Mors dag-filmer – 11 filmer som hyllar mammor

Mors dag-filmer – 11 filmer som hyllar mammor

Filmtopp
26 maj 2024 kl. 09:58

Sevärda filmer med starka mammor

Det är mors dag och vill du visa din älskade mamma uppskattning på ett unikt sätt kan vi rekommendera ett filmmarathon – förslagsvis med några av dessa 11 filmer som på ett eller annat sätt hyllar mammor.

Alla kan vi förstå att rollen som mamma ofta är otacksam och slitsam, och denna kamp är något som flera gånger har skildrats på film. Med tanke på att det nu är mors dag har vi knåpat ihop en lista med filmer som på ett eller annat sätt hyllar våra mammor.

Det är filmer där vi får sympatisera med mammor, där vi får se dem motstå osannolikt svåra prövningar, där karaktärernas relationer till sina mammor är nyckeln till allt, eller där mammor bara tillåts vara mänskliga. Det är filmer där mammor på ett eller annat sätt framställs som starka.

11 filmer som hyllar mammor – mors dag-special

Everything Everywhere all at once
Foto: A24

Everything Everywhere All at Once (2022)

En utmattad kinesisk-amerikansk kvinna sveps med i ett galet äventyr där hon är den enda som kan rädda världen genom att utforska andra världar och genom de liv som hon hade kunnat leva.

Bad Moms
Foto: STX Entertainment

Bad Moms (2016)

Liksom många andra mammor tar Amy hand om alla utom sig själv. Hennes liv rullar till synes på perfekt – allt hon tar sig an verkar hon göra med lätthet. Men strax under ytan är Amy på bristningsgränsen – överarbetad, överpresterande och utmattad av alla krav. Less på allt får Amy kontakt med två andra mammor i samma situation. Tillsammans bestämmer de sig för att lämna sina inrutade liv för att leva livet, något som inte ses av blida ögon av klicken av perfekta mammor.

Modig
Foto: Disney

Modig (2012)

Ett kargt och sägenomspunnet Skottland. Den vilda och bångstyriga Merida skulle, trots att hon är dotter till kungligheter, föredra att bli känd för att hon är en skicklig bågskytt. Efter en uppgörelse med sin mor tvingas Merida att göra ett dumdristigt val, som utsätter hennes fars kungadöme för fara och sätter hennes mors liv på spel.

Lady Bird
Foto: Universal Pictures

Lady Bird (2017)

Christine MacPherson är en sjuttonårig high school-tjej som helst går under namnet "Lady Bird". Året är 2002, vilket är hennes sista på en katolsk skola i Sacramento. Hon är fast besluten om att flytta till östkusten trots att hennes mamma är tydlig med att hon måste söka till skolor i Kalifornien.

Birdbox
Foto: Netflix

Bird Box (2018)

När en mystisk kraft börjar utrota världens befolkning är det bara en sak som är säker: du dör om du får syn på den. När Malorie ställs inför det okända hittar hon kärlek, hopp och en ny början – men snart faller allt isär. Hon tvingas fly med sina två barn nerför en förrädisk flod som leder till den enda plats där trygghet finns.

Freaky Friday
Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Freaky Friday (2003)

Den stressade mamman Tess Coleman och hennes tonårsdotter Anna tycker olika om allt – kläder, frisyrer och killar. För att inte tala om Annas rockdrömmar och Tess nye man, som hon tänker gifta sig med. Några dagar innan bröllopet ryker Tess och Anna ihop på en kinakrog. För att sluta gräla bjuds de på varsin kinesisk lyckokaka. Nästa morgon har mamma och dotter på något mystiskt sätt bytt kroppar med varandra.

Room
Foto: Elevation Pictures 

Room (2015)

För Jack är det trånga rummet hela hans värld, det är där han är född och uppvuxen. För hans mor är det ett fängelse där Old Nick har hållit henne inlåst i sju år. När Jack fyller fem år börjar hon utarbeta en djärv flyktplan som hänger på hennes unge sons mod, såväl som en hel del tur.

Juno
Foto: Fox Searchlight Pictures

Juno (2007)

Juno MacGuff är en cool och självsäker tonåring som får en nio månaders utflykt i vuxenlivet när hon blir oplanerat gravid – och bestämmer sig för att leta rätt på de perfekta adoptivföräldrarna till sitt kommande barn. Med hjälp av sin charmigt blyge pojkvän, sin stöttande pappa och rejäla styvmamma hittar Juno så småningom ett välbärgat par som längtar efter att få adoptera sitt första barn

Three Billboards
Foto: Fox Searchlight Pictures

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Frustrerad över den lokala polisens brist på framsteg i att hitta hennes dotters mördare, tar Mildred Hayes saken i egna händer. Hon ställer stadens högt aktade polischef mot väggen på ett kontroversiellt sätt, genom att sätta upp stora reklamskyltar med ett budskap direkt riktade mot honom. Det blir en kamp mellan Mildred och den lokala polisen i Ebbing.

The Farewell
Foto: A24

The Farewell (2019)

Billi blir hemkallad från New York till släkten i Changchun. Fastän de vet att familjens matriark, farmor Nai Nai, bara har veckor kvar att leva, har de bestämt att inte låta Nai Nai själv få veta att hon är sjuk. Ett bröllop används som förevändning för att familjen ändå ska kunna samlas och ta farväl.

Philomena
Foto: 20th Century Fox

Philomena (2013)

En kvinna ger sig ut för att försöka finna sin vuxne son, som togs ifrån henne flera decennier tidigare när hon levde i ett kloster.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL