LISTA: Filmer som fick uppföljare efter många, många år…

LISTA: Filmer som fick uppföljare efter många, många år…

06 augusti 2023 kl. 20:00

Ibland tar det lång tid för filmer att få en uppföljare... Ibland tar det VÄLDIGT lång tid

Ibland kan uppföljare till filmer försenas. Det kan bero på flera saker, men en uppföljare behöver inte ratas av publiken bara för att den släpptes flera år senare. Tvärtom är det ibland som ordspråket säger, "den som väntar på något gott...". Här listas fem sådana filmer och även om alla inte är mästerverk kan de ändå vara värda att se om du gillade deras företrädare.

Nästa vecka är det premiär för "Haunted Mansion", som är en uppföljare/remake på Eddie Murphy-komedin från 2003. Med anledning av detta passar vi på att lista andra filmer som kom tillbaka låååångt efter att den första filmen hade premiär.

Avatar: The Way of Water
Foto: Disney

Avatar: The Way of Water (2022)

Den självklara filmen på denna lista. Avatar släpptes 2009 och redan då hade James Cameron börjat tänka på uppföljare. På grund av bland annat att tekniken inte riktigt var där Cameron ville ha den blev denna uppföljare släppt 13 år efter den första. Men som det har visat sig, var den värd att vänta på.

Här streamar du: Avatar: The Way of Water (2022)

Bambi 2
Foto: Disney

Bambi 2 (2002)

Vissa uppföljare kan komma så sent som 20 år efter den första, men Disney slår lätt det rekordet med hela 64 år. Det var klassikern Bambi från 1942 som förvånansvärt fick en uppföljare år 2002. I Bambi 2 får vi följa Bambi efter att sin mamma har dödats av jägare och se hur han kunde växa upp efter det. Det visar sig att skogens Konung, tog honom (i början) motvilligt under sina vingar. En sådan sen efterföljare kan man nog tänkas vara mest för pengarna, men Bambi 2 är faktiskt en bra film och står för sig själv som en av de bättre Disney-uppföljarna som skapades under det tidiga 2000-talet.

Här streamar du: Bambi 2 (2002)

Doctor Sleep
Foto: SF Studios

Doctor Sleep (2019)

Doctor Sleep är kanske inte en traditionell uppföljare till The Shining från 1980, men den lyckas fängsla tittaren ändå. I Doctor Sleep följer vi Danny, sonen i The Shining, som hade sitt finger till låtsaskompis och började prata om röda rum. Som vuxen måste Danny nu skydda en flicka med liknande krafter som han själv har. Efter 39 år kanske svaren på varför Danny började bete sig så konstigt på hotellet uppenbaras.

Här streamar du: Doctor Sleep (2019)

Mary Poppins kommer tillbaka
Foto: Disney

Mary Poppins kommer tillbaka (2018)

En annan Disneyfilm som tog ett tag att få en uppföljare är Mary Poppins från 1964. 54 år senare under 2018 släpptes Mary Poppins kommer tillbaka. Mary Poppins har kommit tillbaka för att hjälpa Michael Banks, ett av barnen hon tog hand om i originalfilmen, och hans barn nu. Trots att det kanske inte var den mest önskade uppföljaren togs den emot väl av publiken. 

Här streamar du: Mary Poppins kommer tillbaka (2018)

Jurassic World
Foto: Universal Pictures

Jurassic World (2015)

Med flera uppföljare relativt nära varandra under sena 90-talet fram till tidigt 00-tal tog det Jurassic Park 14 år innan nästa upplaga av franchisen släpptes. Jurassic World  kom ut 2015 och undersökte vad konsekvenserna hade varit om John Hammonds dinosauriepark faktiskt hade öppnats. Det blev såklart katastrof. Utan att vara lika bra som originalet står Jurassic World bra på egna ben och fortsätter att ifrågasätta människans involvering i att återuppliva utdöda arter.

 Här streamar du: Jurassic World (2015)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL