10 minnesvärda karaktärer vid namn "Frank"

10 minnesvärda karaktärer vid namn "Frank"

Uppdaterad 19 februari 2020 kl. 09:52 | Publicerad 23 september 2016 kl. 18:00

Frank är namnet för karaktärerna som sticker ut!

Härom vecka slog det mig att många av mina favoritkaraktärer heter Frank. Inte för att de har särskilt många positiva sidor utan snarare tvärtom. Om du lever i ett film eller tv universum och heter Frank/Francis eller Franky, så löper det en stor risk att du är alkoholist, psykopat eller bara ligger på helt fel sida om lagen.

10. Frank Darbo 

super
Foto: IFC Films

Från: Super (2010)

Spelad av: Rainn Wilson

Med alla superhjältar som porträtteras i filmer är det bara en som har en ölmage. I James Gunns mörka komedi bestämmer sig Frank efter att hans fru lämnat honom för att bli en riktigt superhjälte under namnet Crimson Bolt. Till hjälp har han en skiftnyckel och sin sidekick "Boltie".

9. Frank Abagnale Jr. 

catch-me-if-you-can
Foto: DreamWorks

Från: Catch Me If You Can (2002)

Spelad av: Leonardo DiCaprio

Catch Me If You Can baseras på historien om Frank Abagnale, som lyckades jobba som pilot, advokat och läkare innan att han fyllt 25. Inte på grund av hårt studerande och arbete, nej Abagnale var en av vår tids största svindlare. Med otrolig charm och intelligens lyckas han gång på gång lura alla i sin närhet. En av DiCaprios helt klart bästa roller.

LÄS OCKSÅ: 7 sevärda flygplans-filmer

8. Frank(y) "Four Fingers"

snatch-2000-00-05-06
Foto: Columbia Pictures

Från: Snatch (2000)

Spelad av: Benicio del Toro

Trots att han bara är med några minuter i en film fylld av färgstarka karaktärer lyckas ändå Franky "Four Fingers" sätta ett stort avtryck på historien. Så stort avtryck att jag var tvungen att ha med honom på listan trots att han inte ens heter Frank. Det lilla vi vet om Franky är att han är en bankrånare med smak för hasardspel och fina kostymer. Hans smeknamn har han troligtvis fått efter att en lånehaj huggit av han ett av fingrarna.

7. Frank 

arts_filmreview
Foto: Magnolia Pictures

Från: Frank (2014)

Spelad av: Michael Fassbender

Det är en tunn linje mellan genialitet och galenskap. Denna Frank ligger någonstans där mittemellan, men lutar kanske liter mer åt det sistnämnda. Som ledare för det psykedeliska rockbandet The Sonorprfbs är han lätt att känna igen då han aldrig tar av sig sin stora pappersmask. Med hundra procent motivation till att göra bra musik är sociala relationer något som Frank prioriterat i andra hand.

6. Frank Reynolds

reynolds
Foto: FX

Från: It's Always Sunny in Philadelphia (2005-)

Spelad av: Danny DeVito

Frank Reynolds är den där konstiga gubben som hänger efter ditt gäng trots att han är 30 år äldre. En frånskild mångmiljonär som bor i en smutsig etta med sin bästis/kanske son. Han gillar öl, rysk roulette och denim jeans. Han har också hunnit spela skurk i två inofficiella Dödligt vapen-uppföljare.

LÄS MER: 5 Originella komediserier

5. Frank T.J. Mackie

tj
Foto: New Line Cinema

 Från: Magnolia (1999)

Spelad av: Tom Cruise

Med dagens feministiska våg så är kanske denna karaktär mer relevant än någonsin. Frank T.J. Mackie ger verkligen sexismen ett ansikte. Lämnad av sin pappa i ung ålder endast med en döende mamma som anhörig växte Frank upp med en aningen vriden världsbild. Nu föreläser han för men hur man lättast ”tämjer” kvinnan. En totalt avskyvärd karaktär skickligt spelat av Tom Cruise. Extra plus för frisyren och skinnvästen

4. Frank Gallagher

william-h-macy-loves-shameless-role-as-broken-dad-ny-daily-223020
Foto: Showtime

Från: Shameless U.S (2011-)

Spelad av: William H. Macy

Alkoholisten Frank Gallagher förkroppsligar vad en mänsklig parasit är. Som arbetslös fembarnspappa är hans enda mål i livet att ständigt vara full. Trots att Frank hamnar i mer och mer absurda situationer för varje säsong, så känns alltid karaktären verklig. "This is a new low even for you Frank" sägs i var och vartannat avsnitt av de resterande karaktärerna. Intressant med Frank är att jag som tittare, likt hans familj, ständigt förlåter honom för hans horribla aktioner.

LÄS OCKSÅ: Bästa TV-serierna 2016

3. Frank Castle/The Punisher

Marvel's Daredevil
Foto: Netflix

Från: Daredevil (2015-)

Spelad av: Jon Bernthal

Många har försökt sig på att tolka den ikoniska antihjälten men få har lyckats så bra som Jon Bernthal. I andra säsongen av Daredevil får vi bekanta oss med den före detta krigshjälten, som inte tror på det amerikanska fängelsesystemet.  Efter att hans familj tragiskt dödats är Castle på jakt efter hämnd. Castle är verkligen Yin till Daredevils Yang och i många fall delar jag som tittare Catles mer cyniska syn på samhället.

2. Frank Underwood

underwood
Foto: Netflix

Från: House of Cards

Spelad av: Kevin Spacey

Frank Underwood är politikern du inte vill ha som fiende. Han är inte rädd för att för att få sina händer smutsiga (eller blodiga) i sin jakt på en bättre maktposition. Han fångar tittarna genom att bryta fjärde väggen och prata rakt in i kameran. Han väljer sina ord väl och har en otrolig närvaro. Spacey var född till att spela denna roll.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte visste om House of Cards

1. Frank the Rabbit

frank-the-rabbit-unplated-mask
Foto: Pandora Cinema

Från: Donnie Darko

Spelad av: James Duvall

En man iförd kanindräkt som väcker dig mitt i natten för att berätta om när världen går under. Vad mer behöver jag egentligen säga? Möjligtvis att han kan veta en hel del om maskhål och tidsresor. Än idag får jag total gåshud och en kall kår när jag hör Frank the Rabbits röst. Jag kommer aldrig glömma första gången jag såg filmen och hur rädslan för karaktären växlade till en sympati desto mer man fick se av hans historia. För mig är Frank the Rabbit en av de mest intressanta karaktärer som någonsin gestaltats på den vita duken.

Vilken är din favorit-Frank?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL