Nya bra miniserier att streama – Filmtopp tipsar!

Nya bra miniserier att streama – Filmtopp tipsar!

Eric Diedrichs
18 november 2023 kl. 18:11

Lägg inte år av ditt liv på att få en berättelse avslutad

TV-serier släpps på löpande band, men ibland är man inte sugen på att introducera en ny långkörare i sitt liv. Därför tipsar vi om nya bra miniserier att streama.

En miniserie definieras av att den endast ska rulla i en säsong, därefter är det tack och hej. I streamingeran har vi dock sett flera regelbrott mot denna, till synes, mycket enkla regel, som The White Lotus och Big Little Lies. Med det sagt kan vi inte garantera att samtliga nedanstående tips kommer att förbli miniserier i framtiden – även om sannolikheten är låg. För fler tips, se vår sammanställning med årets bästa serier.

Börje - The Journey of a Legend
Hedda Stiernstedt och Valter Skarsgård i "Börje – The Journey of a Legend". Foto: Viaplay

Börje – The Journey of a Legend

Filmtopp-betyg: 5 av 5

Sportikonen Börje Salmings liv har blivit en lyckad miniserie på Viaplay. Det är väldigt välgjort och en påminnelse om hur ambitiös och spännande streamingtjänsten faktiskt kan vara. Med Hedda Stiernstedt och Valter Skarsgård på rollistan är detta ett måste.

Här streamar du: Börje – The Journey of a Legend

A Murder at the End of the World
Emma Corrin i den nya miniserien "A Murder at the End of the World". Foto: Disney+

A Murder at the End of the World

Filmtopp-betyg: 4 av 5
IMDb-betyg:
7,7 av 10

Om det är något som verkligen har blivit hett de senaste åren så är det mystiska deckarhistorier. Glöm Knives Out och Pokerface A Murder at the End of the World är i särklass bäst i genren. Här följer vi en ung hacker (Emma Corrin) som, tillsammans med åtta andra, blir bjuden till en avlägsen retreat hos en excentrisk miljardär. Ett mord sker – tänk snabbt!

Här streamar du: A Murder at the End of the World

Ljuset vi inte ser
Mark Ruffalo är lysande i "Ljuset vi inte ser". Foto: Netflix

Ljuset vi inte ser

Filmtopp-betyg: 4 av 5
IMDb-betyg:
7,6 av 10

Från ingenstans blev vi bortskämda med en ny bra miniserie på Netflix. Baserad på Anthony Doerrs Pulitzerbelönade roman tar Ljuset vi inte ser avstamp i ett krigshärjat Europa där en blind fransyska korsar vägar med en ung, tysk soldat. Missa inte!

Här streamar du: Ljuset vi inte ser

Lessons in Chemistry
Brie Larson har huvudrollen i "Lessons in Chemistry". Foto: Apple TV+

Lessons in Chemistry

Filmtopp-betyg: 4 av 5
IMDb-betyg:
8,2 av 10

Den hårdnackat rationella kemisten Elizabeth Zott (Brie Larson) vägrar gifta sig, skaffa barn eller ens delta i skönhetstävlingen hennes arbetsplats anordnar. Nej, hon vill viga sitt liv åt biokemisk forskning och därför går på tvärsan mot allt vad 50-talets kvinnoroll bjuder. Sen råkar hon göra allt hon vägrar, och möter konsekvenserna med stekpannan i högsta hugg.

Här streamar du: Lessons in Chemistry

Ahsoka
Ahsoka är den bästa Star Wars-serien och en av årets bästa nya miniserier. Foto: Disney+

Ahsoka

Filmtopp-betyg: 5 av 5
IMDb-betyg:
7,6 av 10

Ahsoka Tano (Rosario Dawson) är karaktären som ursprungligen presenterades som Anakin Skywalkers padawan i The Clone Wars. Nu har hon fått en alldeles egen serie som lyckas med det de andra Star Wars-serierna inte klarat av – att känns som ett klassiskt Star Wars-äventyr, men i ny tappning.

Här streamar du: Ahsoka

A Small Light
Foto: Disney+

A Small Light

Filmtopp-betyg: 4 av 5
IMDb-betyg:
8,4 av 10

Baserad på Anne Franks berömda dagbok kommer här en lysande miniserie som skildrar händelserna när familjen Frank var undangömda från nazisterna – men med fokus på Miep Gies (Bel Powley), kvinnan som gömde dem. Man får se hur hennes liv såg ut i början på 1930-talet, när ingen ännu trodde att nazisterna skulle ta sig in i Holland, och hur allting förändrades 1940 när Amsterdam intogs.

Här streamar du: A Small Light

The Crowded Room
Tom Holland och Emma Laird i "The Crowded Room". Foto: Apple TV+

The Crowded Room

Filmtopp-betyg: 4 av 5
IMDb-betyg:
7,6 av 10

Med Tom Holland och Amanda Seyfried i huvudrollerna får vi följa med på en berättelse inspirerad av den verkliga historien Billy Milligan, känd för att ha begått flera allvarliga brott under 1970-talet med dissociativ identitetsstörning – det vill säga att han uppvisade multipla personligheter. Ett mörkt brottsdrama där Holland är så långt ifrån rollen som Spindelmannen som bara möjligt.

Här streamar du: The Crowded Room

The Beatles – Get Back
The Beatles gör sin sista konsert. Foto: Disney+

The Beatles: Get Back

Filmtopp-betyg: 5 av 5
IMDb-betyg:
9,0 av 10

Efter att ha fått tillgång till över 60 timmars filmmaterial och 150 timmar ljudband har Peter Jackson snickrat ihop en helt otrolig miniserie som skildrar The Beatles arbete med albumet Let it Be. I tre magiska avsnitt får vi en intim inblick i när ett ikoniskt band börjar splittras. Dessutom får vi ta del av hela deras legendariska avskedsspelning. Allt är dessutom fantastiskt restaurerat.

Här streamar du: The Beatles: Get Back

Vi hoppas att vår lista med nya bra miniserier räddar din filmkväll! Har du några fler tips, kontakta gärna oss!

NÄSTA ARTIKEL