M. Night Shyamalan bästa filmer

M. Night Shyamalan bästa filmer

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 12:07 | Publicerad 23 januari 2017 kl. 14:01

Innan flopparna och comebacken hade Shyamalan en hel del vassa filmer på sitt CV.

M. Night Shyamalan har de senaste åren blivit häcklad för sin inblandning i misslyckade filmer som After Earth (2013), The Last Airbender (2010) och The Happening (2008), vilket har fått hans stjärnglans att dala. I ett försök till comeback har han återgått till genren som gjorde honom berömd, skräckfilmen. Återgången har visat sig vara ett bra recept för förnyad framgång. 2015 bjöd han på omtalade The Visit och nu är han bioaktuell med rosade Split.

Den här listan blandar gammalt med nytt och är mina personliga bild av Shyamalans filmer.

5. The Visit (2015)

the visit
Foto: Universal Pictures

Genre: Thriller/skräck

Skådespelare: Olivia DeJonge,  Ed Oxenbould, Deanna Dunagan, Peter McRobbie m.fl.

Handling: The Visit handlar om två tonårssyskon, Tyler och Becca, som för första gången ska besöka och träffa sin mormor och morfar, medan deras mamma åker på en veckas välbehövlig semester. Mammans relation med sina föräldrar är ansträngd och de har inte träffats på många år, något som dottern Becca hoppas kunna ändra på genom att göra en dokumentärfilm om sin morföräldrar. Det dröjer dock inte länge innan syskonen upptäcker skrämmande saker om sina tillfälliga vårdnadshavare, vilket gör deras vistelse till en ren mardröm.

LÄS MER: 5 Found Footage-filmer att se!

Motivation: The Visit är Shyamalans första "found footage-film", vilket innebär att den är filmad med handkamera likt Blair Witch Project eller Cloverfield. Det är ett filmgrepp som passar utmärkt i The Visit och förstärker känslan av skräck hos de två syskonen. Filmen går från krypande mystik till intensiv skräck med en och annan oväntad vändning vilket ytterligare förstärker upplevelsen. The Visit är Shyamalans första formbesked efter ett decennium av fiaskon. Väl värd att se.

4. Split (2017)

Genre: Thriller/Skräck
Skådespelare: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckler m.fl.

Handling: James McAvoy spelar Kevin Wendell Crumb, en man som lider av dissociativ identitetsstörning, vilket har lett till att han innehar 23 olika personligheter/identiteter. När en av dessa beslutar sig för att kidnappa tre unga tjejer och hålla dem i fångenskap påbörjas en intensiv kamp för frihet.

LÄS OCKSÅ: Recension Split

Motivation: Om The Visit var Shyamalans första formbesked efter en rad av misslyckanden är Split hans definitiva comeback. Den går i sann Shyamalan-anda framåt i lågt tempo, där vi som åskådare får mer information ju längre in i historien vi kommer. Det som skänker filmen ytterligare styrka är James McAvoys rollprestation. Han balanserar sina personligheter på ett utmärkt sätt med både fasa och humor. Även Anya Taylor-Joy gör en stark roll som en av de kidnappade tjejerna. Vad som främst utmärker filmen är dock dess avslutande scener.

Även om Split placeras på en nuvarande fjärdeplats är det inte otänkbart att den efter fler visningar kan klättra högre.

TOPP 3: M. Night Shyamalan bästa filmer

3. Signs (2002)

signs
Foto: Buena Vista International

Genre: Sci-Fi Thriller
Skådespelare: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Abigail Breslin m.fl.

Handling:  Den före detta pastorn Graham Hess har tappat sin tilltro till gud efter att hans fru förolyckats tragiskt av en berusad chaufför. En dag upptäcker Graham stora cirklar och mönster i sina majsfält, han avfärdar det först som ett busstreck av lokala ungdomar, men snart sprids nyheterna att samma sak har hänt samtidigt på olika platser runt om i världen. Tillsammans med sina två barn och sin bror försöker Graham begripa vad som händer och snart sätts hela familjens tro på spel.

Motivation: Signs är en film präglad av spänning och mystik i ett science-fiction fordral. Likt Shyamalans andra filmer är tempot långsamt och nya frågor väcks allt eftersom handlingen fortlöper. Det är en intressant användning av yttre hot för att berätta en djupare historia om människors tankar och beteende. Även skådespelarinsatserna är bra där framför allt Mel Gibson välspelad insats som filmens lågmälde huvudroll.

2. Unbreakable (2000)

unbreakable
Foto: Buena Vista International

Genre: Drama, Thriller
Skådespelare: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright, m.fl.

Handling: Unbreakable handlar om David Dunn (Bruce Willis), en ensam överlevare efter en tågolycka som tog över hundra människors liv. Mirakulöst, visar det sig, har han inte har en enda skråma efter kraschen, något som starkt väcker andras starka intresse för honom. David kommer snart i kontakt med serietidningsexperten Elijah Price (Samuel L. Jackson) som har en till synes långsökt teori om vad som har hänt.

Motivation: Unbreakable är M. Night Shyamalans andra succéfilm. Den berättar en djup historia med starka karaktärsskildringar och förnyar användningen av serietidningskonceptet. Filmen balanserar på en fin linje mellan det verkliga och det övernaturliga utan att det känns långsökt. Unbreakable är kanske Shyamalans långsammaste film och liknar mer en drama än en thriller, men låt inte tempot avskräcka dig. Filmen är otroligt välspelad och välgjord och likt många av regissörens andra filmer växer den sig starkare ju närmre finalen den kommer.

1. Sjätte Sinnet (1999)

Sjätte sinnet
Foto: SF Studios.

Genre: Thriller
Skådespelare: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Colette m.fl.

Handling: Bruce Willis spelar barnpsykologen Malcolm Crowe, som en kväll efter att ha blivit hedrad med ett pris för sitt arbete, får besök av sin före detta patient Vincent Grey. Vincent anklagar Malcolm för att ha svikit honom och situationen eskalerar när han plötsligt skjuter Malcolm och därefter tar sitt liv. Hösten därefter kommer Malcolm i kontakt med en ny patient, en 9-årig pojke som påstår att han ser spöken. Först avfärdas pojkens syner som hallucinationer, men likheterna mellan pojkens och Vincents situation gör att han åtar sig fallet i ett försök att sona hans tidigare misslyckande.

Motivation: Det är lätt att förstå varför Sjätte sinnet blev Shyamalans stora genombrott. Den har en engagerande och kuslig historia som kulminerar i en av filmhistoriens bästa twister. Med Sjätte sinnet lyckas Shyamalan förmedla en en känslostark upplevelse, som är lika delar nervkittlande thriller som karaktärsdrama. Denna mångfaldigt Oscarsnominerade film bör alla fans av genren se.

Har du någon annan favorit, som skulle platsa på listan md M. Night Shyamalan bästa filmer?

Rickard Axelsson

NÄSTA ARTIKEL