Nya bra serier för 2018 – här är tipsen du behöver

Nya bra serier för 2018 – här är tipsen du behöver

Uppdaterad 24 februari 2020 kl. 13:09 | Publicerad 11 december 2017 kl. 20:29

Serietips! Vilken av dessa serier ser du fram emot?

I dag listat vi nya bra serier för 2018. Här en lista med tolv stycken TV-serier att hålla lite extra utkik efter under året som kommer.

Tom Clancy's Jack Ryan

nya serier 2018
Foto: Amazon Prime Video

Tom Clancys böcker om Jack Ryan har filmatiserats fem gånger med fyra olika skådespelare i rollen som Jack själv. De är Alec Baldwin, Harrison Ford (två gånger), Ben Affleck och senast Chris Pine. I den kommande TV-serien, som fått namnet Tom Clancy's Jack Ryan, ser vi istället John Krasinski i titelrollen. "Jim i The Office?" frågar ni. Ja, jag hade reagerat precis likadant om det inte var så att jag sett honom spänna musklerna i den något underskattade Michael Bay-filmen 13 Hours som kom 2016. Jag tror med andra ord Krasinski har allt som krävs för att axla den här rollen.

Den nya serien produceras av Amazon och skildrar Jack Ryans första tid som CIA-analytiker. För manusarbetet står de två meriterade författarna Carlton Cuse och Graham Roland, som båda bland annat skrivit manus till Lost. En annan rolig detalj är att norrmannen Morten Tydlum (Huvudjägarna, The Imitation Game) regisserar de två första avsnitten.

Castle Rock

många bra serier 2018
Foto: Hulu

Castle Rock är en påhittad stad där flera av Stephen Kings romaner och noveller utspelar sig. I den kommande TV-serien med samma namn blandas komponenter och karaktärer ur Kings berättelser i ett potpurri av skräck. I rollistan hittar vi en del skådespelare som medverkat i tidigare Stephen King-adaptioner. Bland annat Sissy Spacek som gjorde den ikoniska titelrollen i Carrie och Bill Skarsgård med sin bejublade insats som den onde clownen Pennywise i den senaste filmatiseringen av Det. I Castle Rock verkar de dock spela helt andra karaktärer. Bill till exempel spelar fånge på Shawshank-fängelset, känt från Nyckeln till frihet.

Stephen King-adaptioner på film och TV har verkligen visat sig vara "hit or miss" genom åren, men det är ändå något med Castle Rock som känns lovande. Speciellt efter trailern släpptes och vi hoppas serier kommer vara bra!

Altered Carbon – en ny serie med Joel Kinnaman

bra serier 2018
Foto: Netflix

När man läser beskrivningen av handlingen i Altered Carbon så påminner det ganska mycket om något annat. En framtidsvision där huvudkaraktären, spelad av Joel Kinnaman, är en polis med ett inplanterat medvetande från en annan person från ett "off world prison". Jag syftar naturligtvis på Blade Runner och när trailern till serien släpptes nyligen blev likheterna än mer tydliga. Men, likheterna till trots så är faktiskt Altered Carbon baserad på en populär roman med samma namn, skriven av Richard K. Morgen. Om den i sin tur är inspirerad av Blade Runner låter jag vara osagt, men vad jag kan säga är att den belönats med det så kallade "Philip K. Dick Award", så får ni dra era egna slutsatser av det.

Hur som helst så ser det rörliga material vi fått se hittills väldigt påkostat och snyggt ut. Att serien har Netflix i ryggen känns också som en trygghet då de oftast levererar högkvalitativa grejer. Vi hoppas denna kommer vara bra av alla de nya serier som kommer på Netflix 2018.

Det enda orosmolnet är att Altered Carbon inte har tillräckligt bra material i grunden och istället bara blir en blek Blade Runner-kopia, men det återstår att se helt enkelt.

Här kan du läsa mer om vad som kommer på Netflix 2018, det är webbsajten Cinemabled som står bakom listan.

Sharp Objects

Amy Adams i Sharp Objects som kommer till HBO under 2018
Foto: HBO

En av förra årets klart bästa serier var Big Little Lies där alla avsnitt regisserades av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild). Nästa år är han tillbaka i TV-världen som regissör till samtliga avsnitt av en ny serie vid namn Sharp Objects. Den baseras på en bok av Gillian Flynn som även skrivit förlagan till Gone Girl. Med andra ord går det bevisligen göra bra grejer på hennes material, speciellt om rätt regissör är knuten till projektet och jag tror definitivt att så är fallet med Jean-Marc Vallée.

Amy Adams spelar här en reporter i den nya serier, som återvänder till sin gamla hemstad för att skriva om ett våldsamt mord. I serien florerar även en yngre version av hennes karaktär spelad av Sophia Lillis känd som Beverly Marsh i Det. Lite lustigt med tanke på att Amy Adams är med på ett flertal listor över önskade kandidater att spela just Beverly i uppföljaren.

Producerad av HBO, regisserad av Jean-Marc Vallée och den fantastiska Amy Adams i huvudrollen. Sharp Objects kan inte bli något annat än en succé.

The Ballad of Buster Scruggs (antalogifilm)

James Franco i The Ballad of Buster Scruggs som kommer till Netflix under 2018
Foto: Netflix

Kan något med titeln The Ballad of Buster Scruggs komma någon annan stans ifrån än bröderna Coens hjärna? Jag tror inte det, så är åtminstone fallet denna gång. Miniserien som produceras av Netflix är i antalogiformat där sex olika berättelser skildras i lika många avsnitt, alla regisserade av Ethan och Joel Coen. Berättelserna utspelar sig i westernmiljö och med tanke på att Coen-bröderna har True Grit på sin meritlista så råder det inte direkt några tvivel på att de skulle klara av genren.

Titelkaraktären Buster Scruggs spelas av Tim Blake Nelson som tidigare jobbat ihop med bröderna Coen på O Brother, Where Art Thou? och i övriga roller ser vi bland annat James Franco iklädd en stilig mustasch som ni kan se ett exempel på här ovanför.

The Assassination of Gianni Versace (American Crime Story)

Är denna en av nya serier 2018 vi vill se?
The Assassination of Gianni Versace en nya serie egentligen? Foto: FX

The Assassination of Gianni Versace är egentligen säsong två av American Crime Story. Den får ändå vara med på listan över nya serier att se fram emot under 2018 eftersom det är en antalogiserie där säsongerna är helt fristående. Förra säsongen var en skildring av rättegången mot O.J. Simpson medan denna tar upp mordet på modemogulen Gianni Versace 1997. Gianni spelas av Edgar Ramírez och i rollen som hans syster och arvtagerska ser vi ingen mindre Penelope Cruz. I trailern får vi även se en glimt av Ricky Martin som verkar gå all in skådespelarmässigt i en av birollerna.

Serien, som baseras på boken med den något långa titeln "Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace and The Largest Failed Manhunt in U.S. History", har premiär på FX den 17 januari 2018.

Waco

Spana in den nya serien Waco
Foto: Paramount

Det finns få saker som är lika fascinerande, och skrämmande för den delen, som amerikanska sekter. Blandar man sedan in en belägring av FBI som varar i 50 dagar och som dessutom slutar minst sagt illa så har du nästa års miniserie Waco. Serien skildrar de verkliga händelserna som utspelade sig utanför Waco, Texas i februari 1993. Det som lockar mest med den här serien, förutom den fascinerande händelsen i sig är den imponerande rollistan med skådespelare som Taylor Kitsch, Andrea Riseborough, Michael Shannon, Shea Whigham och som grädden på moset, en rundlagd John Leguizamo.

Håll utkik efter den nya serien Waco under 2018!

Mosaic

Mosaic, snart i en app nära dig
Foto: HBO

Flera nya serier kommer på HBO under 2018.

I januari landar Steven Soderberghs nya serie Mosaic på HBO, men det är inte bara en TV-serie som alla andra. Serien har redan släppts i en gratisapp (på amerikanska iTunes) där du som tittare själv kan göra interaktiva val. Handlingen är redan utstakad så den kan du inte påverka, däremot blir din upplevelse av handlingen helt annorlunda beroende på vilken karaktär du väljer att se den genom. På det här sättet ger Soderbergh en illusion av att det är tittaren som styr trots att det är han som drar i trådarna.

Steven Soderbergh regisserar seriens alla sex avsnitt, plus övrigt material som finns tillgängligt i appen, och i rollerna ser vi bland annat Garrett Hedlund och Sharon Stone.

Watchmen

Rorcshach i serieromanen Watchmen
Foto: DC Comics

Sista TV-serien på denna lista är måhända en önskedröm från min sida då den bara är i uppstartsfasen än så länge. Chansen är därför inte jättestor att den hinner ha premiär under 2018, men den får vara med ändå. Man får väl drömma?

Alan Moore och Dave Gibbons hyllade serieroman har adapterats en gång tidigare i form av en långfilm i Zach Snyders regi. Faktum är att det från början var tänkt att Snyder skulle styra skutan även denna gång, vilket hade varit ett tråkigt val. Visst, han gjorde ett fantastiskt jobb när han förde Moore och Gibbons verk till vita duken, men det känns ju lite gjort om man säger så. Men, nu blev det ju inte så. Istället är det Damon Lindelof (Lost, The Leftovers) som tagit sig an projektet under HBO:s flagg, vilket känns väldigt lovande. För det första så är HBO något av en kvalitetsstämpel i mina ögon då antalet misslyckanden från detta TV-bolag helt enkelt är väldigt lätträknade. För det andra, Damon Lindelof, mannen bakom tre näst intill felfria säsonger av The Leftovers och naturligtvis sex säsonger av Lost, även om den serien var lite mer ojämn i mina ögon.

Det ska bli intressant att se om Lindelof adapterar serieromanen Watchmen rakt av, som Zach Snyder mer eller mindre gjorde, eller om han väljer att expandera universumet. Det finns ju faktiskt en hel del nytt material att bygga vidare på. I vilket fall som helst ska det bli mycket spännande att följa processen och sedan se slutresultatet av detta spännande projekt.

Cloak and Dagger

Aubrey Joseph och Olivia Holt i "Marvel's Cloak and Dagger"
Foto: Netflix

Det senaste tillskottet i Marvels växande skara TV-serier är Cloak and Dagger. Tyrone Johnson och Tandy Bowen är två ungdomar från helt olika bakgrunder som finner varandra genom sina superkrafter. Tillsammans bildar de den brottsbekämpande duon Cloak and Dagger.

Serien utspelar sig i Marvels cinematiska universum, vilket innebär att det finns möjligheten att serien kan komma att interagera med andra superhjältar på ett liknande sätt som Jessica Jones och Daredevil gjort. Svaret får vi i juni då serien har premiär på Netflix.

The Innocents

En kvinna håller upp en glasbit framför sitt ansikte och hennes ögon syns tydligt, allt annat är suddigt.
Foto: Netflix
De två brittiska tonåringarna June och Harry lämnar sitt hem och påbörjar ett nytt liv tillsammans. Ett problem uppstår när June upptäcker att hon är en shapeshifter, vilket innebär att hon kan anta formen av andra människor. Serien handlar om hennes kamp att komma underfund med sin nyupptäckta förmåga.
 
I rollen som ond vetenskapsman ser vi Guy Pierce som gärna vill lägga vantarna på på June för att studera hennes förmåga.
 
The Innocents har jämförts med både Twilight och En amerikansk varulv i London. Huruvida det är lika cheesy som den förstnämnda får vi svar på när serien har premiär 24 augusti på Netflix.

Maniac

Jonah Hill och Emma Stone i Maniac
Foto: Netflix
Om du undrar vad Cary Fukunaga har sysslat med sen första säsongen av True Detective så är svaret Maniac. Det här är en remake av en norsk serie med samma namn som inte gjorde så mycket väsen av sig på norska TV 2. Trots det fångande den Netflix blickfång och senare i år är det premiär för dramakomedin med Jonah Hill och Emma Stone i huvudrollerna.
 
Maniac utspelar sig på en psykklinik där två av patienterna föreställer sig ett liv bortom sjukhuset där de båda har spektakulära äventyr. Serien är regisserad av Cary Fukunaga och kommer ha en mörk underton av komik trots att den handlar om mentala sjukdomar och liknande.

Än så länge har serien inget premiärdatum men någon gång senare i är den utlovad.

Det är nog flera av dem som kan ta en plats på vår lista över de bästa serierna 2018.

Nu återstår bara en väntan på att alla ovanstående serier ska släppas. För att stilla ert begär fram tills dess kan ni ju alltid ta er an någon av 2017 års bäst TV-serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL