Mel Brooks 98 år – här är hans bästa filmer enligt IMDb

Mel Brooks 98 år – här är hans bästa filmer enligt IMDb

Eric Diedrichs
28 juni 2024 kl. 12:00

Låt oss hylla en av de stora giganterna

Med sina "Det våras för…"-filmer har Mel Brooks skrivit in sig i historien som en av tidernas mest framgångsrika komediregissörer. I dag fyller han 98 år, något vi på Filmtopp firar genom att lista hans filmer efter IMDb-betyg.

New York-regissören Mel Brooks är en av de största. Född 1926 fyller han i dag 98 år och av allt att döma är han pigg nog för att hänga kvar ett tag till. För tre år sedan släppte han självbiografin All About Me! och enligt IMDb har han två nya filmroller på gång. Otroligt.

Särskilt flitig som regissör har han egentligen aldrig varit. Sedan debuten Det våras för Hitler (1967) har det bara blivit tio ytterligare filmer, varav den senaste släpptes för 30 år sedan. Samtidigt är han en av två filmskapare som kan titulera sig som PEGOT-vinnare (de som har vunnit en Peabody, Emmy, Golden Globe, Oscar och en Tony). Den enda andra regissören som har lyckats med detta var Mike Nichols, som dog för tre år sedan, 83 år gammal.

Inte dåligt.

Som så många andra var jag tokig i hans filmer när jag var liten. I dag skulle jag nog inte skratta lika oreserverat åt "Pizza the Hut" i Mel Brooks Star Wars-parodi utan att skämmas, men vem vet? Däremot kan jag med säkerhet säga att jag fortfarande skrattar åt Det våras för Frankenstein, Det våras för Hitler och Det våras för galningarna.

När jag var 10 år skrev jag ett brev till Mel Brooks i hopp om att få en autograf. Redan dagen efter brevet lades på posten kollade jag brevlådan varje morgon och kväll för att se om jag fått svar. Det dröjde några veckor, kanske en månad eller två, men till låg där ett stort kuvert från andra sidan Atlanten, och i den min Mel Brooks-autograf. Lyckan varade väl i 10 minuter, tills pappa sa att den var tryckt och inte riktig. Något han också kunde bevisa genom att hålla det signerade fotot under en lampa och visa att tuschen inte var på ett separat lager.

Men, är inte en falsk Mel Brooks-autograf så mycket Mel Brooks det bara kan bli?

Genom att kolla på filmerna här nedan, tror jag minsann det.

Mel Brooks bästa filmer enligt IMDb

Mel Brooks "Dracula – Död men lycklig"
Leslie Nielsen som greve Dracula. Foto: Columbia Pictures

11. Dracula – död men lycklig (1995)

IMDb-betyg: 5,8/10
Filmtoppbetyg: 2 av 5

Fastighetsmäklaren Thomas säljer ett engelskt gods till en greve Dracula. Han hypnotiseras till att bli Draculas "slav" och följer denne på hans färd till England. Löst baserad på Bram Stokers klassiska roman.

Här kan du streama: Dracula – död men lycklig (1995)

Mel Brooks bästa filmer – Det våras för slummen
Mel Brooks i "Det våras för slummen". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

10. Det våras för slummen (1991)

IMDb-betyg: 5,9/10
Filmtoppbetyg: 2/5

Den girige miljonären Goddard Bolt planerar att bygga ett nytt kvarter i Los Angeles. Den lömske företagaren Vance Crasswell har liknande planer. De ingår ett vad: om Bolt lyckas överleva en månad i slummen utan pengar vinner han.

Här kan du streama: Det våras för slummen (1991)

Det våras för svärmor
Foto: UMC Pictures

9. Det våras för svärmor (1970)

IMDb-betyg: 6,4/10
Filmtoppbetyg: -/-

En utfattig rysk adelsman är på jakt efter den av tolv skingrade matsalsstolar som har juveler insydda i sitsen. Men han är inte den ende som letar efter stolen... Baserad på en berömd berömd roman av Ilja Ilf och Evgenij Petrov.

Här kan du streama: Det våras för svärmor (1970)

Det våras för galningarna
Mel Brooks skämtar friskt om Hitchcock i "Det våras för galningarna". Foto: 20th Century Fox

8. Det våras för galningarna (1977)

IMDb-betyg: 6,6/10
Filmtoppbetyg: 3 av 5 (stark)

Doktor Richard H. Thorndyke tar över som direktör på det Psykoneurotiska Institutet För De Mycket, Mycket Nervösa efter att den tidigare direktören avlidit under mystiska omständigheter. Märkliga saker sker och märkligare ska det bli! Vem kan han lita på? Är verkligen ALLA galna?! Fullproppat med Hitchcock-skämt är det också.

Här kan du streama: Det våras för galningarna (1977)

Robin Hood – karlar i trikåer
Cary Elwes som Robin Hood. Foto: 20th Century Fox

7. Robin Hood – karlar i trikåer (1993)

IMDb-betyg: 6,7/10
Filmtoppbetyg: 2 av 5

När Robin Hood (Cary Elwes) återvänder till den praktfulla Sherwoodskogen har landet förändrats medan han var borta. Hans slott har gått på exekutiv auktion och hunden har klokt nog sprungit bort. Hans trotjänare är dummare än någonsin och har dessutom blivit blind! Nu står allt klart för honom – han måste rädda landet från den korkade och onde Prins John och dennes ännu mer idiotiske hantlangare Sheriffen av Rottingham.

Här kan du streama: Robin Hood – karlar i trikåer (1993)

Det våras för stumfilmen
Foto: 20th Century Fox

6. Det våras för stumfilmen (1976)

IMDb-betyg: 6,7/10
Filmtoppbetyg: 3 av 5

Mel Brooks parodierar stumfilmen i denna stumfilm där regissören Mel Funn letar efter skådespelare för en stumfilm som han tänkt spela in. Allt är stumt! Allt är dumt!

Här kan du streama: Det våras för stumfilmen (1976)

Mel Brooks Det våras för välrdshistorien del 1
Foto: 20th Century Fox

5. Det våras för världshistorien del 1 (1981)

IMDb-betyg: 6,8/10
Filmtoppbetyg: -/-

Från mänsklighetens begynnelse till en avlägsen framtid följer vi människans evolution... eller avsaknad av. I Mel Brooks tumultartade version av världshistorien går ingen säker. Ingen mindre än Orson Welles agerar berättare.

Här kan du streama: Det våras för världshistorien del 1 (1981)

Mel Brooks "Det våras för rymden"
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

4. Det våras för rymden (1987)

IMDb-betyg: 7,1/10
Filmtoppbetyg: 3 av 5

Supertramsigt och underhållande när Brooks gör parodi på Star Wars (och några andra klassiker). Det våras för rymden blev verkligen ingen kritikerfavorit när det begav sig, men har med tidens gång fått sig en rätt stark kultstatus.

Här kan du streama:

Det våras för Hitler
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

3. Det våras för Hitler (1967)

IMDb-betyg: 7,5/10
Filmtoppbetyg: 4 av 5

En teaterproducent knäcker en plan för att håva in pengar genom att sätta upp historiens sämsta föreställning. Ingenting går som någon tänkt sig. Mel Brooks debutfilm gav honom Oscarn för Bästa originalmanus och Gene Wilder en nominering för Bästa manliga huvudroll. Det är också en underbart skön film, som än i dag lever vidare som Broadwaymusikal.

Här kan du streama: Det våras för Hitler (1967)

Det våras för sheriffen
Foto: Warner Bros.

2. Det våras för sheriffen (1974)

IMDb-betyg: 7,7/10
Filmtoppbetyg: 4 av 5

En ny järnväg planeras gå rakt igenom den sömniga lilla staden Rock Ridge, vilket innebär att marken kommer att bli värd en förmögenhet. En förmögenhet osympatiske Hedley Lamarr tänker lägga vantarna på genom att tillsätta en värdelös sheriff och låta vilda västerns vildaste gäng skrämma bort befolkningen. En av Mel Brooks stora klassiker. Här blandas det flitigt med trams och allvar. Nominerades till tre Oscars: Bästa kvinnliga biroll (Madeline Kahn), Bästa klippning och Bästa originalmusik.

Här kan du streama: Det våras för sheriffen (1974)

Mel Brooks bästa filmer – Det våras för Frankenstein
Gene Wilder och Peter Boyle i "Det våras för Frankenstein". Foto: 20th Century Fox

1. Det våras för Frankenstein (1974)

IMDb-betyg: 8,0/10
Filmtoppbetyg: 4 av 5 (stark)

Unge Dr. Frankenstein reser till sin farfars slott i Transylvanien och finner snart en steg-för-steg manual som förklarar hur man återupplivar en död människa. Assisterad av den puckelryggade Igor och den kurviga Inga skapar han ett monster som bara vill bli älskad. Oscarsnominerade i kategorierna Bästa manus efter förlaga och Bästa ljuddesign. Otroligt läcker komedi, som verkligen är filmade som de gamla 30-talsklassikerna. Mel Brooks var som allra bäst när han jobbade med Gene Wilder.

Här kan du streama: Det våras för Frankenstein (1974)

Stort grattis, Mel Brooks!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL