Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Parasite

Ljusglimtarna ur filmåret 2020

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
26 december 2020
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
26 december 2020

Pandemin har plågat oss alla, men allt är inte pina!

Nathalie påminner oss om att det även har varit mycket att fira trots omständigheterna.

Det är lätt att sjunka ner i ett mörkt hål när man tänker på hur filmåret 2020 har örfilat oss med den ena tragiska nyheten efter den andra. Filmer har skjutits upp, biograferna stäng ner och älskade skådespelare som Chadwick Boseman lämnat jordelivet alldeles för tidigt. Alla tråkiga nyheter kan göra det lätt att glömma alla vackra ögonblick filmindustrin faktiskt också haft i år. Nathalie är här för att påminna oss om att allt inte bara är nattsvart och har samlat några av alla solstrålar som trängt igenom de tjocka 2020-molnen.

En av huvudrollsinnehavarna i Parasit.
Foto: CJ Entertainment

1. Oscarsgalan 2020 bjöd på många härliga nyheter. Bland annat gjorde Scarlett Johansson historia genom att vara den första skådespelaren på tolv år att nomineras för två Oscars under en och samma gala. Som om inte det vore nog så var det första gången någonsin som en icke engelskspråkig film tog hem priset för årets bästa film! Guldstatyn flög hem till Sydkorea då filmen Parasit vann.

2. Inför den kommande Oscarsgalan 2021 nominerades svenska filmen Charter av samiska regissören Amanda Kernell.

3. Filmstaden har även talat om för Filmtopps charmiga redaktör, Eric Diedrichs, att de har sålt dubbelt så många biljetter till svenska filmer jämfört med föregående år. Det är alltså ett fantastiskt uppsving för svensk filmindustri, detta trots ansträngda tider för film överlag!

4. Som det pudrade sockret uppe på Filmstadens succé med biljettförsäljningen till svenska filmer så fyllde även företaget fantastiska etthundra år! Det blev väldigt många ljus att blåsa ut!

Anya Taylor-Joy i Queens Gambit
Foto: Netflix

5. Företaget Goliath Games rapporterade en ökad försäljning av sina schack-uppsättningar. Utöver det ökade schackintresset bland alla hemmasitter under pandemin, hjälpte Netflix storslagna serie The Queen's Gambit - om en ung, vass, kvinnlig schackspelare - till att väcka ett globalt schackintresse. Närmare bestämt ökade försäljningen med otroliga 1048 procent! Det har även rapporterats en kraftig ökning bland kvinnor som börjat spela schack online.

Ian McKellen som Gandalf
Foto: Warner Bros

6. Denna pandemi som lagt sig som ett tjockt mörker över filmindustrin kommer så småningom att besegras. Det stora steget dit är såklart ett vaccin, och en av de första som fått detta skydd är folkkäre Ian McKellen, mest känd som trollkarlen Gandalf i Sagan om ringen, som beskrev känslan av eufori efter att ha tagit sprutan. 

Filmtopp tackar filmåret 2020 för dessa fantastiska ljusglimtar och ser optimistiskt fram emot alla filmäventyr år 2021! Spana också in vår lista med årets bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL