får dig att skruva på dig där du sitter.

Ibland kan det bli riktigt obehagligt obekvämt på film. Så där jobbigt att man nästan bara vill titta bort. Filmtopp.se har listat några minnesvärda "obehag" från filmens värld.

Obehagligt obekvämt på film
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

***Varning för spoilers***

Ett obehagligt framträdande – Mad Men (2007-2015)

Obehagligt obekvämt på film
Foto: AMC

På Donald Drapers (Jon Hamm) 40-årsdag ordnar hans fru, Megan (Jessica Parè), en ordentlig överraskningsfest i deras lägenhet. Som om det inte vore nog med överraskningar framför Megan ett musiknummer.

Stämningen som utbryter i rummet smittar verkligen av sig på tittaren och för mig är det här en briljant scen med ett krystande och obehagligt obekvämt ögonblick.

 En fruktansvärt obehaglig sång – Snygg, Sexig och singel (2001) 

Obehagligt obekvämt på film
Foto: Columbia TriStar Films AB

En genomusel komedi som jag inte kan glömma. En av många anledningar till det är sången som framförs om mannens könsorgan. Den tillhör en av filmhistoriens mest obehagliga ögonblick för att den är så skrämmande dålig.

Ett obehagligt ledmotiv – Game of Thrones (2011-)

Obehagligt obekvämt på film
Foto: HBO

Ja, TV-serien Game of Thrones hyllas av nästan allt och alla. Men seriens ledmotiv tål att bli kritiserat. Själva melodin är det inget fel på, men det är ju ett obehagligt långt ledmotiv. Låten tar ju aldrig slut! I nästa två minuter får den hålla på innan avsnitten väl börjar.

På en säsong med tio avsnitt blir det 20 minuters lyssnade på ledmotivet. Eftersom det hittills gjorts fem säsonger har de riktigt trogna tittarna lyssnat i närmare 100 minuter… Grattis!

En obehagligt skrämmande karaktär – Fanny och Alexander (1982)

Obehagligt obekvämt på film
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Annie Wilkies, Tengil, Harry Powel, Hannibal Lecter, alla framstår de som små gulliga lammungar i jämförelse med biskopen (Jan Malmsjö) i Ingmar Bergmans Fanny och Alexsander. Vem minns inte citat som:

– 15 rapp. Varken mer eller mindre.

Jan Malmsjös tolkning av biskopen är otroligt bra och han är verkligen obehaglig.

Den obehagligaste måltiden på film – Hannibal (2001)

Obehagligt obekvämt på film
Foto: United Pictures AB

Scenen när Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) matar polismannen Paul Krendler (Ray Liotta) med sin egna hjärna, fräst i vitlök och oliver, är obehagligt fascinerande att genomlida.

– It tastes good.

En obehaglig smärtpunkt – Återträffen (2013)

Obehagligt obekvämt på film
Foto: Triart Film AB

Anna Odells långfilmsdebut "Återträffen", om hur en skolklass samlas för en återträff 20 år efter att de slutat nian, är lysande obehagligt obekväm. Med en blandning av spelfilm och dokumentärfilm skapar Odell en smärtpunkt som inte är lätt att skaka av sig. Alla kan känna igen sig i något i handlingen i Återträffen.

En obehaglig barnvakt – Glasblåsarns Barn (1998)

Obehagligt obekvämt på film
Foto: Sonet Film AB

Barnvakten i "Glasblåsarns barn" kan vara filmhistoriens obehagligaste barnvakt. Jag tänker fortfarande på henne varje gång jag äter ärtsoppa.

För fler intervjuer, recensioner och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.