Mest minnesvärda tomtarna på film

Mest minnesvärda tomtarna på film

Oskar Pettersson
23 december 2021 kl. 18:12

Här är sju rödluvor värda att minnas

Med bara timmar kvar till julafton tycker Filmtopps Oskar Pettersson det är hög tid att dela med sig av sina personliga favoriter av filmiska jultomtar.

Den 24:e ligger nu bara timmar bort och med den kommer säkerligen frågan som barn runt hela jorden knappt kan bärga sig för att lista ut svaret till; Vem ska klä ut sig till tomte?

Svåra att anlita till det privata julfirandet visserligen, men här kommer sju kandidater som alla visat sig vara framgångsrika när det kommer till att porträttera julens största glädjespridare på film.

Billy Bob Thornton - Bad Santa (2004)

Billy Bob Thornton i "Bad Santa". Foto: Scanbox Sweden AB.
Foto: Scanbox Sweden AB.

Det visar sig att även tomten kan vara en etiskt tvivelaktig suput med halvdan hygien. Billy Bob Thornton bevisade just detta på övertygande vis i denna oväntade julhit från 2004 där han spelar en kriminell galleriatomte. I filmen börjar hans stelfrusna hjärta så sakteliga värmas upp när en mobbad kvartersunge nästlar sig in i hans vardag – och således hans hjärta.

Kurt Russell – The Christmas Chronicles (2018)

Kurt Russell som tomten
Foto: Netflix.

Efter att Kurt Russell visade upp en oerhört imponerande ansiktsbehåring i The Hateful Eight kändes det bara som en tidsfråga innan frågan kom hans väg gällande att spela en annan, mer välkänd skäggfager figur. Den chansen kom tre år senare när han åtog sig rollen som julens allsmäktiga fader i denna Netflixproduktion.

Russell spelar här Sankt Nikolaus som en saxofonlirande och solglasbärande filur full av överraskningar – med andra ord precis som man tänkte sig att Kurt Russell skulle vara som tomte.

Peeter Jakobi – Rare Exports (2010)

Peter Jakobi
Peeter Jakobi i "Rare Exports". Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB.

Lämna det till våra hårdnackade grannar i öst att göra allas vår gladlynta mysgubbe med rosiga kinder till en högtidlig demonfigur med hämndbegär. I Rare Exports upptäcks vad som åtminstone tros vara jultomtens grav långt i en avlägsen finsk gruvby – och om vi lärt oss något av att kolla film är det att det aldrig är bra att gräva upp gravar av mytologiska figurer.

Denna skruvade och fantasirika kultfilm är perfekt för den som inte känner för att se Elf eller Ensam Hemma för femtielfte gången denna jul.

Tim Allen – Nu är det jul igen (1994)

Tim Allen
Foto: Buena Vista International AB.

Kanske den kändaste filmtomten av dem alla? Tim Allen var stor på 90-talet. Så pass stor att han fick rollen som denna motvilliga tomtefar i Nu är det jul igen. Trots den fantastiskt fantasilösa svenska titelöversättningen gick filmen så pass bra att två uppföljare gjordes, men som det så ofta gör i filmvärlden anses den första filmen vara den bästa i filmserien.

Tom Hanks – Polarexpressen (2004)

Tom Hanks gör rösten till den här tomten
Tom Hanks ger sin röst till jultomten i "Polarexpressen". Foto: Warner Bros. Sweden AB.

Han för med sig glädje till familjer runt hela jorden, han kommer med gåvor varje år och barn älskar honom. Men nog om Tom Hanks. Hollywoods största mysfarbror känns som klippt och skuren för att spela rollen som världens största glädjespridare och 2004 ringde Robert Zemeckis och bad honom göra just detta.

Nog för att Hanks framträdande som tomte endast är animerat och relativt kort i denna påkostade julfilm, men hans värmande röst räcker gott och väl för att fånga julandan vi alla så febrilt vill komma åt.

Mel Gibson – Fatman (2020)

Mel Gibson
Foto: Nordisk Film.

”Varför skulle INTE Mel Gibson spela en beväpnad jultomte som blir attackerad av den amerikanska militären efter att en tolvårig pojke fått kol i sin julstrumpa? Ungefär där tog nog pitchmötet till Fatman slut om jag får gissa. Denna oortodoxa julfilm från fjol gick ganska mycket under radarn för många vid sin premiär. Rimligt visserligen, då den nödvändigtvis inte följer den beprövade mallen för vad som gör en framgångsrik julfilm men kanske är det just detta vissa behöver för att fräscha upp filmtablån denna jul.

Paul Giamatti – Fred Claus (2007)

Paul Giametti som Tomten!
Paul Giamatti och Vince Vaughn i "Fred Claus". Foto: Warner Bros. Sweden AB.

Undertecknad har en särskild mjuk punkt för denna gestaltning. Varför? Beats me. Allt jag vet att Paul Giamatti är perfekt som en överarbetad tomte med syskonproblem. Med farbroderlig värme och en sedvanlig julmustkagge förkroppsligar Giamatti allt vi vill att en jultomte ska vara i denna simpla men effektiva julfilm för hela familjen.

Vilken filmisk jultomte är din favorit?

Mer läsning

NÄSTA ARTIKEL