Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nostalgivågen tar över TV-världen: Vilka har du saknat mest?

Nostalgivågen tar över TV-världen: Vilka har du saknat mest?

Jonatan Blomberg | Lista
05 juni 2016
Jonatan Blomberg | Lista
05 juni 2016

Som Arnold skulle ha sagt: "I'll be back."

Gamla filmer och TV-serier med en särskilt nostalgisk målgrupp har visat sig vara lite av ett ekonomiskt succérecept på sistone. Med filmer som Mad Max Fury Road, Star Wars: The Force Awakens och Jurassic World från förra året, så är det inte särskilt överraskande att även TV-världen vill prova på nostalgilyckan.

Twin Peaks
Foto: Showtime

Nedan har jag sammanställt ett gäng TV-serier som alla är baserade på tidigare kända verk inom film och TV och som samtliga har (ny)premiär under perioden 2016/2017. Frågan är nu hur många av dem som faktiskt lyckas producera något bra?

Listan är sorterad i bokstavsordning för enkelhetens skull.

24: Legacy

Baserad på: 24 (2001-2010)

Beräknad release: 5 februari 2017

Distributör: FOX

Originalserien 24 med Jack Bauer (Kiefer Sutherland) ägde TV-världen under 00-talet med sitt realtidsberättande (hmm, ja så när som på reklampauserna ni vet..). Vi fick en ny säsong härom året med originalcasten, men här är det helt nytt och fräscht - så när som på realtids-berättarstilen.

Emerald City

Baserad på: The Wizard of Oz (1939)

Beräknad release: Hösten 2016

Distributör: NBC

En modern tappning av den klassiska filmen The Wizard of Oz från 1939 dyker upp här under hösten som TV-serie. Om det inte vore för faktumet att Vincent D'Onofrio (Kingpin i Daredevil) ska göra rollen som trollkarlen, så hade min pepp inför denna serie varit väldigt låg. Nu är den åtminstone värd en titt!

MacGyver

Baserad på: MacGyver (1985-1992)

Beräknad release: Hösten 2016

Distributör: CBS

Kultserien MacGyver med Richard Dean Anderson som Angus MacGyver från 1985 andades det Gunde Svanianska "ingenting är omöjligt"-mottot där ett gem och en näsduk är allt du behöver för att ta dig ur den värsta av knipor. Nu görs TV-serien om i modern tid med en yngre, men fortsatt uppfinningsrik MacGyver i spetsen.

Prison Break

Baserad på: Prison Break (2005-2009)

Beräknad release: Tidigt under 2017

Distributör: FOX

Den nya säsongen av Prison Break är i nuläget en så kallad "event series", alltså endast en säsong med en början och ett slut. Om det blir en succé känns det däremot glasklart att det blir fler säsonger alternativt en spinoff-serie av någon karaktär. Tanken är att serien ska ta vid ett par år efter den sista säsongen... utan att avslöja för mycket finns det en hel del att förklara kring hur hela originalcasten har kunnat skrivas in i den nya säsongen.  

Lethal Weapon

Baserad på: Lethal Weapon (1987)

Beräknad release:

Distributör: FOX

Mel Gibson och Danny Glover stod för skådespelarinsatserna i de underhållande Lethal Weapon-filmerna under slutet av 80- och början av 90-talet. Nyinspelningen, som utspelar sig i modern tid, har samma upplägg med en äldre polis som har behov av en stressfri miljö och paras ihop med den mest stress-framkallande kollegan i hela Nordamerika.

Taken

Baserad på: Taken (2008)

Beräknad release: 2017

Distributör: NBC

Filmserien med "a very particular set of skills" blir nu TV-serie. Taken kommer att agera prequel till den första filmen från 2008. I rollen som den unga Bryan Mills har vi nu istället Clive Standen mest känd för sin roll i TV-serien Vikings. 

The Exorcist

Baserad på: The Exorcist (1973)

Beräknad release: Hösten 2016

Distributör: FOX

Om sanningen ska fram så påstår TV-serien att den är baserad på boken The Exorcist från 1971, men så var även filmen från 1973 där vår egna Max von Sydow stoltserade i rollen som fader Merrin. Hur som helst ska demoner tvingas ut ur diverse människokroppar - återigen.

Training Day

Baserad på: Training Day (2001)

Beräknad release: Hösten 2016

Distributör: CBS

Originalet var bra nog att ge Denzel Washington en Oscarsstatyett för bästa manliga huvudroll och en nominering för bästa manliga biroll till Ethan Hawke. Vad jag har förstått kommer TV-serien inte vara direkt knuten till filmen på något sätt - däremot är upplägget det samma.

Twin Peaks

Baserad på: Twin Peaks (1990-1991)

Beräknad release: 2017

Distributör: Showtime

David Lynch-dags med en tredje säsong av kultserien Twin Peaks. På Twitter, den tredje oktober 2014, meddelade regissören att "that gum you like will come back in style!" – en direkt referens till TV-serien från 90-talets första år och startskottet på vår pepp inför den nya säsongen.

Det var allt för tillfället...

Vilka är du mest peppade på? Finns det någon annan film eller TV-serie som bara MÅSTE göras om i en nytappning? Hör av dig!

NÄSTA ARTIKEL