Nu på bio

Det senaste på biofronten!

10 udda och bra filmer på Netflix

10 udda och bra filmer på Netflix

  • Netflix
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
03 april 2018
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
03 april 2018

Filmtopp hjälper dig navigera myllret av filmer.

Vid en första anblick kan Netflix utbud förefalla uddlöst och mainstreamorienterat. Filmtopp har granskat streamingjättens utbud och lyfter fram 10 filmer som bryter mönstret. Här kommer en handfull udda pärlor du borde se.

Lockbetet (Cruising, 1980)

Al Pacino på en undergroundklubb i Cruising.
Al Pacino i Cruising. Foto: Netflix.

Regi: William Friedkin

Med: Al Pacino, Karen Allen, Richard Cox, Joe Spinell m.fl.

Genre: Thriller

I denna omdiskuterade polisthriller infiltrerar Al Pacino New Yorks gayklubbar på jakt efter en seriemördare som mördar homosexuella män. Att hitta gärningsmannen visar sig vara en svår process och inte blir det lättare av att dubbelspelet sliter på protagonistens psykiska hälsa. William Friedkins mörka mordgåta är en ohämmad resa längs i bakgatornas dekadens. Ett perfekt val för dig som vill se en av de mer obskyra "Hollywoodfilmerna".

Farligt begär (Dangerous Liaisons, 1988)

Glenn Close och John Malkovich i Farligt Begär.
Glenn Close och John Malkovich i Farligt Begär. Foto: Netflix.

Regi: Stephen Frears,

Med: Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Uma Thurman, Keanu Reeves m.fl.

Genre: Drama, komedi

Farligt begär är något så ovanligt som en Oscarsnominerad, välskriven och smart komedi om sex och begär i 1700-talets franska elit. Här får casanovan Vicomte de Valmont (John Malkovich) i uppdrag av sin älskarinna (Glenn Close) att förföra en ung hovdam (Uma Thurman). Uppdraget är för lätt och han tar istället sikte på svårflirtade och gifta madam de Tourvel (Michelle Pfeiffer). Filmen fick 1999 en utmärkt remake, En djävulsk romans, med Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar och Reese Witherspoon i huvudrollerna.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Kate Winslet och Jim Carrey i Eternal Sunshine of the Spotless mind.
Kate Winslet och Jim Carrey i Eternal Sunshine of the Spotless mind. Foto: Sandrew.

Regi: Michael Gondry

Med: Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood, Mark Ruffalo m.fl.

Genre: Drama, Sci-fi

Eternal Sunshine of the Spotless Mind är en udda djupdykningen i minnets värld. Efter att ett par har gjort slut (Jim Carrey & Kate Winslet), genomgår Clementine en procedur som raderar alla minnen av Joel. När han genomgår samma behandling inser han vad som fick dem att falla för varandra från början. Detta är ett annorlunda och hemsökande drama om de bittra minnenas ljuvhet.

Transamerica (2005)

Felicity Huffman och Kevin Zegers i Transamerica.
Felicity Huffman och Kevin Zegers i Transamerica. Foto: Netflix.

Regi: Duncan Tucker

Med: Felicity Huffman, Kevin Zegers m.fl.

Genre: Drama, Komedi

Precis innan transsexuelle Bree (Felicity Huffman) ska genomföra sin efterlängtade könskorrigering och fullborda sin förvandling från man till kvinna får hon veta att hon har en kriminell son, Toby (Kevin Zegers), som har rymt hemifrån och hamnat i häkte i New York. Bree bestämmer sig för att resa dit, betala hans borgenssumma och lära känna honom lite.

Paprika (2006)

En massa animerade karaktärer i en biosalong.
Ur Paprika av Satoshi Kon. Foto: Sony Pictures.

Regi: Satoshi Kon

Med: Megumi Hayashibara, Kôichi Yamadera m.fl.

Genre: Äventyr

 

Nobelpristagaren Richard Feynman ska ha sagt följande: ”If you think you understand quantum mechanics, you don’t understand quantum mechanics”. Byt ut ordet quantum mechanics mot Paprika så får du ett ganska rättvist mått på vad det här är för en slags film. Drömmar i drömmar, twister i twister och färgsprakande parader med grodor och trummor väntar den som vågar sig på denna animefilm om vad som händer efter att en maskin, som låter folk spela in och därefter titta på sina drömmar, blir stulen.

Sound of Noise (2010)

Maskerade trumslagare står med en metronom framsträckt mot kameran.
Trummisligan i Sound of Noise. Foto: Nordisk Film.

Regi: Ola Simonsson & Johannes Stjärne Nilsson

Med: Bengt Braskered, Sanna Persson, Magnus Börjeson m.fl.

Genre: Komedi

Sound of Noise är en hyllad svensk komedi, som märkligt nog tycks ha gjort större avtryck utomlands än i vårt avlånga land. Den flippade humorn och den galna storyn för tankarna till Smala Sussie. Här är det också en kupp som ska ske. Ett gäng trumslagare bestämmer sig för att framföra en handfull symfonier ingen kommer att glömma. De ska spela på människor, elnät, bankvalv och annat galenskap. Deras vansinniga upptåg blir värre när den tondöve polisen Amadeus Warnebring är dem i hälarna.

It Follows (2014)

En tjej sitter skräckslagen i en stol.
Foto: Maika Monroe i It Follows. Foto: Nonstop Entertainment.

Regi: David Robert Mitchell

Med: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi m.fl.

Genre: Skräck

It Follows är en riktig pärla till unik skräckfilm. Här är det ett okänt väsen som terroriserar ett gäng skolungdomar. Tunga synthar står för stämningen och med duktiga skådespelare och skicklig regi fungerar konceptet utmärkt. Att väsendet sprids via sex är givetvis en metafor för könssjukdomar, något som också gör filmen ännu mer udda.

Under the Shadow (2016)

Karaktärerna i filmen ser skräckslagna ut.
Narges Rashidi i Under the Shadow. Foto: Netflix.

Regi: Babak Anvari

Med: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi m.fl.

Genre: Skräck

Med sin långfilmsdebut Under the Shadow bjuder den iranska regissören Babak Anvari på en nyanserad skräckfilm där verklighetsburen skräck – i form av krigsterror, skuldkänslor  och religion– blandas med ett barns mardrömmar om övernaturliga varelser. En unik och mycket obehaglig film.

Creep 2 (2017)

Mark Duplass i Creep 2.
Mark Duplass i Creep 2. Foto: Netflix.

Regi: Patrick Brice

Med: Desiree Akhavan, Mark Duplass, Karen Soni m.fl.

Genre: Skräck

Creep 2 är något så udda som en skräckfilmsuppföljare bättre än originalet. Mark Duplass galne och vänskapssökande psykopat, som kan beskrivas som en uppvriden Cable Guy, har här lockats till sig en ny filmare att dokumentera sina upptåg. Denna gången får historien ett större djup och konceptet tas till nya höjder.

Super Dark Times (2017)

Två ungdomar cyklar längs en väg.
Foto: Netflix.

Regi: Kevin Phillips

Med: Owen Campbell, Charlie Tahan, Elizabeth Capuccino m.fl.

Genre: Thriller

Super Dark Times tar ett kliv från den rådande åttiotalsnostalgin och klampar rakt ner i nittiotalet. Leken blir till allvar när en olycka drabbar ett grabbgäng, vars sammanhållning nu spricker i sömmarna. Här finns flera nya ansikten som mycket väl kan få en framgångsrik skådespelarkarriär. Super Dark Times är visuellt framträdande och bjuder på en hel del spänning och tonårsgrubblerier. En välpolerad långfilmsdebut av fotografen Kevin Phillips.

Har du någon udda film på Netflix som du vill tipsa om? Kommentera gärna och dela med dig.

NÄSTA ARTIKEL