Nu på bio

Det senaste på biofronten!

6 saker du vill veta om "Making a Murderer"

6 saker du vill veta om "Making a Murderer"

  • Netflix
Jonatan Blomberg | Lista
15 januari 2016
Jonatan Blomberg | Lista
15 januari 2016

Visste du det här om "Making a Murderer"?

Vad har President Obama och Morgan Freeman för koppling till dokumentärserien Making A Murderer? Läs vidare så kommer kopplingen inom kort kännas självklar!

Making a Murderer
Foto: Netflix

Nästa vecka har det gått en månad sedan "Making a Murderer" slog ned som en tidig julklapp från Netflixtomten – mitt under pågående förberedelser och stress inför jul och nyårshelgerna. En dokumentärserie i tio delar med samtliga avsnitt, i sann Netflix-anda, redo samtidigt. Jultomten fick vänta, men det gjorde inget – för käre Santa Claus satt säkerligen också bänkad framför sin Netflixskärm och skrev upp namn efter namn på sin naughty-list.

Miljontals människor världen över har sett dokumentärserien och äcklats av de (vad det verkar – solklara) rättsövergrepp som dokumenterats i avsnitt efter avsnitt. Steven Avery och hans brorson Brendan Dassey bodde, vid tiden av Teresa Halbachs mord, grannar runt den bilskrot som Avery-familjen tillsammans äger. Men riktade polisen verkligen lagens långa arm åt rätt håll - eller har något gått fruktansvärt fel?

Steven Avery och Brendan Dasseys osannolika livsöden har satt Manitowoc County (och dess polis) på världskartan – på gott och ont. Vi på Filmtopp.se har givetvis följt utvecklingen och presenterar idag en lista på efterspelet och de ”6 saker du vill veta om Making a Murderer”!

1. President Obama tvingades in i fallet

President Obama har under sin tid i Vita Huset arbetat för att tvätta rent rättsväsendets rykte och beviljat 184 reducerade straff samt 66 fulla benådningar, vilket är mer än vad de fem senaste Presidenterna beviljat tillsammans.

I USA kan vem som helst skriva en petition till Vita Huset för att få ett svar från den sittande Presidenten, givet att minst 100 000 personer skriver under och lämnar sitt stöd till petitionen. En petition angående President Obamas möjlighet att benåda Steven Avery och Brendan Dassey skickades in några enstaka dagar efter seriens premiär.

Nästan 130 000 personer visade snabbt sitt stöd och skrev under petitionen, vilket krävde ett officiellt uttalande från Vita Huset och President Obama. För några dagar sedan kom de med sitt svar: Tyvärr har de inte mandat att göra något eftersom varken Steven Avery eller Brendan Dassey har dömts för ett federalt brott, vilket innebär att det enbart är guvernören i Wisconsin som kan bevilja en benådning. Problemet är att den nuvarande guvernören har som princip att inte benåda någon.

2. Juryn vågade inte frikänna

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Kort efter att dokumentärserien gjordes tillgänglig för allmän beskådan kontaktades skaparna av serien av en jurymedlem från Steven Averys rättegång.

Enligt denna jurymedlem, som fortsatt önskar vara anonym, trodde hen att Steven Avery var oskyldig, men vågade inte rösta fram en friande dom av rädsla för sin egen säkerhet. Hen var övertygad om att polisen hade planterat bevis och var rädd att de skulle sätta dit hen för något, längre fram, som straff – om de inte fick som de ville.

En jurymedlem var dessutom pappa till en av Manitowocpoliserna.

3. Sexsymbolen: Dean Strang

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Varje historia har en hjälte och om vi någonsin får en film om händelserna, kommer rollen som Dean Strang att bli en av de mest eftersökta. Dean har efter serien fått ett enormt stöd och en status som sexsymbol i sociala medier.

Han fortsätter dock att på sitt lugna manér tona ned uppståndelsen och rikta fokus dit den bör riktas – mot det rättsväsende som misslyckats med sitt uppdrag att skipa rättvisa.

Se en av många Dean Strang intervjuer nedan och döm själva:

4. Och han älskade dem alla

Vad har då Morgan Freeman med Making a Murderer att göra undrar ni nu kanske? Brendan Dassey beskriver, under sina förhör, hur mordet ska ha gått till i Steven Averys sovrum. När han sedan tar tillbaka sitt erkännande och ska förklara hur han kom på detaljerna, är hans svar lika kortfattat och enkelt som alla andra svar han ger.

”Jag läste det i en bok.”

Boken var Kiss The Girls (1995) skriven av James Patterson och beskriver mycket riktigt flera av de detaljer som Brendan Dassey nämner under sina förhör. Några år senare (1997) släpptes en film med samma namn – regisserad av Gary Fleder med Morgan Freeman i huvudrollen. Den svenska titeln är Och han älskade dem alla och det går för närvarande att köpa blueray-versionen av filmen för ynka 59kr hos vissa återförsäljare.

5. Förhören: Brendan Dassey

På tal om Brendan Dasseys förhör. Om du har några timmar till övers finns nu möjligheten att se samtliga av de videoinspelade förhören – på Youtube.

6. Lär känna Manitowoc Police

Slutligen. Vill du också lära dig av de bästa? Är polisyrket något för dig? Är du ledig varje tisdagskväll mellan den första mars och tredje maj i år?

Då har du kanske chansen att få ta del av det tio veckor långa träningsprogrammet med The Manitowoc Police Department Citizens Academy! Du hittar ansökningsformuläret på Manitowoc Countys officiella hemsida. Om du har några ytterligare frågor om hur du kan bli en del av tisdagsgruppen så kan Sergeant Bruce Jacobs hjälpa till att svara på dem (kontaktinformation i formuläret).

Det verkar däremot som att du är tvungen att flytta dit för att få delta, men det är det kanske värt?

Visste du att...

"Making a Murderer" tog plats nummer två på min lista över de 30 bästa TV-serierna från 2015 - om du är nyfiken på de andra placeringarna hittar du listan HÄR!