Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Morden i Midsomer säsong 23 – Detta vet vi!

Morden i Midsomer och andra brittiska deckare att streama i sommar

Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 juni 2023

Sätt igång deckarsemestern med Morden i Midsomer

Finns det något bättre än att titta på en spännande, brittisk deckare när solen har gått ner eller sommarregnet smattrar mot fönsterna? Ytterst tveksamt. Håller du med har vi samlat ett och annat tips på brittiska deckare att streama i sommar – med klassiska "Morden i Midsomer" som utgångspunkt.

Morden i Midsomer och andra brittiska deckare att streama i sommar

Morden i Midsomer
Foto: SVT.

Morden i Midsomer (1997-)

I rollerna: Neil Dudgeon, Nick Hendrix, Fiona Dolman m.fl.

Den klassiska brittiska långköraren Morden i Midsomer utspelas på den engelska landsbygden i det olycksdrabbade grevskapet Midsomer. Seriens popularitet är fortfarande hög runt om i världen inte minst bland svenska folket. Skådespelarna har berättat hur de blir överväldigade när de kommer till Norden på grund av hur hängivna fansen är här.

Varje sommar brukar SVT sända serien efter Allsång på Skansen, så serien är lika given på sommar som jordgubbar och midsommar. Det verkar inte finnas något slut på hur många som kan mördas i det brittiska samhället Midsomer, gärna med absurda mordvapen som gigantiska ostar eller elstötar i baken. 

Här streamar du: Morden i Midsomer (1997-)

Mord i paradiset
Foto: C More.

Mord i paradiset (2011-)

I rollerna: Ben Miller, Kris Marshall m.fl.

För den som vill slippa se det brittiska dystra vädret i Midsomer så är Mord i paradiset en soligare historia, som tar dig till den tropiska ön Saint Marie.

Däremot är paradiset tveksamt med tanke på alla mord och brott som begås på den karibiska ön där olika brittiska kommissarier ständigt avlöser varandra. Den ena polisen är klantigare än den andra vilket gör serien något mindre deppig och något mer humoristisk än många deckarserier även om det finns en släng humor i allvarligare deckare också.

Här streamar du: Mord i paradiset (2011– )

Grantchester
Foto: C More.

Grantchester (2014-)

I rollerna: James Norton, Robson Green, Tom Brittney m.fl.

Grantchester handlar om den nedstämda prästen Sidney Chambers som löser mord och andra brott med kommissarien Geordie Keating på 50-talet. Han har också extrem olycka med kvinnor och är inte direkt den mest traditionella prästen man kan tänka sig, eftersom han dricker en hel del och lyckas nästan alltid hamna i någon form av slagsmål.

Hittills finns det fem säsonger att streama, bl.a. på C More, där de två senaste har varit med Sidneys efterträdare Will Davenport. Han är också en otraditionell präst som börjar lösa brott och bekantar sig med Sidneys vänner den blyga Leonard Finch och Mrs Maguire. 

Här streamar du: Grantchester (2014-)

Lewis
Foto: C More.

Kommissarie Lewis (2006-2015)

I rollerna: Kevin Whatley, Laurence Fox m.fl.

Lewis är en annan klassisk brittisk deckarserie där kommissarie Lewis och hans kollega James Hathaway löser tuffa brott som begås bland Oxfords akademiker som döljer mer hemligheter än vad ytan avslöjar.

Ett par av de brott som Lewis och Hathaway har behövt lösa är mord under teaterföreställningar, identifiering av förstörda kroppar och mystiska explosioner. Kevin Whatley som kommissarie Lewis har faktiskt löst brott i Oxford enda sedan han var en ung kollega till Morse i Kommissarie Morse som började 1987 och pågick i åtta säsonger. Även obducenten Laura Hobson som spelas av Clare Holman var med i Morse.

Här streamar du: Kommissarie Lewis (2006-2015)

Fader Brown
Foto: BritBox

Fader Brown (2013-)

I rollerna: Mark Williams, Sorcha Cusack m.fl.

Father Brown är en annan präst som löser brott på den engelska landsbygden, men till skillnad från i tidigare nämnda Grantchester så är inte poliserna Mallory och hans företrädare Sullivan och Valentine särskilt glada för prästens hjälp. De blir oftast ganska irriterade över att den nyfikna prästen alltid är på plats före dem och lyckas lösa brotten åt dem med hjälp av sina vänner Mrs. McCarthy, Lady Felicia, Sid Carter och Bunty.

Father Brown har pågått i åtta säsonger och prästen Brown har haft mycket att göra. Allt från att försöka förhindra den återkommande tjuven Flambeus framfart till att nästan bli mördad själv ett par gånger.

Här streamar du: Fader Brown (2013-)

Shakespeare o Hathaway

Privatdetektiverna Shakespeare och Hathaway (2018-)

I rollerna: Mark Benton, Jo Joyner m.fl.

Lu Shakespeare och Frank Hathaway är två privatdetektiver som försöker lösa brott åt folk som söker efter privatdetektiver som kan undersöka mystiska saker i en liten teaterstad i England.

Lu och Frank är varandras raka motsatser, han är något av en sur ensamvarg som inte alls bryr sig om utseendet, medan hon är en utåtriktad före detta frisör vilket bidrar till en hel del humor. Första säsongen känns nästan lite som en parodi som driver med klassiska kriminalstereotyper, men under säsongernas gång så blir Shakespeare och Hathaway bättre privatdetektiver. De har även hjälpredan Sebastian som alltid blir tillägnad undercover roller som innebär att han måste klä ut sig i löjliga utstyrslar.

Här streamar du: Privatdetektiverna Shakespeare och Hathaway (2018-)

Broadchurch på Netflix
Foto: Netflix.

Broadchurch (2013 - 2017)

Bland de bästa av brittiska kriminalserier hittar vi Broadchurch. Den utspelar sig i en liten kuststad i sydvästra England. En dag hittas plötsligt en liten pojke död på stranden och kriminalkommissarien Alec Hardy (David Tennant) kallas in för att leda utredningen tillsammans med den lokala polisen Ellie Miller, spelad av Olivia Colman.

Serien har flera stora namn i casten, inte minst Jodie Whittaker, David Bradley och Charlotte Rampling.

Här streamar du: Broadchurch (2013 - 2017)

Sherlock
Foto: BBC

Sherlock (2010 - 2017)

Många står enade om att Sherlock är en av de bästa brittiska kriminalserierna. Den här moderniserade tagningen på mästerdetektiven utspelar sig under 2000-talet. Sherlock är skapad av Mark Gatiss och Steven Moffat och i titelrollen ser vi Benedict Cumberbatch. Som Watson ser vi en annan filmstjärna – Martin Freeman.

Här streamar du: Sherlock (2010 - 2017)

Få saker kan skapa samma härliga sommarkänsla som att mystitta på en deckare om kvällarna, och bevisligen finns det en hel del att välja bland – från "Morden i Midsomer" till "Sherlock" och allt där emellan.

NÄSTA ARTIKEL