Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Grinchen

8 skådisar som måste gestalta jultomten

Fredrik Edström | Lista
26 december 2021
Fredrik Edström | Lista
26 december 2021

Mina drömmars tomtar

Julhelgen närmar sig med stormsteg och jag har passat på att skriva en egen önskelista för i år. Idag listar jag mina drömtomtar.

Stilla natt, heliga natt, nu är det dags – december är här! Snökaos har lamslagit södra Sverige i väntan på jultomtens årliga entré och i vanlig ordning lär konsumtionshets, frosseri och kärlek vara ledstjärnorna i vårt högtidliga firande.

Julen betyder även julfilmer. Stämningshöjande favoriter som traditionsenligt vaggar in oss in i den perfekta känslan. Filmvärlden kryllar av mysiga julrullar där renar, paket och inte minst tomten välsignar våra tv-skärmar. Tomten ja, denna skäggiga figur, har gestaltats på film i åratal, och idag vill jag fokusera lite extra på just honom. Undertecknad saknar några skådisar som bör ges chansen att iklä sig den röda luvan och svarta bältet och detta måste vi givetvis råda bot på: detta är min önskelista över skådespelare som måste få gestalta tomten!  

Samuel L. Jackson – "Merry motherfucking X-mas!"

Samuel L jackson
Foto: Disney.

Jag vet, Jackson är nästan "low hanging fruit" men erkänn att du också vill se en superkaxig tomte signerad kungen av munläder. I år skiter tomten fullständigt i alla snälla barn, nu är det styggisarna som ska smiskas upp i brygga hela vägen till nordpolen. Merry motherfucking X-mas! 

Seth Rogen – haschtomten med den suspekta säcken

"American Pickle". Foto: HBO Max.
Foto: HBO Max.

Allas vår haschtomte hade kunnat bjuda på en alldeles ljuvlig stoner-farbror som kokar tomtegröt på plattan och bakar suspekta muffins i ugnen. Rogens skrockande, hostande tomte bäddar för en härligt fjantig och barnförbjuden julfilm där tomtenissarna får kämpa mot hallucinationer och oemotståndliga sug efter grillchips. Sign me up!

Octavia Spencer – urmoderlig jultomte

"Ma". Foto: Universal Pictures.
Foto: Universal Pictures.

Octavia Spencer har något heligt och urmoderligt vilande över hela sin uppenbarelse. Jag kan verkligen föreställa mig en härligt sentimental julfilm med Spencer bak på släden i en fantastiskt pathos-laddad tomte. Inte ett öga torrt när Spencer drar på sig lösskägget!

Nicholas Cage – en urladdning som hörs ända ner i skorstenen

"Pig". Foto: NonStop Entertainment.
Foto: NonStop Entertainment.

Nicholas Cage och tomten. Smaka på den kombinationen och njut av det ursinne som utspelas i din fantasi. Nicholas Cage uppskruvad till max iklädd en ordentlig fat-suit och glitter i håret - det är så nära cinematisk nirvana det överhuvudtaget går att komma.

Tommy Wiseau – "You´re tearing me apart, Santa"

The room
Foto: Chloe Productions.

Den svarthåriga kult-ikonen bakom The Room, Tommy Wiseau, borde givetvis ges chansen att sätta sig bakom renarna. Wiseaus enastående platta skådespel vore en fröjd att bevittna och vips skulle en helt ny kultklassiker födas signerad kungen av kultklassiker.

Sylvester Stallone - Santa Balboa

Stallone
Foto: MGM.

Vem har inte föreställt sig tomten som en plastikopererad italienare med talfel? Stallone som tomten är en given succé! Givetvis kräver jag ett träningsmontage där tomten bänkpressar Rudolf med en arm och frossar i proteinförstärkt tomtegröt till tonerna av Survivors "The Eye of the Reindeer". 

Arnold Schwarzenegger - "if it bleeds, we can decorate it"

Arnold Predator
Foto: 20th Century Fox.

Ge mig en throwback till 80-talets självmedvetna actiondängor alá Commando med en jultomte som pensionerat sig i en stuga på amerikanska landsbygden. Givetvis dras han motvilligt in i tomteverkstaden igen när hans dotter blir kidnappad. Lösensumman: 50 välfyllda julstrumpor. Gissa om Arnold kommer att gå lös. Utrustad till tänderna med smällkarameller och knäckkamoflerade trampminor krossar Arnold skallar ändå in i mellandagarna. 

Christian Bale – methodacting gone santa

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Fördelen med Bale som julens skäggiga huvudperson är att produktionen inte tvingas investera i någon fat-suit. Bale kommer, som vi alla vet, gå upp samtliga nödvändiga kilon och förmodligen hitta något vis att åldras i ultra-fart för att matcha tomtens daterade kroppshydda. Allt för rollen är method-skådisens melodi och givetvis kommer inte jultomten att vara något undantag. Föreställ dig själv Bale väsa "HO HO HO" i sin ytterst irriterande bat-voice och vi är hemma!

NÄSTA ARTIKEL