Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Let's Dance och andra tv-program som stormats av aktivister

Let's Dance och andra tv-program som stormats av aktivister

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
30 maj 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
30 maj 2023

Programmen som utsatts för olydnadsaktioner i livesändning

Flertalet tv-program har den senaste tiden blivit offer för olydnadsaktioner av klimataktivister i livesändning. Nedan tar vi en titt på vilka program som "Återställ våtmarker"-aktivisterna har siktat in sig på och vad de egentligen försöker säga.

Den senaste tiden har en rad livesända tv-program fått ovälkommet besök när miljöaktivister valt att storma in framför kamerorna för att stjäla fokus från underhållning. Bara de senaste veckorna har vi fått se finalen i Let's Dance ta en oväntad vändning och i Melodifestivalen tidigare i år avbröts Loreens framträdande av en instormande aktivist.

Dessa två exempel är långtifrån ensamma att drabbas. Sedan förra sommaren har fyra av Sveriges mest folkkära, livesända tv-program blivit mål för miljöaktivisternas trotsiga olydnadsaktioner, och vid sidan av dem har liknande saker skett i en rad andra länder och på andra typer av evenemang (vi har exempelvis sett en och annan individ ta sig in på idrottsarenor för att knyta fast sig i målstolpar).

Tv-program som stormats av aktivister – Let's Dance m.fl.

Let's Dance och andra tv-program som stormats av aktivister
Foto: TV4.

Let's Dance-finalen 2023 – Kalla och Karlsson dansar mellan aktivister

Det färskaste exemplet på ett tv-program som fått oväntat besök var Let's Dance 2023. Mitt under brinnande final, mitt under Charlotte Kallas och Tobias Karlssons dansnummer, tog sig tre klimataktivister in på dansgolvet under livesändningen. En av dem filmade spektaklet, en annan kastade ett gult färgpulver i luften och den tredje vecklade ut en banderoll med texten "Återställ våtmarker".

Fascinerande kalabalik uppstod när en aktivist manglades av en svepande kamera och de släpades av dansgolvet – samtidigt som Charlotte Kalla och Tobias Karlsson dansade på som aldrig förr.

Loreens framträdande saboteras. Melodifestivalen 2023.
Ett inte helt lyckat försök att synas i tv. Foto: SVT.

Melodifestivalen 2023 – Loreens framträdande avbryts

Innan Charlotte Kalla och Tobias Karlsson utsattes för sabotage i livesändning hade Loreen fått utstå samma sak några veckor tidigare. I slutet av februari tog hon plats på scen för att delta i den sista deltävlingen i Melodifestivalen 2023. En bit in i framträdandet klev en silhuett in i bild, men det starka motljuset och den taffliga placeringen på scen gjorde att både banderoll och aktivist var svåra att urskilja. En inte helt lyckad aktion med andra ord.

Loreen körde först på som vanligt, men avbröts sedan för att få göra om sitt nummer i sin helhet. Och det slutade ju som bekant rätt bra för Loreen trots allt.

Tv-programmen som stormats av aktivister – Let's Dance, Idol m.fl.
Foto: TV4.

Idol-finalen 2022 – Miss Li får sällskap på scenen

Sent på hösten 2022 var det dags för final i Idol och musikfesten kom inte ens av sig när en scenstormande miljöaktivist tog sig upp framför Miss Li och parkerade sig rakt framför artisten och mitt framför kameran. Precis som de andra på listan körde även Miss Li på utan att avbryta och som om ingenting hade hänt.

Den svenska artisten var på plats under finalen för att underhålla tittarna och publiken med ett medley av sina populäraste sånger under väntan på ett slutresultat i tävlingen.

Tv-programmen som stormats av aktivister – Let's Dance, Idol m.fl.
Foto: SVT.

Allsång på Skansen 2022 – Tommy Körberg kör på ändå

Det senaste årets tv-programstormningar där klimataktivister visat upp "Återställ våtmarker"-banderoller inleddes på Allsång på Skansen i augusti 2022. Då var det Tommy Körberg som stod på scen när inte bara en, utan två aktivister tog sig upp på scen. De ställde sig på varsin sida om Körberg som – ja, du gissade rätt – bara körde på, han också.

På ett närmast komiskt sätt syntes det sedan hur en av aktivisterna släpas av scen i sina armar.

Vad betyder Återställ våtmarker?

I samtliga av de fyra stormningarna som listats ovan har banderoller med orden "Återställ våtmarker" vecklats ut – ett inte helt glasklart budskap för oinitierade. Så vad innebär det då? Återställ våtmarker är en rörelse med syftet att skapa "uppmärksamhet för klimatkollapsen", som de själva beskriver det. De menar sig också vara en "fredlig civil olydnadsrörelse" som menar att återställda våtmarker i Sverige kan minska landets utsläpp med 25 procent.

Att rörelsen väljer att storma livesändningar av populära tv-program ses sannolikt som fredliga olydnadsaktioner för att uppmärksamma för deras kampanj. Återställ våtmarker har även protesterat genom att bland annat stoppa trafiken.

Återställ våtmarker är inte den första rörelsen att genomföra den här typen av kupper i livesändning. Organisationer som Greenpeace och PETA har flertalet gånger setts göra liknande stunt.

NÄSTA ARTIKEL