Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Darkest Hour

Lista: Winston Churchill på vita duken

Oscar Vilhelmsson | Lista
03 september 2017
Oscar Vilhelmsson | Lista
03 september 2017

Den brittiske ledaren har varit i fokus i många filmer och tv-serier.

Winston Churchill är utan tvivel en av den moderna historians största ledare. Som premiärminister för Storbritannien under andra världskriget hade han en stor avgörande roll för landets överlevnad och krigets utgång...

Winston Churchill

Men hans politiska karriär inleddes dock långt tidigare och ända sedan år 1914 har han gestaltats på vita duken. I dagsläget har hans rollkaraktär spelats i totalt 208 olika produktioner, både filmer och TV-serier. Nedan listar vi ett urval av dem i kronologisk ordning.

På uppdrag i Moskva (1943)

På uppdrag i Moskva
Foto: Warner Bros.

Strax innan andra världskrigets utbrott skickar USA:s president, Franklin D. Roosevelt, en ambassadör till Ryssland i syfte att studera det Sovjetiska systemet. Men när han återvänder har han själv blivit en anhängare till Stalinismen.

Churchill spelas i den här produktionen av Dudley Field Malone. Han hade ingen egentlig karriär utan skildrade bara ledaren vid tre olika tillfällen. Förmodligen blev han rollsatt för sin likhet till utseendet. Filmen nominerades till en Oscar för Bästa svart-vita scenografi. 

Winston Churchill: The Wilderness Years (1981)

The Wilderness years
Foto: PBS

Winston Churchill: The Wilderness Years skildrar tiden mellan åren 1929, då den konservativa regeringen förlorade valet, till 1939 då Churchill blir vald premiärminister. Han har personligen beskrivit dessa som de svåraste åren i sitt liv.

I denna TV-produktion i åtta delar spelas rollen av Robert Hardy (även känd för att ha spelat Cornelius Fudge i de tidigare Harry Potter-filmerna).

The Gathering Storm (2002)

The Gathering Storm
Foto: HBO

Under 1930-talet följer vi Churchill utanför regeringen. Han anar tidigt vilka problem Hitlers nazistparti kan få för omvärlden och försöker upplysa resten av landet genom insändare till tidningen. Samtidigt följer vi kärlekshistorien mellan Winston och hans hustru Clementine.

Albert Finney spelar rollen i den här TV-filmen som belönades med två Golden Globes, varav den ena för Finneys insats. Serien utsågs även till Bästa TV-serie/TV-film.

Churchill: The Hollywood Years (2004)

The Hollywood years
Foto: Nordisk Film

En parodi på hög nivå. Den brittiska regeringen består av idioter och förrädare. Hitler flyttar in i Buckingham Palace och en amerikansk officer anklagar Churchill för att vara en skådespelare.

Christian Slater är han som gestaltar Churchill i den här komedin som mötts av blandad kritik.

Churchill – Ära och nederlag (2009)

Into the storm
Foto: HBO

En fortsättning på The Gathering Storm (2002). Här följer vi Churchills liv under andra världskriget, hur han enar de brittiska partierna, förhandlingarna med USA och hans stenhårda nolltolerans mot Tyskland. Vi får dessutom en inblick i karriären efter kriget då han förlorade valet och sin maktposition.

Här ser vi Brendan Gleeson i huvudrollen. Både han och TV-filmen nominerades till Golden Globes. Även Janet McTeers nominerades till Bästa kvinnliga biroll för sin insats som Winstons hustru Clementine.

The King's Speech (2010)

The King's Speech
Foto: Svensk Filmindustri

Kung George VI lider av talsvårigheter i form av stammande. Ihop om att kunna bli botad uppsöker han en talpedagog med en del kontroversiella metoder. När kungen väl tvingas tala inför folket finns landets höjdare vid hans sida, bland andra Winston Churchill.

Timothy Spall agerar rollen i det här flerfaldigt Oscarsbelönade dramat. Övriga roller spelas bland annat av Colin Firth, Helena Bonham Carter och Geoffrey Rush

Doctor Who (2005- )

Foto: BBC

Under fyra avsnitt möter tidsresenären Doctor Who den brittiska premiärministern, The Beast Below (2010), Victory of the Daleks (2010), The Pandoric Opens (2010), samt The Wedding of River Song (2011). Samtliga gånger spelas rollen av Ian McNeice.

Peaky Blinders (2013- )

Peaky Blinders
Foto: EWD/BBC

En kriminell organisation, aktiva i Birmingham efter första världskrigets slut, styr staden. För att få stopp på dem beordrar Churchill en tjänsteman för landets underrättelsetjänst att resa dit.

Churchill har blott en liten roll i den här storslagna serien med Cillian Murphy i ledningen. I de första avsnitten spelas han av Andy Nyman som senare ersattes av Richard McCabe.

Churchills hemlighet (2016)

Churchills hemlighet
Foto: ITV

År 1953 drabbas premiärminister Churchill av en stroke som hemlighålls för resten av omvärlden.

Golden Globe-nominerade Michael Gambon agerar i huvudrollen i denna TV-film. Han har även gjort sig känd i rollen som professor Albus Dumbledore i de senare Harry Potter-filmerna.

The Crown (2016- )

The Crown
Foto: Netflix

I den här serien följer vi drottning Elizabeth II. Från hennes unga år, till hennes kröning och de händelser som formade 1900-talet.

Churchill spelas av John Lithgow i den här flerfaldigt Golden Globe-belönade serie som just nu går att se på Netflix.

Churchill (2017)

Churchill
Foto: Studio S Entertainment

Bara 96 timmar kvar till D-dagen och stormning av Normandie. Churchills roll i de allierades krigföring blir allt mer restriktiv, något han måste kämpa emot.

Brian Cox spelar huvudrollen i detta drama som hade brittisk premiär i somras. Filmen kommer inte nå svenska biografer.

Darkest Hour (2017)

Gary Oldman i Darkest Hour
Foto: United International Pictures

Under sina första dagar som premiärminister måste Churchill ta itu med problemen som har uppstått i Tyskland och fatta beslut om Storbritannien ska ingå ett fredsavtal med landet, eller slå tillbaka.

I februari kommer detta drama med Gary Oldman i huvudrollen, att nå svenska biografer. Du kan läsa mer om filmen här.

Om du tyckte om den här artikeln och vill ta del av mer från Filmtopp, dela gärna vårt innehåll och följ oss på sociala medier.